Emlak dolandırıcılığında yeni yöntem: Uydurma alıcıyla ev sahipleri kandırılıyor

Emlak dolandırıcılığında yeni yöntem: Uydurma alıcıyla ev sahipleri kandırılıyor

Emlak dolandırıcıları, yeni bir yöntemle ev sahiplerini satışa ikna etmeye çalışıyor. Kendilerini emlakçı olarak tanıtan kişiler, ev sahiplerini arayıp “Evinizi satın almak isteyen bir iş insanı var” diyerek yüksek fiyat teklif edip evlerini satmaya zorluyor.

İstanbul Başakşehir’de bir TOKİ sitesinde gerçekleşen olayda, emlakçılar önce kendilerini site yönetimindenmiş gibi tanıtarak kiracıların telefon numaralarını topladı. Ardından ev sahiplerine ulaşıp, “Bir iş insanı evinizi 7.5 milyon TL’ye almak istiyor” şeklinde yüksek bir teklif sundular. Aslında evin piyasa değeri 5-6 milyon TL civarındaydı.

Bu yöntemle ev sahiplerini ikna etmeye çalışan dolandırıcılar, evleri yüksek fiyatlı ilanlarla satışa çıkarmak istiyor.

KİRACI VE EV SAHİBİ ŞÜPHELENDİ

Emlakçılar, birkaç gün sonra kiracının da bulunduğu eve gelip fotoğraf çekmek istediklerini söyledi. Ancak ev sahibi ve kiracı, “Eğer gerçekten bir iş insanı istiyorsa kendisi gelip görmeli ya da fotoğrafları ben gönderirim” diyerek şüphelerini dile getirdi. Sonrasında çevreden aldıkları bilgilerle, söz konusu iş insanının aslında olmadığı anlaşıldı.

Daha önce de benzer yöntemle kandırılan evlerin ilanları kaldırılmak istese bile, dolandırıcılar satış ilanlarını yayından kaldırmıyor.

EMLAKÇI BİLE OLMAYABİLİRLER

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, özellikle yetkisiz emlakçıların bu tür yöntemlere başvurduğunu ve vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Özelmacıklı, “Bazı işletmeler gerçek emlakçı olmayabilir ve yasaya aykırı faaliyetlerde bulunuyorlar. Site yönetimleri ya da inşaat firmalarının içinden bazı kişiler de, sitenin değerini yükseltmek için yüksek fiyatlı ilanlarla bu tür yöntemlere başvurabiliyor” dedi.

Gerçek emlakçıların ise yasalar gereği belirli kural ve etik prensiplere uymak zorunda olduğunu belirten Özelmacıklı, “Emlak işletmeleri genellikle gayrimenkulün piyasa rayicinden yüksek fiyata satışını istemez. Eğer mal sahibi piyasadan yüksek fiyat isterse, emlakçılar o portföyü kabul etmeyebilir” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN