Ev fiyatları uçtu, yatırımcılar yurt dışına kaçıyor! İngiltere'de 4.5 milyon TL'ye ev almak mümkün

Ev fiyatları uçtu, yatırımcılar yurt dışına kaçıyor! İngiltere'de 4.5 milyon TL'ye ev almak mümkün

Türkiye'de konut satışları düşerken, yatırımcılar yurt dışına, özellikle de İngiltere'ye yöneliyor. Türkiye'de 4.5 milyon TL'ye alabileceğiniz bir evin kira getirisi 15-16 bin TL iken, İngiltere'de aynı fiyata aldığınız evin kira getirisi çok daha yüksek.

Türkiye'de konut satışlarındaki düşüş, yatırımcıların dikkatini yurt dışı gayrimenkul piyasalarına çevirmesine neden oluyor. TÜİK'in Ocak ayı verilerine göre, konut satışlarının yüzde 17.8 azalarak son 11 ayın en düşük seviyesine gerilemesi, kredi faiz oranlarının yüksekliği ve yüksek ev fiyatları gibi faktörlerden kaynaklanıyor. Bu durum, hem ev sahibi olmak isteyenleri hem de gayrimenkul yatırımcılarını zorluyor. Yatırımcılar, daha yüksek kira getirisi ve kısa geri dönüş süreleri sunan yurt dışı piyasalara yöneliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Türk yatırımcıların yurt dışındaki gayrimenkul yatırımları 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 163,7 artarak 2 milyar 86 milyon dolara ulaştı. Bu, son yıllarda artan bir trendi işaret ediyor. Özellikle İngiltere, Türk yatırımcıların ilgisini çeken başlıca destinasyonlardan biri haline geldi. İngiltere'de, Türkiye fiyatlarına benzer maliyetlerle yüksek kira getirisi sağlayan gayrimenkuller bulunabiliyor. Örneğin, İstanbul'un Eyüp semtindeki bir daireye ödenecek tutara kıyasla, İngiltere'nin Bradford şehrinde daha uygun fiyatlı ve yeni inşa edilmiş daireler mevcut.

KİRA GETİRİSİ YATIRIMI CAZİP KILIYOR

İngiltere'deki "Destekli Yaşam Projeleri" ise yaşlılara ve bakıma ihtiyacı olan kişilere yönelik sunulan bir yatırım fırsatı olarak öne çıkıyor. Bu projeler, sosyal devlet anlayışının bir parçası olarak yaşlı nüfusun artmasıyla popülerlik kazanıyor. Vakıflar tarafından kiralanacak daireler, yatırımcılara pound bazında yüksek getiri garantisi sunuyor. Net yüzde 10'luk yıllık kira getirisi ve enflasyon üzerinde yıllık kira artışı, bu yatırımı cazip hale getiriyor. Ayrıca, konutun bakım, onarım ve yönetim faaliyetleri, kiralamayı yapan şirket tarafından üstleniliyor, bu da yatırımcılara kesintisiz gelir sağlıyor.

Bu tür yatırımlar, hem finansal getiri hem de toplumsal katkı açısından yatırımcılara çekici geliyor. Yatırımcılar, 10 yıldan daha kısa sürede yatırımlarının kendini amorti etmesini bekleyebilirken, aynı zamanda toplumun en savunmasız bireylerine destek olmanın verdiği memnuniyeti de yaşayabilirler. Bu durum, Türkiye'deki zorlu konut piyasası koşulları altında yatırımcılara alternatif fırsatlar sunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN