Döviz düşünce indirim bekleniyordu: Market fiyatları yine zamlandı

Döviz düşünce indirim bekleniyordu: Market fiyatları yine zamlandı

Döviz kurundaki düşüşün bir an önce market fiyatlarına yansımasını bekleyen vatandaşlar, bugün değiştirilen yeni fiyatları görünce şoke oldu. Güncel verilere göre, indirim beklenen market fiyatları yine zamlandı. Öte yandan, Ankara'da görüşleri alınan esnaf ve müşteriler de bu durumdan bir hayli dertli. Emekli bir vatandaş, "Fiyatlara bakıyorum. Canım çekiyor ama gücüm yetmiyor" diyerek geçim zorluğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Döviz Garantili Mevduat hesabı' uygulamasının yürürlüğe gireceğini açıklamasının ardından döviz kurunda düşüş yaşanmıştı. Bu gelişmenin market fiyatlarına ne zaman yansıyacağı da vatandaşlar tarafından merakla bekleniyordu. Fakat döviz kurundaki bu düşüşe rağmen, bugün yapılan fiyat değişikliklerine göre market fiyatlarında değil indirim, artış söz konusu.

zam.jpg

Bugün markette görülen fiyatlara göre; 1500 gramlık tost peyniri 55,90 TL'den 83,90 TL'ye çıktı.

zamm.jpg

Geçtiğimiz hafta fiyatı 59,75 TL olan 7,5 kilogram toz deterjan ise gün itibarıyla 69,95 TL oldu.

zam2.jpg

Fiyatı 28,95 TL olan 2,5 kilogram toz deterjan ise bugün 37,50 TL'den satılıyor.

'CANIM ÇEKİYOR, GÜCÜM YETMİYOR'

Ankara'nın Ulus halindeki esnaf, doların düşüşüyle birlikte etiket fiyatlarında değişme olmadığını söylüyor, müşterinin de pek uğramamasından şikayetçi. Haldeki fiyatlara bakıp evine eli boş dönen vatandaş da fiyatlar karşısında geçinememekten dertli. Haldeki bir esnaf, mevcut durum için "Dolar düştü diyorlar ama her şey yerinde sayıyor. Bir kilo et 100 lira. Yağ yerinde duruyor. Şeker yerinde duruyor. Dolar düşmüş millete ne? Baksana boş boş geziyor millet" diye konuştu. Emekli bir vatandaş, "Fiyatlara bakıyorum. Canım çekiyor ama gücüm yetmiyor" derken, bir başka vatandaş ise, "Dolar düştü, ekmek niye düşmüyor ekmek?" diye sitem etti.

'DÖVİZ DÜŞÜŞÜ FİYATLARA YANSIMADIĞI İÇİN GIDA ENFLASYONU DEVAM EDER'

"Doların düşüşü, gıda fiyatlarına neden yansımıyor?" sorusuna karşı Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, "Son iki günde dövizdeki düşüşlerin; mazota, gübreye, tohuma, yeme doğrudan yansımaması halinde üretim maliyetlerinin düşmemesi, çiftçinin bir yandan üretim yapmakta zorlanması, bir yandan yüksek maliyetli yapılan üretimin, raflara tüketicilere daha pahalı gıda fiyatları olarak yansıması gıda enflasyonunun devam etmesi sonucunu doğuracaktır" yanıtını verdi.

'DOLAR DÜŞTÜ, EKMEK NİYE DÜŞMÜYOR EKMEK?'

Taneyle yumurta alabildiğini söyleyen emekli bir vatandaş: “Hiçbir şey alamıyorum. Bakıyorum geçiyorum. Ben emekliyim. Alsam da 200 gram, bir yumurta iki yumurta alıyorum. Dolar düştü benzin mazot niye düşmüyor. Ekmek niye düşmüyor ekmek?”

Bir başka vatandaş: "Fiyatlar pahalı. Kıyma alamıyoruz. 'Dolar düştü' diyorlar. Hani nerede? Daha etikete yansımadı."

'SADECE ETİKET DEĞİŞTİRMEYE ELEMAN TUTTUK'

Kasap: “Tavuk, et fiyatları yerinde durmuyor. Önceden yılda iki defa zam gören ürün haftada iki defa zam görmeye başladı. Artık sadece etiket değiştirmeye bir tane eleman tuttuk. Etin kilosu 125 lira. Asgari ücreti alan bir kişinin günlüğü 140 liraya geliyor. Zaten bir kilo et alabiliyor.”

'4 BÜYÜK FİRMANIN ELİNDE KALMIŞIZ, İSTEDİĞİ GİBİ FİYAT OYNATIYOR'

Tavukçu esnafı Ergün Dur ise müşterinin kiloya gücü yetmediği için gram ürün almak istediğini söyleyerek, "Satışlarımızda yüzde 80 düşüş var. Tüm tavuk 50 lira bir insanın 50 lira verecek gücü yok” dedi. Doların düşmesiyle beraber fiyatların düşmediğini söyleyen esnaf, "4 tane büyük firmanın elinde kalmışız. İstediği gibi fiyatı oynatıyor" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN