8 Eylül 1999 sonrası SGK girişi olanlar dikkat! EYT'de emekliliği kaçıranlara müjde: Özgür Erdursun canlı yayında açıkladı

8 Eylül 1999 sonrası SGK girişi olanlar dikkat! EYT'de emekliliği kaçıranlara müjde: Özgür Erdursun canlı yayında açıkladı

Son dakika haberi... Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile ilgili son dakika gelişmeleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. EYT düzenlemesi ile birlikte seslerine iyice duyurmaya çalışan 8 Eylül 1999 sonrası SGK girişi olanlara güzel haber geldi. EYT'de emekliliği kaçıranlar bu haberle bayram edecek. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, müjdeyi verdi. Kademeli sistem geliyor! İşte detaylar haberimizde...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin yürürlüğe girmesinin ardından 8 Eylül 1999 sonrası SGK girişi olanlar, seslerini duyurmaya başladılar. Peki EYT'de yeni bir düzenleme yapılacak mı? Milyonların merak ettiği soru yanıt buldu. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun canlı yayında müjdeyi verdi. EYT'de emekliliği kaçıranlara müjde. Kimse bunu beklemiyordu. İşte son dakika EYT haberinin detayları...

jhjhhj-10.jpg

8 EYLÜL 1999 SONRASI SGK GİRİŞİ OLANLAR DİKKAT

EYT düzenlemesi ile birlikte milyonlarca kişiye emeklilik yolu açılmış oldu. 8 Eylül 1999 tarihine kadar sigortalılık süresini ve prim gününü tamamlayan çalışanlar emekli olabiliyordu. Fakat kanunda yapılan değişiklik ile bu iki kriterin yanına bir de yaş kriteri eklendi. Böylelikle 1999’da yürürlükte olan Sosyal Sigortalar Kanunu’nda yapılan değişiklikle emekli olma yaşı değişti.

jhhjhj-22.jpg

8 Eylül 1999 tarihinde 4447 sayılı Kanun ile birlikte kadınlarda emeklilik yaşı 58, erkeklerde 60 oldu. 2008 yılına gelindiğinde ise ilk kez sigortalı olarak işe başlayacaklar için 5510 sayılı Kanun ile emeklilik yaşı 65’e yükseltildi. Emeklilikte yaşa takılanlar (eyt) ; sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 1999’dan önce olanları ve emekli olmak için gereken prim günü ve sigortalılık süresi şartını sağlamış olsa dahi yaşından dolayı emekli olamayanları kapsar. Kendilerine ” EYT mağduru” diyen kişiler yaşlarından dolayı emekli olamıyor. Rakamlara bakıldığında ise Türkiye’de yaklaşık 5 milyon kişi EYT kapsamında olacak.

EYT'Yİ KAÇIRANLAR NE YAPACAK?

Vatandaşların sıklıkla sorduğu 'EYT'yi kaçıranlar ne yapacak?' sorusuna yanıt veren SGK Uzmanı Özgür Erdursun, "Ben 8 Eylül 1999’dan sonra sisteme giren kişilerin bir kademe getirilebileceğini düşünüyorum. 17 sene bir kişi bekliyorsa ama o kişiyi de 2-3 senede emekli edecek sistemi Türkiye şu anda getiremez. Getirirse emekli aylıklarını veremez." dedi.

jjhhjhj-1.jpg

EYT EMEKLİLİK BAŞVURUSU NE ZAMAN SONUÇLANIR?

EYT başvuru sonuçları başvuru yapıldıktan sonra 15 gün içinde açıklanması bekleniyor. Ayrıca EYT'de ilk maaşlar başvuru dilekçesi verilip süreç sona erdikten sonraki ay başından itibaren ödeniyor.

EYT EMEKLİ MAAŞI ÖDEME TARİHLERİ NE ZAMAN?

SGK'dan gelen açıklamayla EYT maaş ödeme tarihleri belli oldu. EYT’li vatandaşların bağlanan emekli aylıkları tahsis numarasının (emeklilik sicil) son rakamına göre yatacak.

Buna göre 4/a (SSK) için her ayın 17 ila 26’sı arasında,

4/ b / (Bağ-Kur) için ise her ayın 25 ila 28’i arasında hesaplardan çekilebilecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN