Böylesi görülmedi! A'dan Z'ye her şeye zam geliyor

Böylesi görülmedi! A'dan Z'ye her şeye zam geliyor

Petrol fiyatlarındaki artış devam ederken, fiyatlar birçok sektöre de yansımaya başladı! Öyle ki petrol fiyatlarındaki artışın ardından metal ürünlerinden temel tarımsal ürünlere kadar birçok alana zam gelmesi bekleniyor. İşte, petrol fiyatlarına bağlı yaşanacak fiyat artışının detayı...

FATİH YÜKSEL

2023 yılına yükselişle başlayan petrol fiyatları yıl içinde de artışını sürdürdü. Geçtiğimiz haftalarda son birkaç ayın rekorunu kıran petrol fiyatları diğer sektörleri de etkilemeye devam ediyor. Petroldeki artışın üretim maliyetlerini etkilemesi ise metal ürünlerden tarımsal üretime kadar birçok alanda fiyatların artmasına neden oluyor. İşte, petroldeki yükselişin sektörler üzerindeki cep yakan etkisi...

Petrol fiyatları, ABD'deki stok azalması ve Suudi Arabistan'ın üretim kısıntısıyla birlikte yükseliyor. Geçen hafta petrolün varil fiyatı 81 doları aşarak marttan beri en uzun süreli yükseliş serisini yakaladı. Bu durum, alüminyum, bakır, çinko, nikel, altın, gümüş gibi metaller ile mısır, soya fasulyesi, pamuk ve şeker gibi tarımsal ürünlerin fiyatlarında artışa neden olabilir.

yeni-proje-4-001.jpg

YÜZDE 4'TEN FAZLA ARTTI

Ağustosun son haftasında ham petrol fiyatları yüzde 4'ten fazla arttı ve ekim ayında da fiyat artışlarının devam etmesi bekleniyor. Bu durum, alüminyum, bakır, çinko, nikel, altın ve gümüş gibi metallerin yanı sıra mısır, soya fasulyesi, pamuk ve şeker gibi tarımsal ürünlerin de etkilenebileceği anlamına geliyor. Petrol fiyatlarındaki yükseliş, üretim maliyetlerini artırabilir ve enflasyonu tetikleyebilir.

Tarım emtiaları da petrol fiyatlarından etkileniyor. Özellikle mısır ve şeker, petrol fiyatındaki artışa tepki veren ürünler arasında. Bu artış, alternatif yakıt olan etanol talebini artırıyor ve şeker fiyatlarını yükseltiyor. Ayrıca mısır, biyoyakıt üretiminde kullanıldığı için ve enerji yoğun bir hammadde gerektirdiği için petrol fiyatlarındaki artışa duyarlıdır.

yeni-proje-5.jpg

PAMUĞA DA ZAM YOLDA

Pamuk da petrol fiyatlarındaki artıştan etkilenebilir. Bu durum, petrol fiyatlarındaki artışın polyester fiyatlarını artırarak pamuk talebini desteklemesiyle ilişkilendirilebilir. Ancak pamuk üretim maliyetlerindeki artış, bazı çiftçilerin daha düşük maliyetli ürünlere yönelerek pamuk üretimini azaltmasına yol açabilir.

Petrol fiyatlarındaki artış, endüstriyel metallerin üretim maliyetlerini artırabilir. Özellikle bakır, alüminyum ve nikel, enerji yoğun bir şekilde üretildiği için petrol fiyatlarındaki artıştan doğrudan etkilenir. Ancak yüksek petrol fiyatları, yenilenebilir enerji kaynaklarının cazibesini artırabilir, bu da bakır ve gümüş gibi metallerin talebinde azalmaya neden olabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN