500 bin TL öderse yeniden başlayacak

500 bin TL öderse yeniden başlayacak

Booking.com’a haksız rekabetin önlenmesi gerekçesiyle açılan dava sonuçlandı. İnternet üzerinden konaklama hizmeti pazarlayan şirketin haksız rekabete neden olduğuna hükmeden mahkeme, şirketin 500 bin TL tutarında teminat yatırması durumunda hakkındaki ihtiyati tedbir kararının kaldırılmasına da karar verdi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) Booking.com şirketine karşı haksız rekabetin önlenmesi gerekçesiyle açtığı dava sonuçlandı. Mahkeme, internet üzerinden konaklama hizmeti pazarlayan şirketin haksız rekabete neden olduğuna hükmetti. Booking.com’un seyahat acenteliği faaliyeti yaptığını tespit eden mahkeme, şirketin vergi ödemeyerek, iş yeri açmak için gerekli izinleri almayıp, dijital ve sabit iş yeri açma yoluyla faaliyette bulunarak, idari-hukuki denetimlerden kaçındığı ve iş şartlarına uymadığını kaydetti. Davaya bakan İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi Booking.com Destek Hizmetleri Limited Şirketi’nin 500 bin TL tutarında teminat yatırması durumunda hakkındaki ihtiyati tedbir kararının kaldırılmasına da karar verdi. Bu teminatı yatırması halinde siteye yeniden erişim mümkün olabilecek.

TURSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, booking.com şirketinin belge almadan ve vergi ödemeden seyahat acentesi faaliyeti yürüttüğünü belirterek, şirketi dava etmelerinin nedeninin haksız rekabet olduğunu anımsattı. Bağlıkaya, mahkemenin tüm bu iddiaları kabul ettiğini, dolayısıyla TÜRSAB açısından davayı kazandıklarını vurgulayarak “Booking.com’un bundan sonraki süreçte belge almadan faaliyetlerini sürdüremeyeceğine mahkeme çok açık ve net bir şekilde karar verdi. Tabii ki gerekçeli kararı beklemek lazım ama şu anda belge almadan faaliyette bulunması mümkün değil” diye konuştu. Haksız rekabetin mahkeme tarafından tespit edildiğine dikkati çeken Bağlıkaya, şunları kaydetti: “Bundan sonraki süreçte gerekçeli kararı bekleyeceğiz. Bundan sonra booking.com’un faaliyetlerine devam etmesi için belge alması gerekiyor. Belge alma mevzusu da zaten bakanlığımızın uhdesinde. Booking tabii ki hukuki haklarını kullanacaktır ancak şöyle bir şey var ki bizim davamızda haksız, hukuksuz bir şey yok. Belgesiz seyahat acenteciliği faaliyeti yapıyor, vergi vermeden, burada bir kurulu düzeni olmadan ticari faaliyetlerde bulunuyor. Dolayısıyla sistemin içine girmesi konusundaki ısrarımızı sürdürüyoruz. Yani burada seyahat acentesi belgesi alacak ve muhatap bir yasal yapıya sahip olacak ki bu faaliyetleri burada yapabilsin. Zaten bizim dava amacımız buydu. Amacımıza ulaşmaya yönelik mahkemeden karar çıktı. Geldiğimiz noktada haklılığımız tescil edilmiş oldu.” 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN