Dolar uçuyor, Türk Lirası eriyor

Dolar uçuyor, Türk Lirası eriyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti Grup toplantısında faiz ile ilgili değerlendirmeleri sırasında 10,55'e çıkan dolar, yükselişini sürdürerek 10,67 ile tarihi zirvesini gördü. Bu sıralarda euro ise 12.06'ya ulaştı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun yapacağı toplantı öncesi TL, değer kaybetmeye devam ederken, dövizde rekor artışlar oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti Grup toplantısında "Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Bunu farklı yere çevirme gayretine girenlere boşuna uğraşma diyoruz. Milletin sırtından faiz belasını kaldıracağız" değerlendirmesini yaparken TL dünyada ana para birimleri arasında dolar karşısında en hızlı eriyen para birimi oldu. Güne 10.35 seviyesinde başlayan dolar/TL öğleden sonra Erdoğan'ın konuşması sırasında 10,55'i aştı. Dolar piyasa kapandıktan sonra artışa devam ederek 10.67 ile rekor tazeledi. Euro da ilk kez 12.06'ya ulaştı.

Finans çevrelerince Merkez Bankası Para politika Kurulu toplantısından önce Erdoğan'ın açıklamasının faiz indirim sinyali olarak değerlendirildi.

TL BİR YILDA YÜZDE 33 DEĞER KAYBETTİ

Türk Lirası (TL) sadece son bir yılda yüzde 33 değer kaybı yaşadı. Kasım 2017'den bu yana dolar karşısındaki erime ise yüzde 204 oldu.

ERDOĞAN NE DEDİ?

AK Parti grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz politikalarına ilişkin şunları söyledi:

Enflasyon, yüksek faiz nedir bilmeyen ülkelerin çift haneli fiyat artışları, bozulan dengeler karşısında şaşkına döndüğü bir dönemde bizim bunun dışında kalmamız mümkün değildir. Bizi diğer ülkelerden ayıran önemli bir fark var. Onlar giderek daha çok sıkıntıya girerken biz ise önümüzdeki yıldan itibaren ferahlamaya başlayacağız.

Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Bunun farklı yere çevirme gayretine girenlere diyorum ki boşuna uğraşmayın, biz faiz belasını bu milletin sırtından kaldıracağız. Beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar, kusur bakmasınlar. Bu yolda ben, faizi savunanla beraber olamam, olmam.

Ben bu görevde olduğum sürece arkadaşlar faizle ve enflasyonla mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim. Bu konuda nas ortada, nas ortada olduğu sürece sana bana ne oluyor? Biz iş adamlarımıza diyoruz ki hani sen düşük faizle kredi istiyordun hadi gel neden almıyorsun. Ondan sonra bir araya geliyorlar TÜSİAD'ı falan yüksek faizden bahsediyorlar. Ya siz nasıl insanlarsınız? Buyrun düşük kredi alın gelin yatırımı yapın o zaman kaçıyorlar. Bunlar nasıl iş adamı? Türkiye'nin en büyük iş adamlarıymış ondan sonra bize saldırıyorlar istediğiniz kadar saldırın tutmaz.

KÜLLİYE'DE ERDOĞAN-BAHÇELİ GÖRÜŞMESİ

Öte andan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devler Bahçeli ile saat 14.00'te Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi.

Basına kapalı yapılan görüşme, yaklaşık 45 dakika sürdü. Bahçeli, Erdoğan'a Türk dünyası haritası hediye etti.

Görüşme sonrası herhangi bir açıklama yapılmadı.

GÖZLER MERKEZ'DE

Şimdi gözler perşembe günü yapılacak Merkez Bankası toplantısına çevrildi. Piyasadaki beklenti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz ısrarı nedeniyle Merkez Bankası'nın 100 baz puanlık bir faiz indirimi daha yapması yönünde. Bu olası karar ise TL'yi dolar karşısında biraz daha zayıflatacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (25)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
25 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN