Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 2025 yılının Haziran dönemine ilişkin “Türk Bankacılık Sektörünün Konsolide Olmayan Ana Göstergeleri” raporunu yayımladı. Rapora göre, sektörün aktif büyüklüğü yılın ilk altı ayında önemli bir artış gösterdi.
Haziran sonu itibarıyla Türk bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü, 2024 yılı sonuna kıyasla 7 trilyon 9 milyar 323 milyon lira artarak toplamda 39 trilyon 666 milyar 557 milyon liraya ulaştı.
KREDİLER 19,5 TRİLYON LİRA, MENKUL DEĞERLER 6,2 TRİLYON LİRA
Bankacılık sektörünün en büyük aktif kalemini oluşturan krediler, haziran ayı itibarıyla 19 trilyon 555 milyar 463 milyon lira seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde sektörün menkul değerler toplamı ise 6 trilyon 267 milyar 221 milyon lira oldu.
Kredilerin takibe dönüşüm oranı yüzde 2,12 olarak kaydedilirken, bu oran bankacılık sektörünün risk yönetimi açısından önemli bir gösterge olarak değerlendiriliyor.
MEVDUAT 22,9 TRİLYON LİRAYA YÜKSELDİ
Bankaların kaynakları içerisinde en büyük fon kaynağı olan mevduatlar, yılın ilk yarısında yüzde 21,2 oranında artış gösterdi. 2024 yılı sonunda 18 trilyon 905 milyar lira seviyesinde bulunan toplam mevduat, 2025 Haziran ayı itibarıyla 22 trilyon 914 milyar 438 milyon liraya yükseldi.
ÖZKAYNAKLAR VE NET KÂR ARTIŞ GÖSTERDİ
Sektörün özkaynak toplamı da aynı dönemde yükseliş gösterdi. Haziran sonu itibarıyla özkaynaklar, 2024 sonuna göre yüzde 16,7 oranında artarak 3 trilyon 382 milyar 20 milyon liraya ulaştı.
Bankacılık sektörünün dönem net kârı ise 2025 yılının ilk altı ayında 422 milyar 459 milyon lira olarak kaydedildi.
SERMAYE YETERLİLİĞİ YÜZDE 18,03 OLDU
Sektörün sermaye yeterliliği standart oranı da BDDK raporunda yer aldı. Haziran sonu itibarıyla bu oran yüzde 18,03 olarak açıklandı.
