Çinlilerden bile ucuza geldi

Çinlilerden bile ucuza geldi

Merakla beklenen Togg’un fiyatı belli oldu. Modelin ismi T10X olarak açıklandı. 3 farklı versiyon ile sunulan aracın başlangıç fiyatı 953 bin lira. Geçen hafta açıklanan matrah artışının avantajını kullanan model, Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara getirilen ek vergi karşısında Uzak Doğululardan bile ucuza gelmiş oldu. Beklenenin altında açıklanan fiyat etiketi 1.2 milyon liraya kadar çıkarken, aracın önce pahalısı sonra ucuzu teslim edilecek.

ALİ YILDIRIM

Uzun bir süredir merakla beklenen Togg’un fiyatı belli oldu. Modelin ismi T10X olarak açıklanırken, fiyat 1 milyon lira sınırında geldi. Geçen hafta açıklanan matrah artışından oldukça faydalanan ‘Türkiye’nin Otomobili’ bunun avantajını da iyi kullandı. 953 bin liralık başlangıç etiketine sahip olan Togg T10X, birçok rakibinin oldukça altında bir fiyat etiketiyle mücadeleye başlıyor.

Bugün bakıldığında yüzde 100 elektrikli otomobillerin fiyat etiketi hemen hemen 1 milyon lira seviyesinde. Fakat T10X’in rekabet edeceği C-SUV sınıfında 1.5 milyon liranın altında etiket hemen hemen yok gibi. Türkiye’de faaliyet gösteren Çinli markalar bile T10X’in üzerinde bir fiyat konumlaması yapmak zorunda kaldılar. Fakat yapılan matrah artışı ve Çinli otomobillere getirilen yüzde 40’lık ek vergi de Çinlilerin fiyatlarının patlamasına neden oldu. Bu yüzden Togg T10X Çinlilerden bile ucuza pazara çıktı.

Bugün Türkiye pazarında boy gösteren elektrikli modellere bakıldığında Mercedes-Benz EQA 1.9 milyon lira, EQC 3.2 milyon lira, BMW iX4 milyon lira, MG ZS EV 1.3 milyon lira, Citroen e-C4 914 bin lira, Volvo C40 ise 1.8 milyon liralık fiyat etiketine sahip. Çin tarafında ise MG ZS 1.4 milyon lira, Skywell ET5 1.3 milyon lira, Seres 3 ise 992 bin liralık fiyat etiketine sahip.

Aracın fiyatı açıklanmadan önce C-SUV segmentinde eş değer bir etiketle pazara sunulacağı söylenen Togg’un fiyatı açıklanan rakamlara göre oldukça altında geldi. Yılsonuna kadar 20 bin adetlik bir üretim yapılacağı paylaşılmıştı. 29 Ekim 2022’de yapılan tanıtımda bakanlık tarafından yapılan açıklamada ilk otomobillerin büyükelçilere sonrasında da 81 ilin valilerine tahsis edileceğini paylaşılmıştı.

ÇEKİLİŞLE SATILACAK YILSONUNA KADAR TESLİM EDİLECEK

Türkiye’nin otomobili olan Togg T10X’in ilk siparişlerini çekiliş belirleyecek. Aracı almaya hak kazananlar 2023 yılı boyunca teslimat bekleyecek. 16-27 Mart tarihleri arasında T10X için togg.com.tr ve Trumore uygulaması üzerinden ön sipariş süreci gerçekleşecek.

App Store, Google Play ve App Gallery üzerinden kullanıma sunulan Trumore uygulamasını indiren veya Togg websitesi üzerinden Tru.ID oluşturan her bir tekil kullanıcı, nakit ya da kredi kartı aracılığıyla cüzdanlarına aktardıkları 60 bin TL ön ödemeyi yaparak, çekiliş sürecine katılmaya hak kazanacak. Çekilişe katılan kullanıcılar, ön ödeme öncesi akıllı cihazlarını modelinden rengine konfigüre edebilecek. 28 Mart’ta noter huzurunda yapılacak dijital çekiliş sistemiyle de ön sipariş sahipleri belirlenecek.

TÜKETİCİ NASIL FİNANSMAN BULACAK?

Şu an aracın satış ve pazarlaması hakkında net bir bilgi yok. Togg özelinde çıkan matrah arıtışı sonrasında aynı zamanda özel bir finansman olması da büyük önem arz ediyor. Bugün bakıldığında 1 milyon liralık bir fiyat etiketine özellikle bu dönemde herkesin ulaşabilmesi imkansız. Finansman tarafında da bankalar iştahsız olursa herkesin ulaşabileceği Togg hayali başlamadan bitebilir. Aynı zamanda Avrupa’da artan maliyetler ve enflasyon bile aracın fiyatına etki edecek. Bu yüzden sektörün olağan şartlarında bile bu rakamın yılsonuna kadar 1.5 milyon lira seviyelerini aşması hiç de zor olmayacak.

Bu yüzden hem üretim tarafında en azından bu fiyatlarla gaza basılmalı hem de finansman konusunda bankalar yerli marka için bir kredi sistemi çalışması gerekiyor. Tabela faizi karşısında bugün alınan oranlar çok yüksek kalıyor. Öte yandan bankaların kredi verme iştahı da oldukça az.

435 BEYGİRLİK ÖZEL T10X EKİM’DE GELECEK

T10X’in 0-100 km/s hızlanması 4,8 saniye olan, 700 Nm tork üreten çift motorlu 435 beygir gücündeki AWD (all-wheel drive) versiyonu ise 29 Ekim 2023 tarihinden itibaren teslim edilmeye başlanacak olan 100. Yıl Özel Serisiyle birlikte yollara çıkacak.

gdgdfg.jpg

KUTU ‘BİREYSEL KULLANICILAR ÖNCELİKLİ OLACAK’

Togg CEO’su M. Gürcan Karakaş, Türkiye’nin doğuştan elektrikli ilk akıllı cihazını mart sonunda kullanıcılarla buluşturacak olmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, şunları söyledi:

“İlk günden itibaren, küresel boyutta rekabet edebilir ve fikri mülkiyeti yüzde 100 Togg’a, Türkiye’ye ait bir mobilite teknoloji markası geliştirmek ve kullanıcıyı merkeze alarak akıllı cihazımız ve dijital ürünlerimizin etrafında herkes için erişilebilir ve herkes tarafından geliştirilebilir bir ekosistem oluşturmak hedefiyle yola çıktık. Geride bıraktığımız beş yılda planlarımız doğrultusunda adım adım ilerledik ve söz verdiğimiz gibi mart ayında akıllı cihazımızı kullanıcılarla buluşturuyoruz. Siparişleri bireysel kullanıcılar öncelikli olmak üzere 2023 boyunca teslim edeceğiz.”

UZUN MENZİL 1.2 MİLYON LİRANIN ÜSTÜNDE

Araç 3 farklı versiyonla tüketicinin karşısına çıkıyor. T10X V1 arkadan itiş seçeneğiyle 314 kilometre menzili sunacak. Bu versiyonun fiyat etiketi 953 bin lira olacak. V2 adı verilen donanım ise biraz daha dolu versiyon. Bunun fiyatı da 1 milyon 55 bin lira olarak belirlenmiş. Uzun menzil isteyen kullanıcılar ise yine aynı V2 donanımına sahip modele sahip olabilecek. 523 kilometre menzilli aracın fiyatı 1 milyon 215 bin lira olarak belirlenmiş. Tüm versiyonlar 218 beygir gücünde. 350 NM torka sahip olan araç, aynı zamanda 52,4 kWh kapasiteye sahip batarya seçeneği sunulmuş. 88,5 kWh batarya versiyonu ise tüketimde de hemen hemen (16,7 kWh/100 km) aynı değerlere sahip. Togg T10X, hızlı şarj ile 28 dakikadan daha kısa sürede yüzde 20’den yüzde 80 batarya doluluk seviyesine ulaşabiliyor.

75 BİN LİRALIK OPSİYON PAKETİ VAR

Aracı internet üzerinden sipariş deneyimi gerçekleştirdiğimizde isteğe göre 3 farklı donanım paketi sunuluyor. Aracın standart donanımında cam tavan yok. Bunu eklemek istediğinizde 20 bin liralık bir paket satın alınması gerekiyor. Meridian premium ses sistemi için de 20 bin lira ödemek gerekiyor. 35 bin liralık lansman özel paketinde ise 19 inç jantlar, 22 kW AC şarj kapasitesi, ön çapraz trafik uyarısı, ısıtmalı ön cam, ısıtmalı arka koltuklar ve adaptif sürücü asistanı var. Tüm bunları eklediğinizde aracın fiyatı internet sitesine göre 1 milyon 325 bin liraya çıkıyor. Aynı zamanda Nisan 2023 itibarıyla teslimatın başlayacağı paylaşılıyor.

20 BİN LİRALIK LANSMAN ÖZEL PAKETİNİ ALANA ERKEN TESLİMAT ŞANSI

Uzun menzilli versiyonun teslimatı Nisan 2023’ten itibaren başlayacak. Aracını erken almak isteyenler fark ödeyecek. Şöyle ki; internet sitesinde verilen detaylara göre, lansman özel paketini almak istemeyenlerin teslim tarihi için en erken Kasım 2023 dönemi belirtilmiş. Eğer lansman özel paketiyle araç satın alınırsa başlangıç fiyatı 973 bin liraya, teslim tarihi de Temmuz 2023’ten itibaren olacağı paylaşılıyor. Lansman özel paketi V1’de 20 bin V2’de ise 35 bin lira.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN