Ev sahipleri dikkat! Kiracıyı evi göstermeye zorlayamayacaksınız! Yargıtay sınırlama koyuyor

Ev sahipleri dikkat! Kiracıyı evi göstermeye zorlayamayacaksınız! Yargıtay sınırlama koyuyor

Son zamanlarda ev sahipleri ve kiracılar arasında ev gösterme sıklığı ve koşullarıyla ilgili anlaşmazlıklar atıyor. Bu durum özellikle ev satın almak veya kiralamak isteyen kişiler için gecikmelere ve problemlere yol açabiliyor. Yargıtay'a göre, ev sahibi hafta içi ve hafta sonu olmak üzere toplamda 2-4 saatlik zaman dilimlerinde evi gösterebilir. Anlaşmazlık durumunda kiracı "yer gösterme izin davası" açarak yasal yollara başvurabilir.

Kiracıların, oturdukları daireyi satın almak veya kiralamak için gelenlere evlerini göstermek istememesi kiracılar ev ev sahipleri arasında anlaşmazlıklara sebep oluyor. TRT'den Semih Çalışkan'ın haberine göre Yargıtay, ev sahibinin hafta içi ve hafta sonu olmak üzere toplamda 2-4 saatlik zaman dilimlerinde evi gösterebileceğini belirtiyor. Anlaşmazlık durumunda ise kiracı "yer gösterme izin davası" açarak yasal yollara başvurabiliyor.

EVİ GÖSTERME ZORLUNLULUĞU

Kiracılar, ev sahibinin veya temsilcisinin evi potansiyel alıcılara veya yeni kiracı adaylarına göstermesine izin vermek zorunda.

HABER VERME ZORUNLULUĞU

Ev sahibinin, evi göstereceği zaman kiracıya makul bir süre önceden bildirmesi gerekiyor. Bu süre yasalarda net olarak belirtilmemiş olsa bile genellikle birkaç gün veya en az 24 saat önceden haber vermeyi kapsıyor.

MAHREMİYETE SAYGI

Ev gösterme sırasında kiracının mahremiyetine saygı gösterilmeli. Ev sahibi ve potansiyel alıcılar veya kiracı adayları, kiracı evde değilken evi gezmeli ve kiracının kişisel eşyalarına dokunmamalı.

YASALARA GÖRE KİRACI DAREYİ KAÇ KEZ GÖSTEREBİLİR?

Arabulucu Avukat Niymet Yaman Yıldırım'ın açıklamasına göre ev sahibinin evi ne sıklıkla gösterebileceğine dair net bir kural yok. Yargıtay'a göre, ev sahibi hafta içi ve hafta sonu olmak üzere toplamda 2-4 saatlik zaman dilimlerinde evi gösterebilir.

Yargıtay bu duruma "Altı ay boyunca gösterebilirsin, üç ay süreyle gösterebilirsin" gibi sınırlama koyuyor. Anlaşmazlık durumunda kiracı "yer gösterme izin davası" açarak yasal yollara başvurabilir. Bu durumda mahkeme, bilirkişi heyeti vasıtasıyla kiracının işine ve evin bulunduğu muhite uygun bir gösterme programı oluşturur.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN