Doktoru bulan ilacı alamayacak! Üreticiler istedi ilaç fiyatlarına yüzde 75 zam yolda

Doktoru bulan ilacı alamayacak! Üreticiler istedi ilaç fiyatlarına yüzde 75 zam yolda

16 Mayıs Pazartesi gününe benzin ve LPG'ye beklenen zam ile başladık sonrasında alkollü içeceklere yüzde 40 zam yapıldığı açıklandı. Daha öğlen olmadan Çay fiyatlarına da yüzd zam yapıldığı açıklanırken şimdi de euro kuru nedeniyle İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası ilaç fiyatlarına ortalama yüzde 75 oranında zam yapılmasını istedi.

Euro kurundaki artış nedeniyle İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası ilaç fiyatlarına zam yapılmasını istedi. Sendika, güncel euro kurunun yüzde 40’ı olarak uygulanan ilaç kurunun yüzde 70’e çıkması gerektiğini belirtti. Bu isteğin gerçekleşmesi durumunda ilaç fiyatlarına yüzde 75 zam gelecek.

'HASTA İLACA ERİŞEMİYOR'

İlaç fiyatların belirlenmesinde kullanılan ilaç euro kuru ile güncel piyasa kuru arasındaki büyük fark, sektörün üretiminde sorun yaratmasının yanı sıra toplumun ilaca erişiminde sıkıntılara neden oluyor. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası, kur değişiminden dolayı yıl içinde 2. kez kur güncellemesi beklentisini ifade ediyor.

savas-malkoc.jpgSavaş Malkoç

'KUR NEDENİYLE YILDA 4 KERE REVİZE EDİLMELİ'

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Savaş Malkoç, yaşanan sıkıntılara ilişkin açıklama yaparak: “2022 ilaç kuru Şubat ayında 6,2925 TL olarak belirlendi. Söz konusu kur, güncel euro kurunun sadece yüzde 40’ına karşılık geliyor ve bu oran tüm zamanların en düşük seviyesinde yer alıyor. İlaç kuru maalesef içinde bulunulan yılın değil bir önceki yılın kur ortalamasına göre belirleniyor. Bu, sektörün mevcut cari yılda yaşanacak kur riskine karşı tamamen korumasız kalmasına neden oluyor. Türk ilaç endüstrisi olarak her koşulda önceliğimiz ülkemiz ve halkımızın sağlığı olmuştur. Sorumluluğumuzun bilinciyle, bu zorlu ekonomik koşullar altında dahi ilaç arzının kesintiye uğramadan sürmesi için gece gündüz çalışıyoruz. Ancak, endüstrimizin büyük kayıplar vermemesi ve toplumun ilerleyen süreçte ilaca erişiminde daha fazla sorun yaşamaması adına bu seneden başlamak üzere ilaç kurunda yıl içinde birden fazla güncelleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

'SGK İNDİRİM ORANLARINI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ'

Malkoç, devletin her türlü ilacı uygun fiyatlar ile millete sunma çabasına katkı sağladıklarını, uzun süredir ilaç kurunda mevzuatın dışında daha düşük artış oranı olmasına da razı oldukları, son 5 yıl içerisinde sektörün kur fedakarlığını %68 olarak geliştiğini söyledi ve sektörün artık buna dayanacak gücü kalmadığını vurguladı. Malkoç ayrıca SGK tarafından uygulanan indirim oranlarının da mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

'İLACA ERİŞİMDE SIKINTI YAŞANIYOR'

Türk Eczacılar Birliği Başkanı Arman Üney, "Hastalarımızın ilaca erişiminde yaşadığı sıkıntıların giderilmesi için artık yılda sadece bir kez kur güncellemesi yapılması gerçekçi değil. Bunun yerine yılda en az 3 veya 4 kez kur güncellemesi yapılması gerekiyor” dedi.


İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN