Asgari ücrete ara zam için o tarihe dikkat! SGK uzmanı rakam verdi: Ne altında, ne üstünde olacak

Asgari ücrete ara zam için o tarihe dikkat! SGK uzmanı rakam verdi: Ne altında, ne üstünde olacak

Son dakikada milyonlarca çalışanın merakla beklediği soru, asgari ücrete zam gelecek mi? Ankara'dan gelecek açıklamaları bekleyen çalışanlar, SGK Uzmanı Emin Yılmaz'ın yaptığı açıklamaları yakından takip ediyor. Emin Yılmaz, mevzuatın zam için uygun olduğunu ifade ederek, "TÜRK-İŞ'in Şubat ayı için açlık sınırı 9.425 TL olarak belirlendi. Ancak asgari ücret bu seviyenin altında kaldı ve arada yaklaşık 'lik bir fark var. Çalışma Bakanlığı bu durumu gerekçe göstererek bir toplantı çağrısı yapabilir" dedi ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısının 15 Nisan sonrasında yapılacağına işaret etti. İşte detaylar...

Asgari ücret konusunda son gelişmeler yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl brüt 5.500 TL olan asgari ücret, Ocak 2023'te brüt 10.008 TL, net 8.506,80 TL olarak belirlendi. Bu net asgari ücretteki artış oranı Ocak ayına göre yüzde 100, Temmuz ayına göre yüzde 54,66 ve yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 74,43 olarak gerçekleşti. Ancak emekli maaşı taban rakamının 7.500 TL olarak açıklanmasıyla birlikte, asgari ücrete ara zam yapılması bekleniyor. Asgari ücret, milyonlarca çalışanı doğrudan etkileyen ve tüm çalışanların maaşlarını dolaylı yoldan etkileyen önemli bir konu olduğundan, bu yıl asgari ücrete zam yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor. Konuyla ilgili olarak SGK Uzmanı Emin Yılmaz da açıklama yaptı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ARA DÜZENLEME YAPMAKTAN KAÇINMAYIZ

erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ocak ayında asgari ücret artışını duyurduktan sonra enflasyon oranlarının hızla düşeceğine dair umutlarını dile getirdi. Yıl içinde ara zam yapılıp yapılmayacağı konusunda ise "Enflasyonu yıl ortasında yüzde 30'lu, yıl sonunda yüzde 20'li rakamlara indirmekte kararlıyız. Her kesimden vatandaşımızın hesabını bu hedefe göre yapmasını istiyoruz. Asgari ücreti belirlerken, hem geçmiş kayıpları telafi edecek hem de önümüzdeki yıla dair enflasyon öngörümüzü destekleyecek bir yaklaşım benimsedik. Beklenmedik bir durumla karşılaşılırsa, geçen yıl olduğu gibi yine bir ara düzenleme yapmaktan kaçınmayız" şeklinde konuştu. İşçilerin, emekçilerin ve çalışanların gelir ve refah seviyelerini artırmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Erdoğan, hiç kimsenin hakkının zayi olmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Milletle birlikte var olacaklarını vurgulayan Erdoğan, asgari ücretle ilgili atacakları adımları bu anlayışla atacaklarını belirtti.

HEDEF YILLIK BAZDA YÜZDE 20 ALTI ENFLASYON 

PARA

Mynet'e konuşan SGK Uzmanı Emin Yılmaz, Asgari Ücret Tespit Komisyonu mevzuatının zam sürecinde önemli bir rol oynadığına dikkat çekti. Enflasyon verilerinin bu süreçte en önemli etken olduğunu belirten Yılmaz, Komisyon'un 2016 ve öncesinde yılda bir kez toplandığını ancak son beş yılda yılda iki kez toplandığını ifade etti. Ocak 2023'te TÜFE'nin yüzde 6,65, Şubat ayında ise yüzde 3,15 seviyesinde geldiğini hatırlatan Yılmaz, yıllık bazda ise enflasyonun yüzde 55 olarak açıklandığını söyledi. Ancak hedefin yıllık bazda yüzde 20'nin altına düşürülmesi olduğunu ve şu anda da bu hedefe doğru ilerlendiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl yapmış olduğu asgari ücret açıklamasında ihtiyaç olursa bir artış yapılacağına dair açıklamalar yaptığını hatırlatan Yılmaz, Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in de yüzde 20'nin altına doğru ilerlendiğimiz için şu an bir artışa gerek olmadığını ancak gerektiği takdirde iyileştirme yapılabileceğinin sinyallerini verdiğini söyledi.

Yılmaz ayrıca, 2000 öncesinde bir yılda üç kez asgari ücrete zam yapıldığını hatırlatarak, bu durumun mevzuata uygun olduğunu ve şu anda yapılma olasılığının yüksek olduğunu belirtti. Mevcut durumda Çalışma Bakanlığı aracılığıyla olağanüstü bir çağrı yapılıp toplantı yaparak asgari ücretin yükseltilebileceğini ifade etti.

ASGARİ ÜCRET KAÇ TL OLACAK?

ASGARİ ÜCRET

SGK Uzmanı Emin Yılmaz, asgari ücret zammının belirlenmesinde önemli bir etken olan açlık sınırına dikkat çekti. Türk-İş'in açlık sınırının Şubat ayı için 9.425 TL olduğunu belirten Yılmaz, bu rakamın asgari ücretin altında kaldığını ve arada yüzde 20'ye yakın bir fark olduğunu söyledi. Bu durumun Çalışma Bakanlığı'nın toplantı çağrısında bulunmasının sebebi olabileceğini ve en erken Nisan ayının 15'inde ya da sonunda Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanabileceğini belirtti. Ayrıca, en düşük emekli aylığının zamlanmasının ardından oluşan beklentinin de asgari ücrete zam yapılması ihtimalini artırdığını vurguladı.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN