Ev sahibi ve kiracılara son dakika kararı! Merkez Bankası’ndan gece yarısı kararı geldi: Kira sözleşmelerinde yeni süreç

Ev sahibi ve kiracılara son dakika kararı! Merkez Bankası’ndan gece yarısı kararı geldi: Kira sözleşmelerinde yeni süreç

Konut fiyatlarında dur durak bilmeyen artışlar yetkilileri de harekete geçirdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamaları ile birlikte Merkez Bankası'nın Enflasyon Raporu'nda konut piyasasıyla ilgili detaylı bir değerlendirmede bulundu. İşte tüm detaylar…

Konut fiyatlarındaki düşüşü sağlamak ve kiralık konut arzının artırılması için sosyal konut uygulaması için düğmeye basan Merkez Bankası, hisseli kiracılık, kademeli vergilendirme ve boş konut vergisi gibi önerilerle geldi. Konut piyasası hakkında alınan kararlar dikkatle takip edilirken ev sahibi ve kiracıları ilgilendiren açıklamalar yapıldı.

MERKEZ BANKASI'NDAN KONUT KARARI GELDİ

2022 yılının son çeyreğinde rekor seviyeye ulaşan konut fiyatlarının 2023 yılında bir miktar da olsa gerilediği belirtildi. OECD ülkelerinden ayrılan fiyatlara dikkat çeken Merkez Bankası, depremlerin ardından konut piyasasının da öneminin arttığını vurguladı. Konut fiyatlarındaki artış kira fiyatlarına yansırken enflasyon da dolaylı olarak etkileniyor.

merkez-bankasi.jpg

Merkez Bankası, TÜFE sepetinde ölçülen genel kira endeksinin yavaş yansımasının nedenini, kira sözleşmelerinin yılda bir kez güncellenmesi ve güncellenirken belirli sınırlara tabi olmasına bağlandı. Bu kapsamlı konut fiyatlarının artışının enflasyona yansımasının gecikmeli bir şekilde görüldüğünü işareti olarak belirtildi.

KİRA SÖZLEŞMELERİNDE YENİ SÜREÇ

Konut piyasasındaki kiralık konutlar kapsamında daha etkin bir rol için elektronik altyapının önemli olduğu belirtildi. Kiralık konutların Merkezi bir platformdan takip edilmesi gerektiği aktarılırken belirli standartların oluşturulması ve mecburi hale getirilmesinin de altı çizildi. Bu kapsamda etki analizlerine dayanan düzenlemelerin yapılması tavsiyesi geldi.

konut-artis.jpg

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2023-2025 dönemine ilişkin Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı doğrultusunda kira sözleşmesinin e-devlet kapısı üzerinden düzenlenmesi kararı çıktı. Kiralık konut Arzu'nun planlı bir şekilde arttırılması ile birlikte regülasyonların negatif etkilerinin azaltılabileceğinin altı çizildi. Mevcut çalışmalar göz önüne alındığında aşırı regülasyonu kiralık konut piyasasının daraltabileceği ve az regülasyonun ise kiracı güvensizliğini artırabileceği söylendi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN