Bakan Nebati bütçe görüşmelerinin ardından soruları yanıtladı: Biz dilenci olmadık, elimizi açmayacağız

Bakan Nebati bütçe görüşmelerinin ardından soruları yanıtladı: Biz dilenci olmadık, elimizi açmayacağız

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bütçe görüşmelerinin ardından soruları yanıtladı. Nebati, "Uluslararası kuruluşlarla gerçekleştirilen tüm görüşmelerde bakanlığımızın tüm çalışanları üstün gayretleriyle ülkemizin ve milletimizin yararına çalışmalarda bulunmakta. Bu meşakkatli sürece ilişkin olarak, ‘para dilenmeye gidiyorlar’ ifadesini devletimizde görev yapmış tüm milletvekillerimizin takdirine bırakıyorum. Biz dilenci olmadık, olmayacağız elimizi açmayacağız" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinin ardından soruları yanıtladı. Enflasyon sorununa değinen Nebati, "Enflasyon dünyanın da ülkemizin de ana gündem konusudur. İçinde bulunduğumuz bu dönemde şu ana kadar görülmemiş şoklarla, bırakın gelişmemiş olan ülkeleri gelişmiş ülkeler bile çift haneli enflasyonla karşı karşıyadır" diye konuştu.

YENİ MODELE DİKKAT ÇEKTİ

"Enflasyonla mücadelede yönelik dünyada atılan sıkılaştırma adımları Almanya, İngiltere gibi birçok büyük ekonomiyi resesyon riskiyle karşı karşıya bıraktı" diyen Nebati, "Biz ise Türkiye ekonomi modelimiz, parantez açayım bugüne kadar ben hiç Çin ekonomi modeli diye bir şey geçmedi, Türkiye ekonomi modelinden önce zaman zaman Kore, zaman zaman Çin modeli diye ifadelerde bulunuldu ama bizim ekonomi modelimiz Türkiye Ekonomi Modeli ve bu modele ismini veren bir modeli taşımakta da öncelik yapacak ülkelerin başında ülkemize geçmişten tevaruz eden kültürümüzle ortaya koyacağımız performansımıza güvenerek Türkiye Ekonomi Modeli’nin dünyada da önemli bir argüman geliştireceğine inananlardan birisiyim. Dünyada da özellikle birçok mahfilde konuşularak geliştirilmiş, sonra bir modele dönüştürülmüş, girdi ve çıktılarının ne olduğu açık olan, şeffaf bir model." ifadelerini kullandı.

"GIDA FİYATLARINA OLUMLU YANSIYACAĞINA ŞAHİDİZ"

Enerji fiyatlarındaki değişime de değinen Bakan Nebati, "Üretim kapasitesini azaltmadan ve istihdam kayıplarına yol açmadan kalıcı fiyat istikrarını tesis ettik. Diğer ülkeler gibi faizleri artırsaydık, büyümemiz duracak, istihdam kayıpları yaşanacaktı. Faiz artırımlarıyla üretimi aksatmanın, yatırımları ertelemenin ve bu ülkenin potansiyelini sınırlamayı istemedik. En yüksek seviyesine çıkan enflasyonun Aralık ayından itibaren belirli bir gerileme kaydedeceğini öngörüyoruz. Son dönemde görülen enerji ve gıda fiyatlarındaki gevşeme eğilimin de ülkemizdeki gıda fiyatlarına olumlu yansıyacağına şahidiz. Hükümetlerimiz süresince her zaman önceliğimiz vatandaşlarımız olmuştur. 2002’den bu yana ücret ve maaşlarda yaptığımız artışlarla çalışan ve emeklilerimizin alım güçlerinde önemli iyileşmeler sağladık" diye konuştu.

Nebati sözlerini şöyle sürdürdü:

Türkiye vergi indirimleri yoluyla enflasyonla mücadele eden tek ülke değildir. Birçok ülke vergi indirimleri ile hem enflasyon ile mücadeleyi hem de vatandaşını korumayı amaçlamıştır. Enerji krizinin başladığı Eylül 2021’den bu yana hane halklarını enflasyona karşı korumak için Avrupa ülkeleri çok sayıda mali önlem uygulamaya koydular. Bunlar içerisinde de ülkeler açıklamalarını yapıyorlar.

“BİZ DİLENCİ OLMADIK, OLMAYACAĞIZ ELİMİZİ AÇMAYACAĞIZ”

Bakanlık olarak özveriyle çalıştıklarını belirten Nebati, eleştirilere de yanıt verdi. Bakan Nebati, "Ben güçlü bir ülkenin sıradan bir vatandaşıydım şimdi kabinenin bir üyesiyim. Ben ülkeme güveniyorum, ülkemin güçlü olduğuna inanıyorum. Gerek yurt içi, gerekse yurt dışındaki görüşmeler için yoğun bir tempoda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Uluslararası kuruluşlarla gerçekleştirilen tüm görüşmelerde bakanlığımızın tüm çalışanları üstün gayretleriyle ülkemizin ve milletimizin yararına çalışmalarda bulunmakta. Bu meşakkatli sürece ilişkin olarak, ‘para dilenmeye gidiyorlar’ ifadesini devletimizde görev yapmış tüm milletvekillerimizin takdirine bırakıyorum. Biz dilenci olmadık, olmayacağız elimizi açmayacağız." şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN