Altın fiyatlarında rekor artış! Altın borcu olanlar yandı: Uzmanlardan korkutan açıklama

Altın fiyatlarında rekor artış! Altın borcu olanlar yandı: Uzmanlardan korkutan açıklama

Yatırımcıların odak noktası olan altın fiyatları, ABD'deki borç krizi ve Federal Rezerv'in faiz kararı belirsizliğiyle birlikte zorlu bir fiyatlamaya sahne oluyor. Ons altın fiyatlarındaki hareketler uluslararası piyasalarda etkili olurken, dolar/TL kuruna dayalı olarak gram altın fiyatları da rekor seviyelere ulaştı. Uzmanlar, altının mevcut durumda aşırı değerli olduğunu belirtirken, uzun vadede cazip bir yatırım aracı olabileceğini ifade ediyor. İşte uzmanlardan açıklama...

Yatırımcılar, ABD'deki borç limiti krizi ve Federal Rezerv'in atacağı adımlar konusundaki belirsizlik nedeniyle temkinli bir tutum sergiliyor. ABD Temsilciler Meclisi'nde onaylanan tasarı, borç limitini 2025'e kadar askıya almayı ve federal harcamaları 2 yıl boyunca sınırlamayı öngörüyor. Tasarının Senato'dan da geçmesi gerekiyor ve bugün Demokratların kontrolündeki Senato'dan geçebileceği belirtiliyor.

Diğer yandan, ABD'de açıklanan makroekonomik verilere göre iş gücü piyasası güçlü bir seyir gösteriyor. Nisan ayında JOLTS Açık İş Sayısı, piyasa beklentilerinin üzerinde 10 milyon 103 bin olarak gerçekleşti. Ancak Federal Rezerv'in "Bej Kitap" raporunda, ekonomik faaliyetin nisan ayı ve mayıs başında "çok az" değişim gösterdiği ve gelecekteki büyüme beklentilerinin biraz kötüleştiği belirtildi.

FED TOPLANTISI SONRASI TAHMİNLER

fed

Federal Rezerv yetkililerinin sözlü yönlendirmeleri de yakından takip ediliyor. Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, haziran toplantısında faiz artırımına gitmemenin uygun olacağını ifade etti. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Philip Jefferson da faiz oranını sabit tutma kararının para politikası sıkılaşmasının sonlandırıldığı anlamına gelmemesi gerektiğini belirtti.

Tüm bu gelişmeler sonucunda, piyasalarda bu ayki Fed toplantısında 25 baz puan faiz artırımı beklentilerinin yüzde 38'e gerilediği ve nihai faiz oranının yüzde 5,25-5,50 seviyesinde olacağı öngörülüyor.

Yatırımcılar, fiyatlamalar üzerinde etkili olması beklenen ABD tarım dışı istihdam verisinin yarın açıklanmasını ve Fed yetkililerinin açıklamalarını yakından takip ediyorlar.

Altın fiyatları ise faiz artırımı beklentilerinin azalmasıyla destek buldu ve ons altının fiyatı üçüncü gününde de yükseliş eğilimini sürdürerek 1984 dolara kadar çıktı. Şu anda ons altın 1978 dolar seviyelerinde işlem görüyor. Gram altın fiyatları ise dün 1312 TL'ye ulaşarak rekor kırmıştı, bugün ise 1327 TL'yi aşarak yeni bir zirve kaydetti. Ancak daha sonra gerileme gösteren gram altının fiyatı şu anda ekranlarda 1310 TL, Kapalıçarşı kuyumcularda ise 1343 TL seviyelerinde bulunuyor. Çeyrek altın 2346 TL, Cumhuriyet altını 9652 TL ve 22 ayar bileziğin gram fiyatı ise 1344 TL'den alıcı buluyor.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN