Bankalar kredi kartında yeni düzenlemeyi beklemedi! Oranlar değişti

Bankalar kredi kartında yeni düzenlemeyi beklemedi! Oranlar değişti

Kredi kartı kullanımlarını sınırlandırmak için yeni yasal düzenlemeler beklenirken bazı bankalar daha düzenleme çıkmadan harekete geçti. Bankalar, kredi kartı sahibi müşterilerine asgari ödeme oranının yüzde 50'ye çıkarıldığına dair SMS'ler göndermeye başladı. Vergi uzmanı Nedim Türkmen, "Kredi kartı düzenlemesi denebilir ama kaos görülünce 10-15 güne vazgeçilir olduğunu düşünüyorum." dedi.

Kredi kartlarının bir ödeme aracından çok borçlanma aracı olarak kullanılmasının önüne geçmek için taksit sınırlamasından, asgari ödeme tutarlarına, kart limitlerinden, lüks harcama yasağına kadar pek çok düzenleme bekleniyor.

BAZI BANKALAR HAREKETE GEÇTİ

Yasal düzenlemelerin gelmesini beklemeden bazı bankalar asgari ödeme oranını yüzde 50'ye çıkardı. Vergi Uzmanı Nedim Türkmen Sözcü TV'de bu durumu dile getirerek "Bazı özel bankalar kredi kartında asgari ödemeyi yüzde 50'ye çıkardıklarına ilişkin mesaj attılar. Örneğin bizim çalıştığımız banka bize gönderdi" dedi

DÜZENLEMELERİN ETKİSİ NE OLUR?

Kredi kartlarına sert düzenlemeler geleceği haberleri, vatandaşları endişelendiriyor. Nedim Türkmen, bu endişeleri dile getirerek, "Kredi kartı düzenlemesi denebilir ama kaos görülünce 10-15 güne vazgeçilir olduğunu düşünüyorum." dedi.

Özel bankaların ödeme limitini yüzde 50'ye çektiğinde ciddi bir etki yaratacağını söyleyen Türkmen, "3-4 kredi kartı olup, asgarisini ödeyip hayatını sürdürmeye çalışıyordu insanlar. 10-13 kredi kartı verdiğimiz insanlar da var" ifadesini kullandı.

Türkmen, tüketicileri kredi kartından uzaklaştırmak yerine kredi kartıyla alışverişlere teşvik edilmesini gerektiğini belirtti.

'DAHA ÇOK VERGİ ALIRSINIZ'

Vergi Uzmanı Türkmen, kredi kartlarının kayıt dışı ekonomiyi kayıt içine alma ve vergi geliri artırma gibi avantajlarını da dikkat çekti. Kayıt dışı ekonomiyi kayıt içine alınamadığını söyleyen vergi uzmanı "Genel KDV oranı yüzde 20, kredi kartıyla ödeme yaparsanız yüzde 18 dediğiniz zaman Türkiye'de her şey bankacılık sistemiyle gider. Daha çok vergi alırsınız" önerisinde bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'ın göreve başladığında kredi kartlarına düzenleme yapılacağı konusundaki açıklamaları tepki çekmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN