EPDK'dan akaryakıtta kalite hamlesi

EPDK'dan akaryakıtta kalite hamlesi

EPDK, her hafta olduğu gibi bu hafta da perşembe günü olağan toplantısını yaptı. Toplantıda, elektrikten akaryakıta uzanan enerji sektörüne ilişkin bir dizi konu konuşuldu ve bazıları karara bağlandı. Bunlardan biri de kısaca DAKİS olarak anılan “Depolardaki Akaryakıt Kalitesinin İzlenmesi Sistemi”ne ilişkin karar oldu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK),vatandaşın, Edirne’den Kars’a, Trabzon’dan Antalya’ya otomobiline lisanslı istasyonlardan tereddüt etmeden en ucuz akaryakıtı almasının önünü açan “kalite” odaklı bir düzenleme yaptı.

Habertürk'ün haberine göre kurul, perşembe günü gerçekleştirdiği toplantıda, piyasa sunulacak akaryakıtın kalitesinin izlenmesine yönelik önemli bir karar aldı.

Buna göre, rafineri dahil depolama tesislerindeki akaryakıttan belli aralıklarla numune alınacak. Ürün, analize tabi tutulacak.

Öncelikle, yasal olup olmadığını gösteren “işaretleyici” diğer bir deyişle “marker” ölçümü yapılacak. Akaryakıtın, teknik düzenlemelerde yer alan özelliklere ve aranan kalite standartlarına uygun olup olmadığı araştırılacak. Piyasaya, ulusal ölçekte belirlenen kalite ve standartta akaryakıtın hiçbir engele ve yasa dışı girişime takılmadan sunulması hedefleniyor.

SİSTEM NE GETİRİYOR?

Peki, bu sistem ne öngörüyor ve tüketici için ne getiriyor? Türkiye, Avrupa Birliği’nin (AB) de normları çerçevesinde piyasada kullanıma sunulan akaryakıtı gerek yasallığı, gerekse de kalitesi yönünden her aşamasıyla izlemeyi öngören bir sistem hedefliyor. Bu sistemin ilk aşaması olan AKİS, önceki yıllarda uygulamaya girdi. AKİS ile bayilerdeki akaryakıt, gerek marker gerekse de kalite açısından sıkı biçimde takip ediliyor ve izleniyor.

EPDK’nın, perşembe günü aldığı kararla, izleme sistemi genişletiliyor. DAKİS’le birlikte, rafineri dahil depolama tesislerindeki akaryakıttan da belli aralıklarla, tesadüfi usulle numune alınacak. Örneğin, bu kapsamda bin tank varsa, en az 200’ünden örnek alınacak.

Ürün, analize tabi tutulacak. İlk adımda, yasal olup olmadığını gösteren marker ölçümü yapılacak. Akaryakıtın, teknik düzenlemelerde yer alan özelliklere ve aranan kalite standartlarına uygun olup olmadığı araştırılacak. Piyasaya, ulusal ölçekte belirlenen kalite ve standartta akaryakıtın sunulması hedefleniyor.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, kalite izleme sistemiyle ilgili olarak daha önce yaptığı açıklamada, “Lisanslı olan akaryakıt istasyonundan hangisi bir kuruş veya iki kuruş daha ucuz satıyorsa oradan akaryakıt alınmasını tavsiye ediyoruz” demişti. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN