Dağlara çıkıp tek tek elleriyle topluyorlar! Altın meyve üreticinin yüzünü güldürürken alıcı isyanda: Fiyatı tam 140 TL

Dağlara çıkıp tek tek elleriyle topluyorlar! Altın meyve üreticinin yüzünü güldürürken alıcı isyanda: Fiyatı tam 140 TL

Aydın'da hasat zamanı başladı! Aydın'ın dağlarında hasadı devam eden o meyvenin fiyatı 116 TL olarak belirlenmişti. Ancak dağlardan esen poyrazın etkisiyle meyvenin fiyatı 140 TL'ye çıktı. İşte, fiyatıyla üreticinin yüzünü güldürüp alıcıyı isyan ettiren o meyve...

Dünyadaki en kaliteli ve fazla kuru incir üretiminin yapıldığı Efeler Diyarı Aydın'da incir hasadına hız kesmeden devam ediliyor. Geçtiğimiz haftalarda etkili olan yağışlar ve ardından beliren deniz yeli rüzgarlarından dolayı ürünü kurutma konusunda sorun yaşayan üreticiler, hava durumunun mevsim normallerine dönmesinin ardından rahat bir nefes aldı.

Tariş'in hava şartlarındaki olumsuzluktan dolayı revize ettiği birinci kalite incirin fiyatının 116 liradan 140 liraya çıkarılması sonrasında Aydın ve çevresinde ortalama 15 gündür incirin çok sevdiği hava olan, gündüzleri sıcak geceleri ise poyraz esmesiyle üreticiler de resmen çifte bayram etti.

s-h-5-1.jpg

FİYATLAR ÜRETİCİYİ MUTLU ETTİ

Sabahın ilk saatlerinde bahçeye giderek hasada başlayan üreticiler, incir ağaçlarından toplanma evresine gelen incirleri teker teker düşürüyor. Sonrasında incir hasadına özel örülmüş sepetler ile toplanan incirler sergi denilen kurutma seralarına götürülüyor.

Serada günlük olarak kurusu alınan incirler ardından seçilmek için depolara taşınıyor. Ortalama iki ay boyunca her gün yapılan bu işlemle Aydın'daki incir hasadı da bitiyor.

Bu sezona mevsimsel olumsuzluklardan dolayı sıkıntılı başladıklarını fakat son iki haftadır havanın düzelmesiyle birlikte incirde kalite artışı yaşandığını söyleyen üretici Yunus Emre Kılınç, “Allah’a şükür sezon iyi gidiyor. Kalitemiz çok güzel. Rekoltemiz düşük. İlk açıklanan fiyatlar düşüktü. Havalar yağınca revize edilip yükseltilen fiyatlar bizi mutlu etti” dedi.

s-h-5-2.jpg

HAVALARLA BİRLİKTE KALİTE DE DÜZELDİ

Bu sene bahçesini sezona iyi hazırlayan ve kuzey bölgelere bakan incirliklerde kalitenin daha iyi olduğunu fakat ilerlemede yaşanan sorundan dolayı rekoltenin düştüğünü söyleyen Mümin Kılınç da, “Havalar düzeldi incir mahsulündeki kalite düzeldi. Bu yıl mevsim yağışları çok oldu. Bu nedenle yağışın fazla olduğu yerlerde kalite düşüklüğü oldu. Yağış az olan yerlerde kalite yüksek. Ancak rekoltede yüzde 20’den yüzde 60’a kadar varan rekolte düşüklüğü söz konusu. Ancak kalite ve fiyat gayet iyi” açıklamasını yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN