Konutta asgari elektrik faturası 210 TL'den 417 TL’ye çıktı: Faturasını ödeyemeyen aile sayısı daha da artacak

Konutta asgari elektrik faturası 210 TL'den 417 TL’ye çıktı: Faturasını ödeyemeyen aile sayısı daha da artacak

Elektrik ve doğalgaza yapılan zamlara CHP'den sert tepki geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın “Konutlarda asgari tüketim olan 240 kilovatsaatin 2021 yılında faturaya yansıması 210 lirayken yapılan zamla 417 liraya çıktı” dedi. Akın, dün gece elektrik ve doğal gaza yapılan zamlar nedeniyle milyonlarca ailenin faturasını ödeyemez duruma geleceğini belirtti.

Elektrik üretimi için kullanılan doğal gazın satış fiyatına yüzde 49.5 sanayide kullanılan doğal gazın satış fiyatına yüzde 50,8 ve konutlarda kullanılan doğal gazın satış fiyatına yüzde 20.4 zam yapıldı. Sanayide kullanılan elektriğe yüzde 50, konutlarda kullanılan elektriğe ise yüzde 20 zam geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, elektrik ve doğal gaza yapılan zamlar nedeniyle milyonlarca ailenin faturasını ödeyemez duruma geleceğini belirterek “Konutlarda tüketilen elektrik 9 ayda düşük kademede yüzde 95, yüksek kademede ise yüzde 200 oranında; doğal gaz ise yüzde 165 oranında arttı. Kombiyi açmanın maliyeti şimdiden 2.5 kattan fazla arttı. Sanayi ve ticarethanelere yapılan zamlar da hayat pahalılığını daha da artıracak” uyarısında bulundu.

'HEM FATURAYA HEM DE HAYAT PAHALILIĞINA YANSIYACAK'

Akın, elektrik ve doğal gazda tüm abonelere gelen fahiş zamlarla yıl bitmeden faturaların katlanacağını söyledi. EPDK’nın tarife dönemi olmamasına karşın bütün abone türlerinde zam yaptığını belirten CHP’li Akın, “Kara kış öncesi enerjiye yapılan zamlar üretim maliyetlerini yükselteceği için vatandaşlara faturaların yanı sıra hayat pahalılığı olarak da yansıyacak. Enerjiye kara kış öncesi yapılan bu zamlar kış aylarının vatandaşlarımız için çok zor geçeceğini gösteriyor. Dünya genelinde ülkeler enerji maliyetlerinin yükünü kendi vatandaşlarının üzerinden almak için adımlar atarken, AK Parti iktidarı kendi yanlış politikaların bedelini zam olarak vatandaşa kesti” dedi.

2-001.jpgCHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın

'KONUTLARDA YÜKSEK KADEME ZAMMI YÜZDE 200 OLDU'

İktidarın 2022 yılının başında cumhuriyet tarihinin en büyük zammını yaptığını, düşük kademede yüzde 51, yüksek kademede ise yüzde 127 oranında zammın hayata geçtiğini hatırlatan CHP’li Akın “Göstermelik KDV indiriminin ardından 1 Haziran’da yüzde 15 ve son olarak 1 Eylül itibarıyla yapılan yüzde 20 oranında zamla; konut abonelerinde yıl bitmeden düşük kademe yüzde 94,5, yüksek kademe ise yüzde 200 zamlanmış oldu. Ticarethanelerde 9 ay içinde yapılan zam yüzde 192 olurken, sanayide ise yüzde 322 olarak gerçekleşti” diye konuştu ve şunları kaydetti:

'ASGARİ TÜKETİMDE BİLE FATURA 417 LİRAYA ÇIKIYOR'

"Konutlarda asgari bir tüketim olarak kabul edilen aylık 240 kilovatsaatin 2021 yılında faturaya yansıması 210 lira olurken; son yapılan zamla birlikte bugün faturaya yansıması 417 liraya çıktı. Ticarethane ve sanayide artış ise faturaların adeta dörde katlanmasına neden olurken, tarımsal sulamaya yapılan yüzde 20 oranındaki zam ise kış aylarında gıda enflasyonunun daha da artmasına neden olacak.

AK Parti iktidarı, elektrik üretimindeki maliyet artışını frenleyebilmek amacıyla piyasa takas fiyatına (PTF) müdahale ederek 1 Nisan 2022 itibarıyla tavan fiyat uygulaması başlatmıştı. Fiyat artışını sınırlamak amacıyla getirilen tavan fiyatın her ay artmasıyla ulusal tarifede zam baskısı her ay artarken, tavan fiyatın 5 ayda yüzde 92 oranında artarak 2 bin 500 liradan 4 bin 800 liraya çıkması ulusal tarifeye de zam olarak yansıdı.

'8 AYDA KONUTLARDA DOĞAL GAZ ZAMMI YÜZDE 164’E ÇIKTI'

Elektrikte yapılan zammın yanı sıra özellikle kış aylarında vatandaşların ısınma amacıyla tükettiği doğal gaz da zamlandı. 1 Eylül’de yapılan zamla birlikte Karadeniz’de rezerv müjdesinin verilmesinden sonra konutlarda 11, sanayide ise 15 kez zam yapılmış oldu. Konut abonelerinde yıl içerisinde yapılan yüzde 20,4 oranındaki dördüncü zamla birlikte 2022 yılında yapılan toplam zam oranı yüzde 164,1’e çıktı.

'ISINMANIN ASGARİ TUTARI 1200 LİRAYA YÜKSELDİ'

Vatandaşların ısınma amaçlı kullanımı bıraktığı geçtiğimiz nisan ayından bu yana ise konutlarda kullanılan doğal gaz yüzde 111 oranında artmış oldu. Başka bir deyişle bu kış hiç zam yapılmasa bile kombiyi açmanın maliyeti şimdiden 2 kattan fazla artmış oldu. Buna göre kış aylarında ısınma amacıyla gerçekleştirilen ortalama tüketimde kullanılan aylık 300 metreküp doğal gazın faturaya yansıması Aralık 2021’de 570 liradan Eylül 2022 itibarıyla yaklaşık 1200 liraya yükseldi.

Elektrikte olduğu gibi doğal gazda da ticarethane ve sanayi abonelerine yapılan zamlar nedeniyle üretim maliyetlerini artırarak vatandaşlara hayat pahalılığı olarak geri dönecek. Ticarethane abonelerine son yapılan yüzde 47,6 oranındaki zamla birlikte 2022 yılı içeresinde yapılan toplam zam oranı yüzde 224’e çıkarken; sanayi abonelerine son yapılan yüzde 50,8 oranındaki zamla 2022 yılında yapılan toplam zam yüzde 273’e yükseldi. Elektrik üretim santrallerinin kullandığı doğal gaza yapılan yüzde 49,5 oranındaki zamla 2022 yılında yapılan zam yüzde 261’e çıkmış oldu.

'FATURALARINI ÖDEYEMEYEN AİLE SAYISI DAHA DA ARTACAK'

Temel bir hak olan enerjiye yapılan zamlar nedeniyle faturalarını ödeyemeyen milyonlarca vatandaşlarımız yıl içinde kesintiler yaşıyor. AK Parti’nin yanlış para politikasıyla Türk Lirası’ndaki olağanüstü değer kaybı Türkiye’de vatandaşların derin bir enerji yoksulluğu yaşamasına neden oldu. İktidar faturasını ödeyemediği için icralık olan 5 milyon aile için adım atılacağını duyururken, yapılan son zamla faturasını ödeyemeyen aile sayısı daha da artacak. "

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN