Çek tahsil edemeyeceksin ama SGK ödeyeceksin

Çek tahsil edemeyeceksin ama SGK ödeyeceksin

Kapanma önlemleri kapsamında alınan önlemler piyasaları alt üst etti. İbraz süresinin son günü 30 Nisan ile 31 Mayıs arasına denk gelen çeklerin 1 Haziran’dan sonraya ertelenmesi piyasalarda kaos yarattı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, önce teşekkür etti sonra “Sistem kitlendi” dedi. Sosyal medyada da tepkiler büyüdü. “Çekini tahsil edemeyeceksin ama vergi, SGK ödemelerini yapacaksın” yorumları dikkat çekti.

Salgınla birlikte tüm Türkiye’de tam kapanma kararı alındı. Fakat tabloya bakıldığında çok da kapanma gibi görülmüyor. Trafikler yoğun sokak ve caddeler her zamanki canlılığını koruyor. Tam kapanma ile ibraz süresinin son günü 30 Nisan ile 31 Mayıs arasına denk gelen çeklerin 1 Haziran’dan sonraya ertelenmesi piyasalarda kaos yarattı.

Bankalar hesapları müsait olan hesapların çeklerini de ödememesi nedeniyle piyasaları tam anlamı ile kilitlenmişti. İş dünyası temsilcileri çek takaslarında getirilen erteleme dolayısıyla, çeklerin tahsil edilememesi durumunda nakit sıkışıklığı yaşanabileceğine dikkat çekti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu söz konusu düzenlemenin bütün sistemi kilitlediğini belirterek kararla ilgili düzenleme çağrısı yaptı. Konu üstüne Ticaret Bakanlığı çek ibraz süresi konusundaki tartışmalar ve yaşanan kaos üzerine bir açıklama yaptı. Bakanlık: “Bu itibarla, düzenlemenin amacı ve gerekçesi de dikkate alınarak, ibraz süresinin son günü 30/4/2021 ila 31/5/2021 tarihleri arasına isabet eden çeklerin belirtilen tarihler arasında bankaya ibrazı halinde çek hesabı sahibinin hesabında çekin karşılığının bulunması kaydıyla çekin ödenmesi, aksi takdirde 1/6/2021 tarihinden önce karşılıksızdır işlemi yapılmaması gerekmektedir.

Bu hususta oluşan tereddütleri gidermek ve uygulama birliğini sağlamak üzere ilgili kurumlara bildirim yapılmıştır.” Tüm bu yaşananlara tepkiler de gecikmedi. Gelecek Partili Serkan Özcan “Devlet vergi istiyor. Elektrik, doğalgaz gibi tüm faturaları ödeyin diyor. Bankalar kredi borçlarını tahsil ediyor. Ama sen kalk, çeke ibraz yasağı getir, ülkenin ödeme sistemini kilitle. Bunlar kara cahil deyince sert muhalefet yapıyorsun diyenler, cahil demeyip ne diyelim?” dedi.

Nasrullah Ayhan ise “Çekini tahsil edemeyeceksin ama vergi, SGK ödemelerini yapacaksın” yorumunu yaptı. Sosyal medya üzerinden tepkiler sürdü. İcra iflas takiplerinin de 31 Mayıs’a kadar ertelendiği paylaşılırken, sigorta ve vergi ödemeleri için dünün son gün olduğu hatırlatıldı. Vatandaşlar “Neden devlet kendi alacaklarını da ayni süre içinde durdurmuyor?” sorusunu sordu. 

ÖNCE TEŞEKKÜR ETTİ SONRA ÇÖZÜM İSTEDİ 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da önce yasa için teşekkür etti sonra itirazda buldu. Hisarcıklıoğlu sosyal medya hesabı üzerinden “İş dünyamızın talepleri kapsamında pandemi kısıtlamalarında hak kaybının önlenmesi amacıyla, çeklerin bankalara ibrazı ile icra iflas takiplerinin 31 Mayıs 2021’e kadar durdurulmasına ilişkin yasal düzenleme için Cumhurbaşkanımız’a ve meclisimize teşekkür ediyoruz” dedi.

Sonrasında durumun vahametini anlayan Hisarcıklıoğlu, karşılığı olan çeklerin ödenmemesinin bütün sistemi kilitlediğini belirterek “Bu sorunun acilen çözülmesini, tüm iş dünyamız adına talep ediyoruz” ifadesini kullandı. Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "Dün yapılan çek düzenlemesi ile ilgili karşılığı olan çeklerin de tahsil edilemediği şikayetleri geliyor. Karşılığı olan çeklerin ödenmemesi bütün sistemi kilitliyor. Bu sorunun acilen çözülmesini, tüm iş dünyamız adına talep ediyoruz.”

Aynı zamanda önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Hisarcıklıoğlu, sorunları da paylaştı. Sosyal medya paylaşımına yorumda bulunan esnaflardan biri “Umarız gerçekleri çaresizliğimizi anlatmışsınızdır yıllarca vergi ödedik istihdam sağladık yönetilemeyen ekonomi yüzünden her şeyimizi kaybettik” ifadelerini kullandı. 

CİRO KAYBI DESTEK BAŞVURUSU UZATILDI 

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, kişisel sosyal medya hesabından geri ödemesiz ciro kaybı destekleriyle ilgili başvuru sürelerinin uzatıldığını açıkladı. Bakan Muş açıklamasında şunları söyledi: “Salgından olumsuz etkilenen yiyecek-içecek hizmeti faaliyetlerinde bulunan işletmelerimize yönelik geri ödemesiz ciro kaybı desteklerinde başvuru sürelerini, işletmelerimizin hak kaybına uğramaması için uzattık.

Desteklerden yararlanma şartlarını taşıyan fakat çeşitli sebeplerle başvuruda bulunamayan işletmelerimiz, 31 Mayıs 2021 tarihi saat 23.59’a kadar başvurularını e-Devlet üzerinden yapabilecekler. Hayırlı olsun.” 

TURİZM SEZONUNA HAZIRLIK 

Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre, konaklama tesislerinde geceleme hizmetlerindeki yüzde 1'lik indirimli KDV oranı uygulaması 30 Haziran 2021'e kadar geçerli olacak. Daha önce geceleme hizmetlerinde KDV oranları 31 Mayıs 2021'e kadar yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmüştü. Cumhurbaşkanı Kararı, 1 Haziran itibarıyla yürürlüğe girecek. 

APARTOPAR ALINAN BİLGİSİZ BİR KARAR 

İYİ Parti Meclis Grup Başkanı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, gece yarısı meclisten geçirilen çek kanununa ilişkin yasanın tam bir bilgisizlik kararı olduğunu söyledi.

Meclis'ten apar topar geçirilen, 30 Nisan- 31 Mayıs tarihlerini kapsayan ve 1 Haziran'da vadesi sonlanacak kanunla ilgili KARAR'a değerlendirmelerde bulunan Tatlıoğlu şunları söyledi: "Kanunla bu tarihler arasında vadesi gelen çeklerin tahsilatı ve haciz ile iflas takibi yapılamayacak. Bunu kapanmayla birlikte ödeme güçlüğü çekenleri rahatlatmak için yaptılar.

Ancak herkesin işçi, kira, sosyal güvenlik gibi ödemeleri var. Bu tahsilat olmayınca ödemelerini yapamayacak. Gece Meclis'ten geçirilen kanuna ciddi bir tepki var. Ekonomik hayatımıza aykırı apar topar alınan bilgisizce bir karar. Cuma günü itibariyle kapanmadan dolayı tam bir panik havası hakim." 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN