Depremin 'olasılığı' bile korkutuyor: İstanbul’da satılık konut sayısı patladı

Depremin 'olasılığı' bile korkutuyor: İstanbul’da satılık konut sayısı patladı

Maraş depremleri sonrası gözler olası İstanbul depremine çevrildi. Uzmanlar ve raporlar kentte 90 binin üzerinde hasarlı bina olduğunu açıklarken İBB de harekete geçip yeni iskan planı hazırlamaya başladı. Vatandaşlar ise depremin olasılığından bile korktu. Türkiye'nin en büyük şehrinde ev satışları patladı.

11 ilde yıkıma neden olan Kahramanmaraş depremleri dikkatleri uzun süreden beri 'kapıda' denilen olası İstanbul depremine çevirdi. Uzmanlar ve bilimsel araştırmalar mega kentte 90 binin üzerinde acil güçlendirilmesi veya yıkılması gereken bina olduğunu söylüyor.

Verileri doğrulayan İBB bu konuda seferberlik başlatsa da oluşacak maliyet Büyükşehir'in yıllık bütçesinin 3 veya 4 katı. İBB Bunu tek başlarına yapamayacaklarını belirterek merkezi hükümetin de taşın altına elini koyması gerektiğini ifade ediyor. Yaşananların ise vatandaşa korku olarak yansıdı.

TERSİNE GÖÇ ARTIYOR

İstanbul’da olası depremin yol açtığı tedirginlik, satılığa çıkan konut sayısını artırdı. Maraş merkezli yıkıcı depremlerden sonra gözler olası İstanbul depremine çevrildi. Uzmanlar uyarmaya devam ediyor. Bu kapsamda İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni imar düzenlemesi üzerinde çalışıyor. Bu durum İstanbul’dan göçün artmasına neden oldu.

Gayrimenkul veri analiz platformu Endeksa’nın verilerine göre, mega kentte satılığa çıkarılan konut sayısı, şubatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 53,8 oranında artış gösterdi. Satılık konut sayısı bir önceki aya göreyse yüzde 49 arttı.

KONUT FİYATLARINDAKİ ARTIŞ HIZI DA FRENLEDİ

Düşük DASK ödemeleri de satış eğilimine ivme kazandırdı. Ekonomi gazetesinin haberine göre satılık sayısındaki hızlı yükseliş, konut fiyatlarındaki artış eğilimini de frenledi. Şubatta konut fiyatlarındaki değer artışı, yüzde 6’da kaldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN