Bu nasıl büyüme... Vatandaşın cebinden 409 dolar daha çıktı

Bu nasıl büyüme...  Vatandaşın cebinden 409 dolar daha çıktı

Türkiye, 2021'nin ilk çeyreğinde yüzde 7'lik büyüme sağladı. Ancak dolar bazında hesaplandığında büyümeye karşı milli gelirin düştüğü ortaya çıktı. Türkiye'nin yüzde 7 büyüdüğünü bu dönemde, kişi başına gelir 9 bin 201 dolardan 8 bin 711 dolara düştü. Bu rakam, aynı zamanda her vatandaşın cebinden 490 dolar daha fazla çıktığını gösteriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu, 2021 yılının Ocak, Şubat, Mart aylarını kapsayan ilk çeyrek dönemde ekonominin TL bazında yüzde 7 büyüdüğünü açıkladı.

Ancak dolar olarak hesaplandığında bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye'nin milli geliri geçen yılın aynı dönemine göre, 36 milyar 409 milyon dolar gerileyerek 728 milyar 535 milyon dolara düştü.

TÜRKİYE BÜYÜDÜ GELİR AZALDI

DW'nin derlediği habere göre, geçen yılın birinci çeyreğinde Türkiye, 764 milyar 944 milyon dolarlık bir ekonomik büyüklüğe sahip oldu.

Türkiye'nin TL fiyatlarla yüzde 7 büyüdüğünü bu dönemde, kişi başına gelir ise 9 bin 201 dolardan 8 bin 711 dolara düştü. Bu rakam, aynı zamanda her vatandaşın cebinden 490 dolar daha fazla çıktığını gösteriyor.

EN HIZLI BÜYÜME SANAYİDE

TÜİK'e göre, yılın ilk çeyreğinde en hızlı büyüme yüzde 11,7'yle sanayide oldu. Tarımın yüzde 7,5 büyüdüğü bu dönemde birçok yerin kapalı olmasına rağmen, sanal ticaretin etkisiyle hizmetler sektörü de yüzde 5,9 büyüdü. İnşaat sektörü de geçen yılki küçülmenin ardından bu yıl yüzde 2,8'lik büyümeye sağladı.

"DENGELİ VE SAĞLIKLI BÜYÜME"

Büyüme rakamları ile ilgili konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan "İlk çeyrekteki yüzde 7'lik büyümenin yüzde 56’sı net dış talep ve yatırımlardan geldi. Bu, dengeli ve sağlıklı büyümenin göstergesi."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN