Altın fiyatlarında rekor üstüne rekor! Altın almak isteyenler dikkat: Son alım fırsatı o tarihte

Altın fiyatlarında rekor üstüne rekor! Altın almak isteyenler dikkat: Son alım fırsatı o tarihte

Altın fiyatları, ABD'de yaşanan borç krizi ve Federal Rezerv'in faiz kararı belirsizliğiyle birlikte yatırımcıların odağında bulunmaktadır. Ons altın fiyatı uluslararası piyasalarda, dolar/TL kuruna destek olarak rekor seviyelere yükselmiştir. Ayrıca, gram altın fiyatı da dün zirve yapmış ve bugün bir kez daha rekor seviyeyi güncellemiştir. Uzmanlar, şu anda altının aşırı değerli olduğunu belirtmektedir, ancak uzun vadede hala cazip bir yatırım aracı olarak görülmektedir. İşte altında son durum...

Altın fiyatlarındaki belirsizlik, ABD'deki borç limiti krizi ve Federal Rezerv'in atacağı adımlarla ilgili soru işaretleriyle yatırımcıları temkinli olmaya yönlendiriyor. Dün ABD Temsilciler Meclisi'nde onaylanan bir tasarı, borç limitinin 2025'e kadar askıya alınmasını ve federal harcamaların 2 yıl boyunca sınırlanmasını öngörüyor. Tasarının Senato'dan geçmesi için pazartesi gününe kadar süre verildi. Bugün, tasarının Demokratların kontrolündeki Senato'dan geçebileceği belirtiliyor.

Ekonomik verilere göre, ABD'de iş gücü piyasası sıcaklığını korumaya devam ediyor. Nisanda JOLTS Açık İş Sayısı, piyasa beklentilerinin üzerinde, 10 milyon 103 bin olarak gerçekleşti. Ancak Federal Rezerv'in "Bej Kitap" raporuna göre, ekonomik faaliyet nisan ayında ve mayısın başlarında "çok az" değişti ve gelecekteki büyüme beklentileri biraz kötüleşti.

FED FAİZ POLİTİKASI

fed

Fed yetkililerinin sözlü yönlendirmeleri de yakından takip ediliyor. Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, haziran toplantısında faiz artırımına gidilmemesi gerektiğini belirtirken, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Philip Jefferson ise faiz oranının sabit tutulmasının para politikası sıkılaşmasının sonlandığı anlamına gelmemesi gerektiğini ifade etti.

Bu gelişmelerin ardından para piyasalarında Fed'in bu ayki toplantıda 25 baz puanlık bir faiz artışına gitme beklentisi geriledi. Nihai faiz oranının ise yüzde 85 ihtimalle yüzde 5,25-5,50 seviyelerinde olacağı öngörülüyor.

Yatırımcılar özellikle yarın açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisini ve Fed yetkililerinin açıklamalarını yakından takip etmektedir.

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM NE?

altın

Altın fiyatları, faiz artırımı beklentilerinin gerilemesiyle destek bulmuş ve ons fiyatı üçüncü gün üst üste yükselerek 1984 dolar seviyelerine kadar çıkmıştır. Şu anda ons altın fiyatı 1978 dolar civarında işlem görmektedir. Gram altın fiyatları da dün rekor kırarak 1312 TL'ye yükselmiş, bugün ise 1327 TL'nin üzerine çıkarak yeni bir zirve yapmıştır. Ancak daha sonra gerileme yaşayan gram altın fiyatı şu anda ekranlarda 1310 TL, Kapalıçarşı kuyumcularda ise 1343 TL seviyelerinde işlem görmektedir. Çeyrek altın 2346 TL, Cumhuriyet altını 9652 TL ve 22 ayar bileziğin gram fiyatı da 1344 TL'den alıcı bulmaktadır.

Pimco yöneticisi Greg Sharenow, altının şu anda pahalı göründüğünü ve inatçı enflasyonun faiz indirimini zorlaştıracağını belirtmektedir. Sharenow, altının uzun vadede hala cazip olduğunu ancak kısa vadede yeni düşüşlerin mümkün olabileceğini ifade etmektedir. Ayrıca, Sharenow reel tahvil getirilerinin uzun süre daha yüksek kalacağını ve altın üzerinde baskı yaratacağını öngörmektedir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN