Sosyal medya platformu Reddit’te paylaşılan ve ABD pazarı verilerin göre hazırlanan “En güvenilir Otomobiller” listesi, sektörde yeni bir tartışma yarattı. Özellikle Avrupa’daki sürücüler, sıralamanın kendi pazar gerçeklerine uymadığını belirtiyor.
ZİRVE TOYOTA’NIN
Amerikalı kullanıcı verileri doğrultusunda hazırlanan listenin ilk 3’ü şöyle:
· Toyota
· Subaru
· Lexus
Toyota’nın liderliği sürpriz olmasa da Subaru’nun ABD’deki güçlü konumu dikkat çekti. Toyota’nın lüks markası Lexus da üst sıralarda yer aldı. Listede aynı zamanda BMW, Nissan ve Acura gibi markalar da öne çıktı.

KIA MAZDA’YI GEÇTİ
Listenin en çok konuşulanı ise Alman devi Mercedes’in ilk 10’a adını yazdıramaması oldu. Ayrıca Güney Koreli Kia’nın, Japon üretici Mazda’yı geçmesi de tartışmaya neden oldu.
Kimi kullanıcılar Kia’nın son yıllarda kalite algısını büyük oranda artırdığını savunurken, Mazda’nın geride kalması özellikle Avrupa merkezli sürücülerin eleştirisine neden oldu.
Hem uzmanlar hem de kullanıcı yorumlarına göre listenin Avrupa ve Türkiye pazarı adına direkt referans alınması doğru değil. Bunun nedenleri ise başlıca şöyle sıralanıyor:
· ABD ve Avrupa’da satılan aynı model araçların teknik altyapıları farklı olabiliyor.
· Yedek parça ve servis ağı ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor.
· Amerikan otoyol kullanımı ile Avrupa’nın dar ve virajlı yolları araçları farklı şekilde yıpratıyor.
Mesela ABD’de satılan Volkswagen modeliyle Avrupa versiyonu aynı üretim standartlarına sahip olmayabiliyor.
