EYT'liler nisan ayında çifte bayram yapacak! Kıdem tazminatı, emekli maaşı, promosyon ödemesi, bayram ikramiyesi...

EYT'liler nisan ayında çifte bayram yapacak! Kıdem tazminatı, emekli maaşı, promosyon ödemesi, bayram ikramiyesi...

Mart ayında emekli olan EYT'liler, ilk emekli maaşlarına nisan ayında kavuşacak. Bunun yanı sıra emekli olmaları dolayısıyla işyerlerinden kıdem tazminatı da alacak EYT'liler, emekli maaşını aldıkları bankalardan 8 bin 500 TL'ye kadar maaş promosyonu ödemesi alabilecek. Yine nisan ayında Ramazan Bayramı dolayısıyla bayram ikramiyesi ödenecek. Temmuz ayında ise emekli maaşına zam yapılacak. İşte, kalem kalem EYT'lilere ödenecek para...

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili kanun düzenlemesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 3 Mart 2023 tarihinde kabul edildi. EYT yasası Resmi Gazete yayımlanarak resmen yürürlüğe girdi.

İlk etapta 2 milyon 250 bin EYT'li hemen emekli olabilirken, toplamda 5 milyon çalışan EYT yasasıyla emeklilik hakkına kavuşacak.

EYT'LİLER İLK MAAŞLARINI NE ZAMAN ALACAK?

Mart ayında emekli olan EYT'liler nisan ayının 17'si ile 26'sı arasında, emekli sicil numaralarının son hanesine göre belirlenen tarihte maaşlarını alacak. BAĞ-KUR'lular ise nisan ayının 25 ile 28 arasında maaşlarına alacak.

EYT'LİLERE NE KADAR ÖDEME YAPILACAK?

Emekli olan EYT'liler çalıştıkları işyerinden kıdem tazminatı alacak.

Öte yandan EYT'liler, 3 yıl maaş taahhüdü verdikleri bankadan bir kereye mahsus 8 bin 500 TL'ye kadar maaş promosyonu alabilecek.

Emeklilerin, emekli maaşını taşıdıkları bankalardan düşük faizli kredi alma imkanları da bulunuyor.

Ocak ve şubat ayında hesaplanan enflasyon verileri ile şimdiden 2023 Temmuz ayında emekli maaşına yüzde 30 zam yapılacak.

Ek olarak iki dini bayram öncesi emeklilere ikramiye ödemesi yapılacak. Bayram ikramiyesi geçen yıl 1100 TL olarak belirlenmişti. Bu yıl ise 1500 ile 2 bin TL arasında olması bekleniyor.

2023/03/05/eyt-basvurusu-nasil-yapilir.jpg

EYT BAŞVURUSU E-DEVLET'TEN NASIL YAPILIR?

EYT başvuruları Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) merkezlerinden veya e-Devlet üzerinden yapılabiliyor.

e-Devlet'ten yapılacak başvurularda, sisteme giriş yapıldıktan sonra arama kısmına 'emekli' veya 'gelir' kelimesi yazın. 'Gelir aylık ödenek talep belgesi verilmesi' seçeneğini seçin ya da direkt www.turkiye.gov.tr/sgk-tahsis-talep-taahhut-beyan internet sitesini açın. Tahsis talep türünde ise 'yaşlılık aylığı'nın seçerek ilerleyin.

Gelen ekranda 'Yeni Başvuru' seçeneğine tıklayıp, tahsis talep türü olarak 'Yaşlılık Aylığı' seçin.

SSK kapsamında aylık talep ediliyorsa, 4/A SSK; BAĞ-KUR kapsamında aylık talep ediliyorsa 4/B BAĞKUR seçilip 'Başvur'a tıklayın.

T.C. kimlik numarası ve ad-soyad bilgileri ekrana otomatik olarak gelecek. Maaş ödemesinin yapılacağı bankayı seçin, açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesini yazın.

İletişim bilgileri kısmına cep telefonu numaranızı başına sıfır eklemeden yazın, e-posta adresi de ekleyebilirsiniz.

Adres bölümünde ikametgah bilgisi ekrana otomatik olarak gelecek. Tebliğin farklı bir adrese gönderilmesinin talep edilmesi halinde, farklı adres kısmına yeni adres yazılması gerekiyor. Yazılmış olan yeni adresin il ve ilçe kısımlarının da doldurulması gerekiyor.

BAĞ-KUR, Emekli Sandığı, Banka Sandığı veya yurt dışından aylık alınması durumunda, 'Aylık Alıyor mu?' kutucuğunda yer alan 'Evet' ya da 'Hayır' seçeneklerinden herhangi birinin mutlaka işaretlenmesi gerekiyor.

'İleri' butonu ile bir sonraki sayfaya geçiş yapın, 'Başvur' kutucuğuna tıkladığınızda başvuru SGK'ya gönderilir.

EYT BAŞVURU SAYFASI E-DEVLET

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN