BDDK'dan tasarruf finansman şirketlerine yeni kurallar: Limitler değişti, yatırım alanları sınırlandı

BDDK'dan tasarruf finansman şirketlerine yeni kurallar: Limitler değişti, yatırım alanları sınırlandı

BDDK, tasarruf finansman şirketlerinde fonların değerlendirilme alanlarını sınırlandırdı; yüksek tutarlı sözleşme limitlerini yükselterek risk yoğunlaşmasını önlemeye yönelik yeni kurallar getirdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Finansal Kurumlar Birliği Başkanlığı’na gönderdiği talimatla tasarruf finansman şirketlerinin fon yönetimine ve sözleşme limitlerine ilişkin kapsamlı bir düzenlemeye gitti. Karar ile tasarruf fon havuzları ve şirket hesaplarında biriken kaynakların riskli varlıklarda değerlendirilmesinin önüne geçilmesi ve likiditesi yüksek araçlara yönlendirilmesi hedefleniyor.

FONLAR YALNIZCA BELİRLİ VARLIKLARDA DEĞERLENDİRİLEBİLECEK

Yeni düzenlemeye göre şirketler, tasarruf fon havuzları ile kendi hesaplarındaki varlıkları sadece şu finansal araçlarda tutabilecek:

Katılım bankalarında açılacak Türk Lirası cinsi özel cari veya katılma hesapları,

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilen, altına dayalı olmayan TL cinsi yurt içi kira sertifikaları (sukuk),

Risk değeri 1 veya 2 olan, TL cinsinden ihraç edilmiş katılım esaslı yatırım fonları.

Ayrıca, fon havuzlarında nemalandırılmadan kalan günlük tutarın, şirketin bir önceki ay sonu itibarıyla hesaplanan toplam fon havuzunun binde 2’sini aşamayacağı belirtildi.

YÜKSEK TUTARLI SÖZLEŞME LİMİTLERİ ARTIRILDI

Ekonomim'in haberine göre, sözleşmelerin "yüksek tutarlı" kategorisine alınmasına ilişkin eşik değerlerde güncellemeye gidildi:

Genel yüksek tutarlı sözleşme limiti 2 milyon 509 bin 800 liradan 5 milyon liraya,

Konut veya çatılı iş yeri finansmanı sözleşme limiti ise 6 milyon 274 bin 500 liradan 12 milyon 500 bin liraya çıkarıldı.

Yüksek tutarlı sözleşmelerin toplam portföy içindeki payı yüzde 5 ile sınırlandırıldı. 1 Ocak 2025’ten sonra kurulan yeni şirketler için ise kademeli bir geçiş takvimi öngörülerek bu oran 30 Haziran 2027’ye kadar yüzde 15, 2027’nin ikinci yarısında ise yüzde 10 olarak belirlendi.

KİŞİ BAŞINA SÖZLEŞME SAYISI VE TUTAR SINIRI

Risk yoğunlaşmasını engellemek amacıyla bir gerçek veya tüzel kişinin (ya da aynı risk grubunun) aynı şirketle yapabileceği sözleşme sayısı en fazla 1 taşıt ve 1 konut/çatılı iş yeri olmak üzere toplam 2 ile sınırlandırıldı.

Kişi veya risk grubu bazında uygulanacak azami sözleşme tutarları ise şu şekilde güncellendi:

Taşıt finansmanı: Azami 6 milyon 250 bin TL

Konut ve çatılı iş yeri finansmanı: Azami 62 milyon 500 bin TL

Toplam sözleşme sınırı: Bir kişi veya risk grubuna ait tüm sözleşmelerin toplam tutarı en fazla 62 milyon 500 bin TL olabilecek.

BDDK tarafından açıklanan yeni kurallar, şirketlerin uyum süreçlerini tamamlamalarının ardından 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe girecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN