Alkol fena çarpacak! 15 Mayıs'ta gelen yüzde 40 zamma ilave yüzde 60 yeni zam gelecek yüzde 20'si de sırada...

Alkol fena çarpacak! 15 Mayıs'ta gelen yüzde 40 zamma ilave yüzde 60 yeni zam gelecek yüzde 20'si de sırada...

Altı ayda bir ÖTV fiyatlarında yapılan düzenleme nedeniyle alkollü içeçeklere zam bekleniyor. Temmuz ayından itibaren geçerli olacak zamlar bira, şarap ve rakı fiyatlarını yukarıya taşıyacak. 28 Nisan'da TBP Başkanı Özgür Aybaş, alkollü içeceklere yaklaşık yüzde 40 zam geleceğini duyurmuştu. Daha yüzde 40 zam fiyatlara yeni yansımışken şimdi de Temmuz ayından itibaren geçerli olmak üzere yüzde 60 zam bekleniyor.

HAVA ASAL / KARAR

Son dönemlerde sigara ve alkol kullananları zorlayan fiyat artışlarının Temmuz ayında da devam etmesi bekleniyor. ÖTV'deki düzenleme nedeniyle önümüzdeki ay biraya 12, şaraba 23 ve rakı gibi yüksek alkollü içkilere ise 100 liraya kadar zam bekleniyor. Alkol ürünlerine 16 Mayıs tarihinden itibaren yüzde 40 zam gelmişti. Bugün ÖTV'den kaynaklı yüzde 60 yeni zam da Temmuz ayında bekleniyor. Tüm bu zamları karar.com.tr'ye değerlendiren Türkiye Tekel Bayileri Platformu (TBP) Başkanı Özgür Aybaş "bu zamlara ilave olarak üretici firmalar kendi maliyet artışlarını da fiyatlara yansıtmaya mecbur kalacaklar" dedi. Aybaş üretici maliyetlerinden kaynaklanan zam oranında en az yüzde 15 ile yüzde 20 arasında beklendiğini ifade etti. Aybaş "bu artışalar sonrasında son kalan tekel bayileri de kepenk kapatır" dedi.

zgur-aybas-zam-alkol.jpgTBP Başkanı Özgür Aybaş

DAHA BUGÜN ZAM GELDİ

Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş yaklaşık 2 hafta önce viski, votka, rom, şarap, likör ve brendiye yeni zamlar geldiğini duyurmuştu. 28 Nisan'da duyurulan zamlar 16 Mayıs pazartesi günü fiyatlara yansıdı.

Aybaş, Pernod Ricard Türkiye grubunun zamlarını Twitter hesabından paylaşmıştı. "15 Mayıs 2022 tarihinden itibaren geçerli olan zam oranı rakı, votka ve viskilerde yüzde 15 ile yüzde 20, şaraplarda ise yüzde 35 ile yüzde 40 oranında gerçekleştiğini" ifade eden Aybaş 'zam yağmuru'nun hız kesmeden devam edeceğini belirterek Temmuz ayında ÖTV'ye bağlı olarak yeni zamların geleceği uyarısını yaptı. Ayrıca benzindeki fiyat artışlarının da içecek fiyatlarına yansıyacağını söyleyen Aybaş sözlerine şöyle devam etti:

ÖTV oranlarının güncellenmesi nedeniyle Temmuz ayında yeni zamlar bekliyoruz ama bu zamlara ilave bir de üretici maliyetlerindeki yükselişinde raflara yansımasını bekliyoruz. Benzin, lojistik ve ham madde fiyatlarındaki artışlarında en az yüzde 15 ile yüzde 20 arasında fiyatları arttıracak.

Aybaş, “Bunlar zam değil yeme içme kültürüne yapılan yasaksız müdahale" demişti.

alkole-zam.jpg

ÖTV DÜZENLEMESİ SONRASINDA YÜZDE 60 ZAM

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, Kanuna ekli (III) sayılı listedeki mallar için (alkollü içkiler ve sigara, tütün vs) uygulanan maktu ve asgari maktu vergi tutarları, ocak ve temmuz aylarında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ilan edilen üretici fiyat endeksinde (TÜFE) son altı ayda meydana gelen değişim oranında, bu değişimin ilanı gününden geçerli olmak üzere belirleniyor.

Erdoğan zammı ertelemezse yasa gereği temmuzda alkol ve sigaraya 6 aylık ÜFE oranında zam gelecek. Bu yıl 4 aylık ÜFE yüzde 39'u geçti. Aynı hızla giderse 6 aylık ÜFE yüzde 60'ı aşacak. Böylece alkollü içkilerin vergisi aynı oranda artacak. Ancak tabii ki bu fiyata olduğu gibi yüzde 60 olarak yansımayacak.

ÖTV oranının yüzde 60 artması halinde bira fiyatlarına en az 12, şarap fiyatlarına da 23 lira zam bekleniyor.

BİRA VE ŞARAPTA FİYAT ARTIŞLARI NASIL BELİRLENİYOR?

Biranın ÖTV tutarı şu anda 3,52 lira. Temmuzda yüzde 60'lık ÖTV artışı olması halinde bu oran 5,63 liraya çıkacak. Bira vergisini hesaplamak için bu sayı biranın alkol derecesi olan 5 ile çarpılıyor ve üzerine KVD oranı dahil ediliyor. Böylece toplam artış 12 lira oluyor.
Şarapta ise ÖTV 17,34 lira. Şaraplar genellikle 70 cl'lik şişelerde satıldığı için fiyata yansıması 23 lira oluyor. Tabii 1 litrelik şaraplarda fiyat 33 liraya çıkıyor.

RAKIYA EN AZ 100 LİRA BİRDEN ZAM

Rakı gibi yüksek alkollü içkilerde ÖTV şu anda 481,98 lira olarak uygulanıyor. Yüzde 60'lık ÖTV artışı göz önüne alındığında bu rakam 771,16 olacak. Bu durumda ÖTV ve artan ÖTV'nin KDV'si toplam 96 liralık bir vergi artışına neden olacak.

VOTKA, CİN, VİSKİ'YE EN AZ 96 LİRA ZAM

Rakı, votka, viski ve cin gibi alkollü içeceklere en az 96 lira zam gelebilir. Şu an 279 lira olan 70'lik rakı fiyatı 375, 310 lira olan votka fiyatı 406 ve 380 lira olan viski fiyatı ise 476 liraya ulaşacak. Bu fiyatlara üreticilerinin kendi maliyetlerini de eklemesi bekleniyor.

15 MAYIS GÜNCEL ALKOLLÜ İÇECEKLER FİYAT LİSTESİ

alkole-zam1.jpgalkole-zam2.jpgalkole-zam3.jpgalkole-zam4.jpgalkole-zam5.jpgalkole-zam6.jpgalkole-zam7.jpgalkole-zam8.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN