Brezilya’ya Türk damgası

Brezilya’ya Türk damgası

Latin Amerika’nın en önemli otomotiv fuarlarından olan Automec 2017, kapılarını ziyarete açtı. Sao Paulo’da başlayan fuarda 19 firma ile yer alan Türkiye, ikinci en büyük katılımcı ülke oldu. Fuara 350’si yabancı, 450’si Brezilyalı 800 katılımcı ilgi gösterdi.

Otomotiv yedek parça, ekipman ile servis  alanlarında dünyadaki en son teknoloji ve gelişmelerin sergilendiği, kısa adı Automec 2017 olan fuar, Sao Paulo Expo alanında 70 binden fazla ziyaretçi için kapılarını açtı. Latin Amerika’nın en önemli fuarlarından biri olan Automec 2017 yüksek katılımcı sayısıyla ve özellikle Türk stantlarıyla ilgi odağı haline geldi. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinin (OİB) organizasyonuyla milli katılım sağlanan fuar alanındaki Türkiye tanıtım standı ziyaretçilerin dikkatini çekerken, aynı zamanda olumlu iş görüşmelerine de ev sahipliği yaptı.

OİB Denetleme Kurulu Üyesi Yasin Akdere, Güney Amerika’nın en büyük otomotiv yan sanayi fuarına 19 firma ve 50 metrekarelik Türkiye tanıtım standıyla toplam 360 metrekarelik milli katılımda bulunduklarını söyledi. Fuarda genel olarak 350’si yabancı, 450’si Brezilyalı 800 katılımcı olduğunu belirten Akdere, büyük önem verdikleri bu ciddi organizasyonda 2010 yılından bu yana 6’ncı kez yer aldıklarını anlattı.

Çin’den sonra ülke bazında en büyük yabancı milli katılımı Türkiye’nin sağladığını vurgulayan Akdere, “İhracatçılar Birliği olarak fuara katılan firmalarımızın Brezilya pazarından pay almalarını sağlamak üzere her türlü yardımı ve organizasyonu gerçekleştiriyoruz. Şu ana kadar gördüğümüz memnuniyet ve aldığımız geri bildirimler organizasyonun başarılı bir şekilde gerçekleştiği ve sonuçlarının da pozitif olacağı yönündedir. Bu anlamda inşallah güzel sonuçlar alacağız.” diye konuştu. Şili’den gelen Türk iş adamı Altuğ Demir ise iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşmasının avantajlarından dolayı Türkiye’nin Şili’ye yatırımlarının her sene artarak devam ettiğini dile getirdi.

Demir, Türk firmalarının özellikle otomotiv yedek parça sektöründe Latin Amerika bölgesinde güven ve fiyat bakımından Çin’le rekabet halinde olduğunu sözlerine ekledi. Brezilya’da yaşayan Türk iş adamı Umut Eker de önceki haftalarda Rio de Janeiro’da gerçekleştirilen savunma sanayi fuarından sonra Türk otomotiv sektörünün rekor katılımla Brezilya’ya çıkarma yaptığını belirtti. Eker, milli katılım sağlanan her fuarla Latin Amerika’da Türk etkisinin arttığını ifade etti. Geçen yıl 68 bin olan ziyaretçi sayısının bu sene 70 bini aşması beklenen Latin Amerika’nın en büyük fuarlarından biri olan Automec 2017, 29 Nisan’da sona erecek. 

AVRUPA’DA OTOMOTİV PAZARI BÜYÜYOR

Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkeleri toplamına göre otomotiv pazarı 2017 yılı Ocak-Mart döneminde yüzde 8,1 arttı ve 4 milyon 881 bin 930 adet seviyesinde gerçekleşti. 2016 yılının aynı döneminde toplam 4 milyon 514 bin 373 adet satış gerçekleşmişti. 2017 yılı Ocak-Mart döneminde Türkiye, yüzde 1,08 azalış ile Avrupa hafif ticari araç satışları sıralamasında 6’ıncı sırada yer aldı. AB ve EFTA ülkeleri toplamına göre 2017 yılı Ocak-Mart döneminde yüzde 8,6 ile İrlanda’da düşüş yaşandı. 2017 yılının aynı döneminde satışlarını en çok artıran ilk üç pazar sıralamasında; Yunanistan yüzde 38,4, Romanya yüzde 23,2 ve Hırvatistan yüzde 20,9 oranlarıyla yer aldı. AB ve EFTA ülkeleri toplamına göre otomotiv pazarı 2017 yılı Mart ayında yüzde 10,9 arttı ve 2 milyon 211 bin 953 adet seviyesinde gerçekleşti. 2016 yılının aynı ayında toplam 1 milyon 995 bin 257 adet satış gerçekleşmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN