Ekonomist Hakan Kara TCMB'nin para politikasını eleştirdi: CDS'imiz şu anda 700 değil 300 olurdu

Ekonomist Hakan Kara TCMB'nin para politikasını eleştirdi: CDS'imiz şu anda 700 değil 300 olurdu

Türkiye ile Güney Afrika'nın 5 yıllık kredi risk primini karşılaştıran Ekonomist Hakan Kara, TCMB'nin para politikasını eleştirerek, "Para politikası işini yapabilse CDS'imiz şu anda 700 değil 300 olur, Hazine dış borçlanma maliyeti yarı yarıya düşerdi" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski başekonomisti Hakan Kara, Türkiye ile Güney Afrika'nın 5 yıllık kredi risk primi (CDS) grafiğini Twitter hesabından paylaştı. 2018'de CDS puanı 200 civarında görünen Türkiye'nin günümüzde CDS puanı rekor seviyeye çıkarak, 700'e kadar çıkmış durumda.

2018'de Türkiye ile aynı CDS puanına sahip olan Güney Afrika'nın günümüz CDS puanı ise 270 civarında.

Kara, iki ülkenin CDS puanı arasındaki farkın bu kadar yüksek oranda açılmasının nedenini TCMB'nin yanlış para politikasına bağladı.

Kara, paylaşımında "Şu tabloya bakıp derin bir iç çekmemek mümkün değil. Ayrışma 2018 Mayıs'ta TCMB'nin araç bağımsızlığının bitirileceğinin ilanıyla başlıyor. Bu ne demek? Para politikası işini yapabilse CDS'imiz şu anda 700 değil 300 olur, Hazine dış borçlanma maliyeti yarı yarıya düşerdi" ifadelerini kullandı.

KREDİ RİSK PRİMİ (CDS) NEDİR? NEDEN ÖNEMLİ?

Kredi risk primi (Credit Default Swap - CDS) alınan bir kredinin geri ödenmeme riskini tespit etmek ve bu riske karşı kredinin sigortalanması için kullanılan değerdir. Faiz doğası itibarıyla alacaklının geri ödememe riskini içeren bir risk primidir. Kredi risk primi ise bu riskin sistemli bir şekilde finansal enstrümana dönüştürülmüş ve sayısal olarak ifade edilmiş halidir. Alacaklı, kredinin olası geri ödenmeme riskine karşı verdiği borcu sigorta eder, bu sigorta işlemi ve sigorta için belirlenen bedel ise kredi risk primine tekabül eder. Bu prim bir ülkeye olan finansal güven baz alınarak serbest piyasa tarafından belirlenir. Kredileri sigortalayanlar finansal güveni oluşturan parametrelere göre geri ödememe riskini ve riski satın almaya razı oldukları primin değerini belirlemeye çalışır. Kredi risk primi ifade edilirken her %1 faiz oranı 100 baz puana tekabül eder. Kredi risk priminin 100 olması durumda borç için beklenen faiz oranının %1 olduğu varsayılır. Örneğin 2019 yılında Çin’in kredi risk primi 32 baz puan iken Güney Afrika’nın kredi risk primi 165 baz puandı. Bu durumda Çin uluslararası piyasalardan aldığı borç için %0,32 oranında faiz öderken Güney Afrika %1,65 faiz ödüyordu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN