Asgari ücrette nasıl bir yol izlenecek? İşte öne çıkan formüller...

Asgari ücrette nasıl bir yol izlenecek? İşte öne çıkan formüller...

Asgari ücreti belirlemede son düzlüğe giriliyor. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücretin ilk toplantısında masada rakam konuşulmadı. İkinci toplantı 18 Aralık Pazartesi günü saat 13.30'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılacak. İkinci görüşmede bir rakam ortaya çıkar mı? İşçi ve işverenler hangi rakam üzerinden pazarlık yapacak? İşte öne çıkan formüllere uzman isimden yanıt...

Yaklaşık 7 milyon asgari ücretliyi ilgilendiren toplantıların ilki pazartesi günü gerçekleştirdi. Şimdi sırada ikinci görüşme var. Yetkililer ikinci görüşmenin 4 gün sonra olacağına dikkat çekerken Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz asgari ücrette izlenecek yol haritasını açıkladı. Asgari ücrette masadaki en güçlü senaryoyu açıklayan Yılmaz, Milliyet'e verdiği röportajında önemli açıklamalarda bulundu.

İŞÇİ-İŞVEREN HANGİ RAKAM ÜZERİNDEN MASAYA OTURACAK?

Konuyla ilgili konuşan Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, ikinci toplantıda bir rakamın konuşulacağına dikkat çekerek, "Burada konuşulacak rakamı belirleyen faktörlere bakıldığı zaman yaşam maliyetleri, geçinme endeksleri, refah payı, ülke ekonomisi, gerçekleşen ve hedef enflasyon gibi parametreler söz konusu olacaktır" ifadelerine yer verdi.

ATALAY: AÇLIK SINIRI KIRMIZI ÇİZGİMİZ

Milliyet'e konuşan Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: "İşçi tarafında ise TÜRK İŞ Başkanı Ergün Atalay her toplantı sürecinde özellikle kırmızı çizgimiz açlık sınırındır diyerek vurgulama yapmaktadır. TÜRK-İŞ kasım ayı açlık sınırını 14 bin 025 TL ve bekar bir kişinin yaşama maliyetini 18 bin 239 TL, yoksulluk sınırı ise 45 bin 686 TL olarak açıkladı. Aralık ayı verileri açıklanmadığını da unutmamak gerekir.

'BU SENEKİ RAKAMI ENFLASYON BELİRLEYECEK'

İşin doğası gereği işçi tarafı en üst rakamdan masaya oturacak, işveren tarafı bunu aşağı çekmeye çalışacak, devlet tarafı ise her iki tarafı gözeterek arabulucu görevini üstlenecektir.

ASGARİ ÜCRETTE MASADAKİ EN GÜÇLÜ SENARYO NE?

Bence bu seneki rakamı enflasyon verileri belirleyecektir. Orta Vadeli Program’da (OVP), 2023 yılı hedef enflasyonu yüzde 65 olarak açıklanmıştı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan geçtiğimiz aylarda yıllık enflasyon tahminini yüzde 62 ila 68 arası medyan olan yüzde 65 olarak belirtmişti. Ekonomik veriler ışığında buradaki tahminin büyük ihtimalle tutacağına inanıyorum. Eğer yıllık enflasyon yüzde 65 çıkarsa 2023’ün ilk yarıyılı TÜFE yüzde 19,77 soyutladığımızda ikinci yarıyıl yüzde 37,77 çıkmaktadır. İşte başlangıç verisi de bu olacaktır.

Masada diğer taraf olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan çalışanımızı, emeklimizi, memurumuzu enflasyona ezdirmeyeceğiz şeklinde beyanatları mevcut.

Bu da demek oluyor ki şu anki asgari ücret net 11 bin 402,32 TL’dir. Mevcut asgari ücretin üzerine yüzde 37,77 olan altı aylık enflasyonu eklediğimizde 4 bin 306,65 artış gerçekleşiyor. Böylelikle topladığımız zaman 15 bin 708,98 TL rakamı ortaya çıkıyor. Bu refah payı hariç tespit edilen rakamdır.

REFAH PAYI İLE BİRLİKTE İLAVE ZAM NE KADAR OLACAK?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN