Erdoğan'ın çağrısı sonrası TL'de değer kaybı: Düşüş trendi sürüyor

Erdoğan'ın çağrısı sonrası TL'de değer kaybı: Düşüş trendi sürüyor

Türk Lirası, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı ile erken bir faiz indirimine gidilebileceği endişesi ile değer kaybetti. Söz konusu düşüş trendi dün itibarıyla 5'inci güne taşındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz çağrısı sonrası gözler yeniden Merkez Bankası'na çevrildi. Para Politikaları Kurulu, faiz indirim için yarın toplanıyor.

Reuters'ın haberine göre, küresel piyasalarda dolar, ABD'deki güçlü JOLTS istihdam verisi sonrasında Fed'in yakın zamanda büyük ölçekli koronavirüs canlandırma desteklerini azaltmaya başlayacağını dair beklentilerin güçlenmesiyle euro karşısında 4 ayın zirvesini gördü.

DOLAR NEDEN YÜKSELDİ?

Dolar/TL kuru, enflasyonun politika faizi düzeyine yaklaşması ve bu yükselişe rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düşük faiz çağrısını tekrarlamasının ardından geçen hafta 8,35'ten 8,67'ye kadar yükseldi.

Yükselişin büyük bölümü erken faiz indirimi endişeleri ile gerçekleşirken, dolardaki küresel değer kazancı da kısmen bu yükselişte etkili oldu.

Tüketici enflasyonu TL'de birikimli değer kaybı ve salgın tedbirlerin azaltılmasının da etkisiyle temmuz ayında yüzde 18,95 ile beklentilerin üzerinde artarak iki yılın zirvesine ulaştı ve Merkez Bankası'nın politika faizine yaklaştı.

SÜPRRİZ KARAR ÇIKABİLİR

Erdoğan'ın faiz açıklamaları sonrası uzmanlar, Merkez Bankası'nın sürpriz bir adım atma ihtimalini göz ardı etmiyor. Temmuz ayında tüketici enflasyonunun yüzde 18,95'e yükselmesi politika faizini yüzde 19'da tutan MB'nin manevra alanını daralttı. MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun Erdoğan'ın mesajına vereceği cevap bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN