Erdoğan'ın ÖTV müjdesi milyonları heyecanlandırmıştı! Herkes yararlanabilecek mi? AK Parti'den resmi açıklama

Erdoğan'ın ÖTV müjdesi milyonları heyecanlandırmıştı! Herkes yararlanabilecek mi? AK Parti'den resmi açıklama

Artan otomobil fiyatları vatandaşların gündeminde. Ucuz fiyata araç sahibi olmak isteyen milyonlarca kişi dört gözle ÖTV indirimini beklemekte. Bayi bayi gezen tüketiciler 'ÖTV indirimi olacak mı?' sorusunu araştırmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilen müjde sonrası beklenen haber geldi. AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş'tan kritik açıklama geldi. Peki ÖTV indirimi uygulanacak mı? Herkes yararlanabilecek mi? İşte detaylar haberimizde...

Son dönemde otomobil fiyatlarında yaşanan artış tüketicilerin belini bükmüş durumda. Sıfır araç sahibi olmak isteyen vatandaşlar 'ÖTV indirimi uygulanacak mı?' sorusunu araştırmaya devam ediyor. Daha öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen müjde sonrası gözler hükümete çevrildi. Beklenen açıklama ise AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş'tan geldi. Peki ÖTV indirimi uygulanacak mı? Kimler bu indirimden yararlanabilecek? İşte AK Parti'den ÖTV indirimi açıklaması...

hghghg-94.jpg

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MÜJDEYİ VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ticari aracını yenilenlerden ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) alınmayacak” sözlerinin ardından gözler hükümete çevrilmiş durumda. Ucuza otomobil sahibi olmak isteyen milyonlarca kişi ÖTV indirimi ile ilgili gelen son dakika bilgilerini yakından takip ederken AK Parti kanadından ilk açıklama geldi.

AK PARTİ'DEN İLK RESMİ AÇIKLAMA GELDİ

'ÖTV indirimi uygulanacak mı? İndirimden kimler yararlanabilecek?' sorularına yanıt veren AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, şu açıklamalarda bulundu:

“Ekmeğini buradan kazanan esnafın araçlarını yenilesinler sorunsuz araçlarla hizmet yapsınlar diye yapıldı. Ama normal ÖTV indirimi ile ilgili şu ana kadar bildiğim bir hazırlık yok”

hghghg-95.jpg

TİCARİ ARAÇLARDA ÖTV NE KADAR?

Araçlarda ÖTV hesabında gümrük tarifeleri esas alınıyor. Bu tür araçlarda yüzde 1 ile yüzde 15 arasında ÖTV var. Yani aracın fiyatının yüzde 1 ile 15 i kadar fiyat indirimi yapılacak. Uygulamadan aynı tip aracı bulunan kişiler yararlanacak. Yani aracını ticari satıp yenilemek isteyen, yeni araç alırsa bu indirim uygulanacak.

ÖTV İNDİRİMİ NASIL HESAPLANIR?

ÖTV ticari araçlarda motor hacmine göre uygulanıyor. Panel ve midibüslerde yüzde 15, çift kabin pick up'larda yüzde 4 ÖTV hesaplanıyor. Genel olarak ticari araçlarda yüzde 1 ile yüzde 15 arasında ÖTV ve yüzde 18 KDV alınmakta. TIR olarak adlandırılan çekicilerde yüzde 4 ÖTV oranı yürürlükte. Bu tip araç alacak bir işletmeci, örnek olarak 3,5 milyon TL lik bir aracı indirimin yürürlüğe girmesinin ardından yaklaşık olarak 125 bin TL indirimle alacak. Gümrük tanımlarına göre, hafif ticari araçlarda ise ÖTV oranı daha düşük ve sabit. Kombi tipi camlı vanlarda ÖTV yüzde 15, Pick-up, Minibüs ve kapalı kasa Van’larda ise ÖTV yüzde oranında.

gfgfgf-2023-04-26t141952-458.jpg

ÖTV İNDİRİME HANGİ ARAÇLARI KAPSIYOR?

Şehiriçi taksi, dolmuş, servis, minibüs, midibüs ve otobüs taşımacılığı faaliyeti (araç kiralama, özel yolcu transferi ve benzeri hizmet ifası faaliyetleri hariç) ile 8701.20 ve 87.04 tarife pozisyon sıraları kapsamındaki taşıtlarla yapılan ticari yük taşımacılığı faaliyeti dolayısıyla düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan ve bu faaliyetini ilgili mevzuatta öngörülen yükümlülükleri yerine getirmek ve yetkilendirilmek suretiyle maliki olduğu taşıtlar vasıtasıyla icra eden gerçek ve tüzel kişiler tarafından, söz konusu faaliyetler kapsamında kullanılan taşıtların yenilenmesi amacıyla, aynı tarife pozisyon sıraları kapsamındaki taşıtlar.

Yarış arabaları, arazi taşıtları, ATV olarak adlandırılan üç veya dört tekerlekli taşıtlar, motorlu karavanlar ile motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçen binek otomobilleri hariç)

Düzenlemeya göre, uygulamanın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla maliki olunan, trafik tescil kuruluşlarınca ticari yolcu veya yük taşımacılığında kullanılmak üzere kayıt ve tescil edilmiş her bir taşıt bakımından, aynı cins bir taşıtın ilk iktisabında yararlanılır.

Yenilemeye konu edilen taşıtın, istisnadan yararlanılan tarihten itibaren iki tam yıl içerisinde satılması, devredilmesi veya sair suretle işletme kayıtlarından çıkarılması şarttır. Bu şartın ihlali halinde, yeni alınan taşıta ilişkin zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler, alıcıdan vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN