Asgari ücret zammı İbrahim Kahveci'nin o açıklamasını hatırlattı: SGK'yı kurtarmak için mecburlar

Asgari ücretin yüzde 30 zamla 5 bin 500 TL olmasının ardından ekonomist İbrahim Kahveci'nin 6 ve 13 Mayıs tarihinde söyledikleri tekrar gündeme geldi. Kahveci, iki ay öncesinden, yıl ortasında asgari ücrete en az bin liralık bir zam yapılacağını öngörerek "Bu yılın ortasında asgari ücret kesinlikle artacak yoksa SGK kesin batıyor" ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yapmış olduğu açıklamada, 4 bin 250 lira olan asgari ücretin yüzde 30'luk ara zamla 5 bin 500 lira olmasına karar verildiğini duyurdu. Belirlenen yeni asgari ücret, KARAR Gazetesi ekonomi yazarı İbrahim Kahveci'nin, Tv5'te yayınlanan "Ekonomi ve Ötesi" programının 6 ve 13 Mayıs tarihli yayınlarında söylediklerini akıllara getirdi.

'ARTMAZSA SGK BATACAK'

İbrahim Kahveci, 6 Mayıs tarihli yayında asgari ücretle ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

"Emekliye yüzde 30 zam cepte. Aylık 45 milyar ödüyorsun, geçen yıl, yıllık 250 milyar ödemişsin. SGK'da bu para yok. 2 ayda 65 milyar demek, yıllık 400 milyara yakın SGK'ya para aktarılması demek, öyle bir para yok. Dolayısıyla SGK'nın gelirini artırmak lazım. SGK'nın gelirini artırmak için de asgari ücreti artırmak lazım. Prim geliri için. O yüzden birincisi; asgari ücret bu yılın ortasında SGK emekli maaşlarından dolayı artmak zorunda, kesin diyorum. İkincisi; emekli ve memur maaşları zaten enflasyondan dolayı artacak. Bu yılın ortasında asgari ücret kesinlikle artacak yoksa SGK kesin batıyor. Bütçeyi tamamen batıracak."

'EN AZ BİN LİRA ZAM YAPMAYA MECBURLAR'

Kahveci, 13 Mayıs tarihli yayında ise şöyle söylemişti:

"Memur, SGK emeklileri ve kamu işçileri zaten cepte. Ama bunlar haricinde sayın Bilgin, asgari ücretliye en az bin lira zam yapacak. Haziran sonunda bu yapılacak çünkü mecburlar. Hazine, SGK açığını karşılayamaz, bu 350-400 milyara denk geliyor. SGK'nın açığını kapatmak için en az bin lira belki bin 500 lira zam yapacaklar çünkü işverenler, o zam üzerinden SGK'ya prim ödeyecekler."