Kredi kartında faiz kıskacı: Geçim sıkıntısı çeken vatandaşın beli daha da bükülecek

Kredi kartında faiz kıskacı: Geçim sıkıntısı çeken vatandaşın beli daha da bükülecek

Merkez Bankası'nın son faiz artırımından sonra kredi kartı faiz oranı yüzde 3,71'e, kredili mevduat hesabı ve nakit avans faizleri yüzde 4,47'ye, aylık gecikme faizi ise yüzde 4,01'e çıktı. Uzmanlar, bu gece yarısından itibaren geçerli olacak faiz oranlarından kurtulmanın tek yolunun borcun tamamının o ay içinde ödenmesi olduğunu aktardı. Ancak mevcut ekonomide nakit sıkıntısı çeken vatandaşların borcun tamamını ödemesinin imkansız olduğunu belirten uzmanlar, limit düşürme tavsiyesinde bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) 500 baz puanlık faiz artırma kararı sonrası kredi kartı faizleri ile kredili mevduat hesapları faizleri de yükseldi. Buna göre kredi kartıyla yapılan alışverişlerde uygulanacak faiz oranı yüzde 3,26'dan yüzde 3,71'e, kredili mevduat hesabı ve nakit avans işlemleri için uygulanacak faiz oranı ise yüzde 4,02'den yüzde 4,47'ye ve aylık gecikme faizi ise yüzde 3,56'dan yüzde 4,01'e çıktı.

Yeni faiz oranları bu gece yarısından itibaren geçerli olacak.

Vergiler de hesaba katıldığında kredi kartı yıllık bileşik faizi yüzde 65'e yükselirken, bankaların hesapta bakiye bulunmaması halinde müşterilerine faydalanmaları için sundukları kredili mevduat hesapları ve nakit avans işlemleri için uygulanacak faiz oranıysa yıllık yüzde 85'e yükselecek.

TİCARİ KREDİLERDE ÜST SINIR ARTACAK

Ticari kredi faizlerinde de üst limit, 1,8’lik kat sayıya göre yüzde 69,3'ten yüzde 83’e yükselecek.

İhracat ve yatırım kredileri için de sınır yıllık oran olarak yüzde 53,9'dan yüzde 64,5'e yükselirken 70 bin TL üzeri ihtiyaç kredilerinde de faiz üst sınırı yüzde 77'den yüzde 92,2'ye çıkacak.

Kredi kartı ve ticari kredilerdeki yeni faiz oranları bu gece yarısından itibaren yürürlüğe girecek. Bu geceye kadar yapılacak işlemlerde şu anki oranlar geçerli olmaya devam edecek.

FAİZDEN KURTULMANIN TEK YOLU

Halk TV'de yer alan habere göre; uzmanlar, bu tutarların geçim sıkıntısı geçen vatandaşlar için hayatı çok daha zor bir hale dönüştüreceği uyarısında bulunurken, bu gece itibarıyla uygulanacak faizlerden kurtulmanın tek bir yolu olduğunu söyledi.

Kredi kartı limitlerine göre değişmekle birlikte, o ay içerisinde yapılan harcamanın tamamını, ekstre kesim tarihinden itibaren 10 gün içerisinde ödeyenler, herhangi bir faiz ücreti ile karşı karşıya kalmayacak.

'LİMİTLERİ DÜŞÜRÜN'

Ancak Türkiye'deki mevcut ekonomik durumun kötüye gitmesi ve artan fiyatlar karşısında çalışan ücretlerinin oldukça düşük kalması, birçok vatandaş için kart borcunun tamamının ödenmesini imkansız hale getiriyor.

Bu noktada ekonomistler, halihazırda limitlerini sonuna kadar kullanmayan vatandaşlar için bir an önce bankalarını aramalarını ve limitlerini düşürmelerini tavsiye ediyor.

BORCUN TAMAMINI ÖDEMEYENLERDEN NE KADAR FAİZ ALINACAK?

Mevcut limiti 25 bin liranın üzerinde olan kredi kartları için aylık minimum ödeme tutarı yüzde 40 olarak belirlenirken, bu seviyenin altında limite sahip kartlar için asgari ödeme oranı yüzde 20 olarak kalmaya devam edecek.

Bu nedenle toplamda 10 bin liralık bir kart borcunun asgari ödeme tutarı olan 2 bin liralık kısmını ödeyen bir kullanıcı, geriye kalan 8 bin lira için aylık yüzde 3.71'lik oran üzerinden faizlendirilecek.

Bu kartta yapılan işlem yalnızca alışverişle sınırlı kalmayıp, nakit avans kullanımı gerçekleştirilmişse, kullanılan tutar ilaveten yüzde 4.47'lik faiz oranına tabii tutulacak.

FAİZLER ARTMAYA DEVAM EDECEK

Çoğu ekonomist, 2023 yılının yüzde 40'lık politika faizi ile sonlanacağı görüşünde birleşirken, bu senaryonun gerçekleşmesi halinde kredi kartı akdi faizleri 2023'ü yüzde 4.17, kredili mevduat hesapları ve nakit avans işlemleri için uygulanacak faiz oranı ise yüzde 4,93 ile kapatacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN