Emekli olacak memurlara kötü haber! SGK başuzmanı tarih verip uyardı: Yüzde 50 düşük olacak, maaşa yansımayacak

Emekli olacak memurlara kötü haber! SGK başuzmanı tarih verip uyardı: Yüzde 50 düşük olacak, maaşa yansımayacak

Emeklilik bekleyen memurlar bu haberle çok üzülecek. SGK Başuzmanı tarih vererek herkesi tek tek uyardı. Emeklilik planı yapan Memurlara açıklama SGK Başuzmanı İsa Karakaş'tan geldi. Hem ikramiyeler hem de maaşlar %50 daha düşük olacak. İşte emeklilik planı yapanları ilgilendiren o detaylar…

Memur, emekli ve asgari ücretle çalışan milyonlarca vatandaş dört gözle zam haberlerini bekliyor. 2024 yılında enflasyon rakamları doğrultusunda uygulanacak olan zam tutarları için açıklama SGK Başuzmanı İsa Karakaş'tan geldi. Daha fazla maaş almak için emeklilik sürecini ileri bir tarihe erteleyenler bu haberle çok üzülecek. Karakaş, Ocak ayı içerisinde emekli olacak memurların Temmuz ayında verilen 8.077 TL tutarındaki seyyanen zam rakamlarının emeklilik maaşı ve ikramiyelere yansımayacağını söyledi. İşte emeklilik planı yapanları ilgilendiren o detaylar…

KARAR RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI

15 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan karar doğrultusunda en düşük memur maaşının 22.017 TL'ye yükseldiği belirtildi. Emekli aylıklarına %25 oranında zam yapılırken Toplu sözleşme ve enflasyon farkından kaynaklanan %17,55'lik zam tutarına ek olarak seyyanen 8.077 TL zamlı maaş ödemesi yapıldı. Memurlara verilen 8.077 TL'lik seyyanen zam tutarlarını kök maaşlarına yansımayacağı belirtilirken memurların bu ödeme tutarlarını aylıklarında göremeyeceği ifade edildi..

para-hesap-1.jpg

EMEKLİ OLACAKLARI TEK TEK UYARDI

Ocak ayı içerisinde emekli olmak isteyen memurların seyyanen zam konusunda dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Karakaş, uyarılarını da peş peşe sıraladı. Memurların emekli olmadan önce alacakları emeklilik ikramiyeleri ve emeklilik maaşının iyi hesaplanması gerektiğini ifade eden Karakaş, Temmuz ayında yapılan zamları işaret etti. Zam tutarının %17,55'inin oransal olduğuna dikkat çeken uzman isim, 8.077 TL seyyanen zam yapıldığını vurguladı. 8077 TL'lik seyyanen zam rakamının Ocak ayında emekli olacak vatandaşların maaşına etki etmeyeceğini aktara Karakaş, “Yine 8 bin 77 liralık seyyanen zammın alacağınız emeklilik ikramiyesinde de faydası olmayacaktır” dedi.

para-almak-2.jpg

EMEKLİ MAAŞINI ETKİLEMEYECEK

En düşük memur maaşı olarak belirlenen 22.017 TL'nin yalnızca %17,55'lik kısmının oransal zam olduğuna dikkat çeken Karakaş, 13.940 TL'nin dikkate alınacağını ifade etti. İsa Karakaş, “Ancak 8 bin 77 liralık kısma ocak ayında ne kadar zam olursa olsun hiçbir şekilde emeklilik ikramiyesine ve emeklilik maaşına bir faydası olmayacaktır. Dolayısıyla bunun hesabının yapılarak emekli olup olmamaya karar verilmesinin gerekli olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

Emekli sandığına tabi olan memurların emekli olması durumunda %75 oranında aylık bağlama oranlarını olduğuna dikkat çeken Karakaş, bu kadar yüksek rakamlar görülmesine rağmen memur maaşlarını ve memur ikramiyesinin düşük bağlandığını ifade etti. İsa Karakaş, 22 bin 17 lira olan emekli maaşından 8 bin 77 liralık seyyanen zammın ele alınmadığını, geriye kalan 13 bin 940 liralık ücretin esas alındığını belirtti. Karakaş, en düşük emekli maaşının 22.017 TL olmasına rağmen en düşük memur emeklisinin aylığının 9.876 TL olduğunu söyledi

emekli-para.jpg

MAAŞLAR %50 DÜŞÜYOR

Çalışan memurların aldığı maaşlarla emekli olduğu anda aldığı maaş arasındaki farkın %44'lere kadar düşüş gösterdiğini vurgulayan Karakaş, “Seyyanen zam dolayısıyla ocak ayından sonra, memurların daha önceden çalışırken aldıkları maaşın yüzde 65-70'i civarında alırken, bu yüzde 50'nin bile altına düşecektir” sözlerini aktardı.

2008 yılı Ekim ayında çıkarılan kanun doğrultusunda bu tarih ve sonrasında emekli olan memurların maaşlarının emekli sandığına değil SGK kanununa göre hesaplandığını dile getiren Karakaş, “Emekli Sandığı'na tabi olan bir memurun eğer ki 25 yıl çalışması varsa, yüzde 75 oranında aylık bağlama oranı vardır.” dedi.

Aynı memurların 5510 sayılı SGK kanununa göre çalışması durumunda Ekim 2008'den sonra memur olanların tamamının artık emekli sandığına tabi olmadığını dile getiren Karakaş, bağlanacak maaş tutarlarının da %50 oranında düşeceğini aktardı. İsa Karakaş, emekli sandığına tabi olan memurların aynı hizmet yılı sürelerinin bulunmasına rağmen 25 yıl hizmeti varsa %75 SGK'ya tabi tutulması durumunda ise %50 oranında bağlama oranına sahip olduğuna dikkat çekti. Bu durumda ortaya %25'lik bir aylık bağlama oranı farkı ortaya çıkmaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN