Altın ve Dolarla Borçlananlar Yandı! İslam Memiş " Ciddi Ataklar Geliyor" Dedi FED'in Yıkıcı Kararını Anlattı

Altın ve Dolarla Borçlananlar Yandı! İslam Memiş " Ciddi Ataklar Geliyor" Dedi FED'in Yıkıcı Kararını Anlattı

Amerika Merkez Bankası'nın (FED) Mayıs ayına ilişkin aldığı 50 baz faiz artırma kararından sonra piyasalarda dengeler bozulmaya başladı. Altın ve Para Piyasası Uzmanı İslam Memiş ise dövizle borçlananlar için korkutan bir açıklama yaptı. İşte Piyasa Uzmanı İslam Memiş'ten altın ve dolara ilişkin son değerlendirmeler.

FED'in 50 baz faiz artırma kararından sonra dolar ve Euro hızla yükselişe geçti. 14 TL seviyelerinde baskılanan dolar FED kararından sonra 15 seviyelerini zorlarlarken, Euro ise dolarla arasındaki farkı hızla kapatmaya başladı. Elinde altını olanlar ise tedirgin bir beklentiye girdi. 5 Mayıs 2022 Perşembe gününe 903 lira seviyesiyle başlayan altın düşüş trendini kırdı ve hızla yükselişe geçti. Peki altın almak için uygun zaman mı? Elinde doları olanlar ne yapmalı? İşte Piyasa Uzmanı İslam Memiş'ten hareketlenen piyasalar için çarpıcı değerlendirmeler.

dolar.jpg

FED'İN FAİZ KARARI PİYASALARI NASIL ETKİLEYECEK?

"Bu hafta piyasalarda neler bekleniyor? ABD Merkez Bankası FED'in faiz kararı piyasalarda nasıl etkilere neden oldu?" diyerek yayınına başlayan Piyasa Uzmanı İslam Memiş, FED'in aldığı 50 baz faiz artırma kararının piyasalar olan etkilerini sıraladı. FED'in 22 yıl sonra 50 baz puan artışına gittiğini vurgulayan Memiş, piyasa beklentilerinin de bu yönde olduğunu ve sürpriz bir gelişme olmadığını söyledi. FED kararından önce emtia fiyatlarındaki düşüşün alım fırsatı olduğunu belirten Memiş şunları kaydetti:

"Daha önceki yayınlarımda FED'in bu kararının öncesinde emtia fiyatlarında yaşanan düşüşün bir alım fırsatı yaratacağını söylemiştim. Bu süreç içerisinde biz bayram tatilindeydik. Tatilde de yine FED'i fonlayan bir piyasa gördük. Bayram boyunca yaptığım paylaşımlarda da, FED kararı sonrası piyasanın toparlanacağını ve fiyatların yukarı yönlü hareket edeceğini, bu nedenle satış yapılmasının yanlış olacağını söylemiştim."

"ENFLASYON YIL SONUNDA YÜZDE 52 OLABİLİR"

TÜİK verilerinin açıklamasına ilişkin Türkiye'de yıl sonunda yüzde 52'lik bir enflasyon beklediğini belirten Memiş, "Çin'deki kapanmalara vurgu yaptı Powell, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın de tedarik zincirinde kopmalara neden olduğu için burada da belirsizlik olduğunu hatırlattı. Bizim yol haritamız zaten bu şekildeydi. 2023 yılının ortalarına kadar enflasyon artamaya devam edecek." diye konuştu.

altin.jpg

DOLAR KURUNDA ATAKLAR OLACAK

Dolarda yaşanan baskılanmadan dolayı yükselişe geçemediğini belirten Memiş, bu baskılanmanın ileriki dönemlerde ciddi ataklara neden olabileceğini ifade etti. Memiş dolara kurundaki sabitlenmeye değinerek, "Şu anda dolar kuru 14,80 kuruş seviyesinde. FED'in kararına rağmen dolar bu rakamı aşamıyor. Demek ki önümüzdeki aylarda yukarı yönlü kur atakları gördüğümüzde enflasyonla mücadelenin ciddi anlamda zor olacağını göreceğiz." ifadelerini kullandı.

MEMİŞ: GÜNLÜK AL-SAT YAPANLARA EKMEK YOK

Memiş, son günlerde altında yaşanan ani düşüşün alım fırsatı olduğunu her fırsata dile getirerek, günlük alım satım yapanların pek kar edemeyeceğini söyledi. Memiş, "Özellikle altın ve gümüşte düşük rakamlar bekleyenler bu beklentisini gözden geçirsin. Bu süreçte ucuz rakamlar görmek mümkün değil. Günlük bazda alım satanlara bu süreçte ekmek yok. "dedi.

DÖVİZ VE ALTINLA BORÇLANMAYIN UYARISI

Mayıs ayında altına ilişkin ciddi ataklar beklediğini söyleyen Memiş, döviz ile borçlananları da uyardı. Memiş, "Genel durumu değerlendirdiğimizde, ciddi bir belirsizlik var küresel piyasalarda. İç piyasada da ciddi kur atakları bekliyoruz. Bu süreçte sakın dövizle borçlanmayın, altınla borçlanmayın. Duygularınızla değil mantığınızla hareket edin." diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN