Doğal gaza yapılan yüksek zamma enerji uzmanlarından sert tepki: Yanlış politikaların bedelini ödüyoruz

Doğal gaza yapılan yüksek zamma enerji uzmanlarından sert tepki: Yanlış politikaların bedelini ödüyoruz

EPDK, gece yarısı doğal gaz fiyatlarına zam yaptı. Enerji politikaları uzmanı Necdet Pamir, BOTAŞ Eski Genel Müdürü Gökhan Yardım, Enerji Uzmanı Ali Arif Aktürk sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamada, ortak bir ağızla yapılan zamlara yanlış politikaların neden olduğunu ileri sürdü. Enerji uzmanı Aktürk'ün, yapılan zammın kış aylarında ihtiyaç olacak spot LNG’nin fahiş fiyatına fon yaratmak ve BOTAŞ’ın 2022 zararını azaltmaya yönelik olduğu yorumunda bulunması dikkat çekti.

CANSU DEREBEYOĞLU

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu(EPDK), gece yarısı elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yaptı. Doğal gaz, 1 Eylül itibarıyla geçerli olacak şekilde konut tarifesine yüzde 20,4, sanayi tarifesine yüzde 50,8 elektrik üretimi amaçlı tarifeye de yüzde 49,5 oranında zamlandı.

Doğal gaza yapılan yüksek zammın ardından enerji uzmanlarından sert tepki geldi. Uzmanlar, Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle spot fiyatların artırılmasının bahane edildiğini, yanlış politikalar nedeniyle haksız zam yapıldığını ve BOTAŞ yönetiminin fiyat formülüne TTF ve İtalya spot piyasasını katarak fiyatların artmasına neden olduğunu belirtti.

"YAPILAN ZAMLAR HAKSIZ VE İNSAFSIZDIR"

BOTAŞ Eski Genel Müdürü Gökhan Yardım, sosyal medya hesabından doğal gaz zammıyla ilgili yaptığı paylaşımda "Yanlış doğalgaz politikaları ve hataları sebebiyle yapılan zamlar haksız ve insafsızdır. Kimse Avrupa'da Rusya Ukrayna savaşı var TTF fiyatları arttı sebeplerinin arkasına sığınmasın. Fiyat formüllerine TTF ve İtalya spot fiyatlarını koyanlar kışın tüketimi arttıranlar." diyerek tepki gösterdi.

"TTF ENDEKSLİ PAHALI GAZA %70 AĞIRLIK VEREN SİZ DEĞİL MİSİNİZ?"

Enerji politikaları uzmanı Necdet Pamir ise, gece yarısı doğal gaza gelen zammın açıklamasına dikkat çekerek "Bahaneye bakın: Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle spot piyasada %2000 artan fiyatlar! İyi de çoğu petrol ürünlerine endeksli olduğu için (bu dönemde) birkaç kat ucuz kalan formülleri yenilerken, TTF endeksli PAHALI gaza %70 ağırlık veren siz değil misiniz? Hadi ordan!!" diyerek paylaşımda bulundu.

"YAPILAN ZAM BOTAŞ’İN 2022 ZARARINI AZALTMAYA YÖNELİKTİR"

"BOTAŞ’in uzun vadeli kontratlarında yeni fiyat dönemi 1 Ekimdir. Ağırlıklı ortalama alim maliyetinde Ağustos ile Eylülde bir fark yok." diyen Enerji Uzmanı Ali Arif Aktürk ise, "Yapılan zam kış aylarında ihtiyaç olacak spot LNG’nin fahiş fiyatına fon yaratmak ve BOTAŞ’in 2022 zararını azaltmaya yöneliktir." değerlendirmesini yaptı.

Aktürk'ün paylaşımının tamamı şu şekilde:

BOTAŞ'ın ağırlıklı Ortalama Alım Fiyatı tüm kontratların +Spot LNG nin ağırlıklı ortalamasıdır .Bu dönemde Spot LNG almıyor. Kışın konut taleplerinden dolayı spot LNG ihtiyacı artıyor. Avrupa'daki ve Uzakdoğunun talebi , fiyat seviyeleri nedeniyle Spot LNG fiyatları çok yüksek.

Kışın ağırlıklı ortalama daha da artacak. Peki hatalar silsilesi nereden kaynaklanıyor? Doğa lgazın konutlarda yaygınlaşması her yıl soğuk kış günlerinde günlük ilave 10 milyonm3 talep getiriyor. Bu da yaz ile kış arasındaki talep farkını daha da fazla arttırıyor.Bunu yeraltı depo ile yönetmenin imkanı kalmıyor. Siyasi nedenlerle her ile gaz götürmek bu sonucu verdi. Bunun yanında ekonomik olmayan ilçelere de BOTAŞ d.gazı götürüyor.

Diğer bir neden 1996-98 yılında imzalanmış ve 2021 yılında sona eren Rus sözleşmeleri yenilenirken fiyat formül yapısı değiştirildi. Azeri gazında ilave miktar için Avrupa'daki fiyatları endeks alan formül tesis edildi. Bu da ağırlıklı ortalama alım maliyetini yükseltiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN