Erdoğan EYT'yi açıkladı emekli olmak isteyenler oraya koştu! EYT'li olmak isteyenler kapılarda kuyruğa girdi: Kimse beklemiyordu

Erdoğan EYT'yi açıkladı emekli olmak isteyenler oraya koştu! EYT'li olmak isteyenler kapılarda kuyruğa girdi: Kimse beklemiyordu

Son dakika EYT haberleri... Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için beklenen müjdeli haber Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı açıklamada EYT'de yaş şartının olmayacağını ve ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağını duyurdu. Açıklamanın ardındna vatandaşlar sabahın ilk saatlerinde SGK Merkezleri'ne akın etti. Kapılarda uzun kuyruklar oluştu, kimse bunu beklemiyordu. Peki, EYT başvurusu nasıl ve nereden yapılır? İşte detaylar...

Son dakika: EYT'de flaş gelişmeler peş peşe gelmeye devam ediyor. Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan EYT düzenlemesi ile ilgili yaptığı açıklamada yaş şartının ortadan kalktığını ve ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağını söyledi. Yapılan açıklama sonrası milyonlarca kişi Türkiye'nin dört bir yanında bulunan SGK Merkez binalarına akın etti. SGK binalarının önünde uzun kuyruklar oluştu. Herkes evraklarını alıp kuyruğa giriyor. Peki EYT başvurusu nasıl yapılır? EYT'de yaş sınırı kalktı mı? EYT kimleri kapsıyor? İşte son dakika EYT haberinin detayları...

ERDOĞAN AÇIKLADI MİLYONLARCA KİŞİ AKIN ETTİ

Milyonlarca EYT'linin beklediği güzel haber geldi. Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklama sonrası internette EYT başvuru ekranı sorgulanmaya başladı. EYT'de yaş sınırının olmayacağı kesinleşirken vatandaşlar sabahın ilk saatlerinde SGK binalarına akın etti. Evraklarını alan kuyruğa girdi. Burası ne ekmek sırası ne de tüp sırası burası EYT sırası!

dfgfdg-6.jpg

SGK'YA HÜCÜM ETTİLER! KİMSE BEKLEMİYORDU

Yaşanan sıcak gelişmelerinin ardından emeklilik gününü hesaplatıp durumunu sorgulatmak isteyen vatandaşlar sabah saatlerinde Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezi'nin önüne akın etti. Türkiye'nin dört bir yanından uzun kuyruk sıraları gelmeye devam ediyor. Vatandaşlar hem emeklilik gününü hesaplatmak istiyor hem de yılbaşında askerlik ve doğum borçlanmasına gelecek zam öncesi ödeme yapmak istiyor. Sırayı görenler hayretle bakıyor.

dfvd.jpg

Yapılan açıklama sonrasında SGK Merkezi’nin önünde oluşan bu kuyrukların bir süre devam edeceği ön görülüyor.

EYT BAŞVURUSU NASIL VE NEREDEN YAPILIR?

Milyonların hayalini kurduğu emeklilik için EYT şartlarını kapsayanlar yaşa bakılmaksızın emekli olabilecekler.

EYT başvurusunda bulunmak isteyenler, e-Devlet üzerinden sorgulama yapıyor. EYT başvurusu nasıl yapılır sorusuna yanıt aranmaya başladı. EYT başvurusu yapmak için kararın Resmi Gazete'de yayımlanması beklenecek. Ardından e-Devlet SGK sistemi üzerinden emeklilik başvuruları alınmaya başlanacak.

e-DEVLET EMEKLİLİK BAŞVURU EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

SGK'DAN EYT BAŞVURUSU İÇİN REHBER

Kimi askerlik borçlanması, kimi de doğum borçlanması için SGK’nın kapısını çalacak. SGK önlerinde yoğun kuyruklar oluşmasını önlemek isteyen kurum yeni bir duyuru yaptı.

EYT'de sigorta girişini öne çekmek isteyip, doğum ve askerlik borçlanmalarını ödeyecek vatandaşlar için, başvuruların e-Devlet üzerinden nasıl yapıldığına dair bilgilendirmede bulundu. Tüm bilgiler adım adım paylaşıldı.

gfbgfb-001.jpg

E- DEVLET’TEN EYT İÇİN ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI NASIL ÖDENİR?

EYT için askerlik ve doğum borçlanması yapacaklar için e-Devlet üzerinden işlemler şu şekilde ilerliyor:

  1. Öncelikle e- Devlet kullanıcı adı ve şifresiyle sisteme giriş yapılır
  2. Arama çubuğuna 'borçlanma' yazarak arama yapılır
  3. Kişinin borçlanabileceği hizmet türleri görüntülenir.
  4. Borçlanma yapılacak sekme seçilir.

YENİ EYT YASASI KİMLERİ KAPSIYOR?

Türkiye'de yeni EYT yasası 9 Eylül öncesinde sigorta olan tüm kişiler kapsam altında oluyor. Bu tarih sonrasında ki hizmet başlangıcı olan kişiler ise düzenlemeden yararlanamayacak.

  • EYT şartları 9 Eylül 1999 öncesi işe giriş olanlarda;
  • Kadınlar için 5000 ve 20 yıl sigortalılık süresi
  • Erkekler için 5000 prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi olan herkes emekli olacak.

YENİ YASA NE ZAMAN DEVREYE GİRECEK?

Düzenleme ilk olarak Meclis'e intikal edecek ve sonrasında ise Ocak ayında görüşülecek. EYT'nin yürürlüğe girme tarihinin ise 1 Ocak 2023 olması bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN