Eski MB Başekonomisti: İthalat ve dış açık patlıyor

Eski MB Başekonomisti: İthalat ve dış açık patlıyor

Merkez Bankası'nın döviz rezervleri Suudi Arabistan'dan gelen 5 milyar dolar ve altındaki yükselişle arttı. Rezervdeki erime de sürüyor. Ancak uzmanlar bu yükselişin ve satışın bir anlam ifade etmediğini belirterek yaşanan sistem sorununa dikkat çekti. Eski Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara “Merkez Bankası'nın döviz satış miktarı tek başına bir şey ifade etmez” diyerek nedenini açıkladı: Sorun çok riskli bir yola girilmiş olması. İthalat ve dış açık patlıyor.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) döviz rezervleri Suudi Arabistan'dan gelen 5 milyar dolar ve altındaki yükselişle arttı. Bir yandan rezervdeki erime de sürüyor. Ancak uzmanlar bu yükselişin ve satışın bir anlam ifade etmediğini belirterek yaşanan sistem sorununa dikkat çekti.

Konuya ilişkin sosyal medya hesabı Twitter üzerinden açıklama yapan Eski Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara “Merkez Bankası'nın döviz satış miktarı tek başına bir şey ifade etmez. Sorun çok riskli bir yola girilmiş olması” dedi.

Prof. Dr. Hakan Kara paylaşımında şunları ifade etti:

“Merkez Bankasının döviz satış miktarı tek başına bir şey ifade etmez. İhracatçıdan ayda 8 milyar dolar satın alınırken döviz satılması doğal. Zaten sene başından beri net satış sadece 4,5 milyar dolar. Sorun satılan dövizin miktarı değil. Çok riskli bir yola girilmiş olması. Resim kabaca şöyle: İthalat ve dış açık patlıyor. Özel sermaye girişi çok zayıf. Resmi rezervler hızla erimesin diye kamu sürekli borçlanıyor. Bir yandan bankaların dışardaki dövizi TCMB’ye getiriliyor. Bu dövizler (ve bir miktar da cepten) satılarak dış açık finanse ediliyor olması.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN