EYT'de 9000 gün prim şoku! EYT'yi bekleyenler bu haberle resmen yıkıldı... Meclis'e gelen teklifte büyük şok

EYT'de 9000 gün prim şoku! EYT'yi bekleyenler bu haberle resmen yıkıldı... Meclis'e gelen teklifte büyük şok

Son dakika EYT haberleri... Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde sona gelindi. Yaş sınırının ortadan kalkmasıyla milyonlarca kişi SGK merkezlerine akın etmişti. Şimdi ise EYT düzenlemesinin Meclis'ten geçmesi bekleniyor. Bu doğrultuda adım atan AKP, EYT ile ilgili yasa teklifini milletvekilleri tarafından imzalatarak TBMM Başkanlığı'na sundu. Yapılan açıklamalarda 2023 yılı içinde 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağını savunuyor. Ancak gelen son detay herkesi yıktı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yaşanan son dakika gelişmeleri milyonlarca kişinin gündeminde. Yaş sınırının ortadan kalkmasının ardından gözler EYT düzenlemesinin Meclis'ten geçmesine çevrildi. Bu doğrultuda peş peşe detaylar paylaşırken gelen son haber milyonlarca EYT'liyi yıktı. EYT'de 9 bin prim şoku. AKP tarafından açıklandı, kimse beklemiyordu. İşte EYT haberinin detayları...

EYT'LİLER BU HABERLE YIKILDI! KİMSE BEKLEMİYORDU

EYT'de yapılan son değişiklikler vatandaşlar tarafından yakından takip edilirken gözler 2 Şubat'a çevrildi. 2 Şubat Perşembe günü TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek teklif ile birlikte emeklilik için erkeklerde 60 kadınlarda 58 olan yaş koşulu kaldırılırken 9 Eylül 1999’dan önce emekli olanlar için 5000 gün olan sigorta prim gün sayısı 750 ila 975 gün arttırılmış görünüyor.

dffdffd-1.jpg

EYT'DE 9 BİN PRİM ŞOKU

Konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Sosyal politikalar ve çalışma ekonomisi uzmanı Aziz Çelik, EYT'de yaş sınırının çözüldüğünün ancak esnafa yük binene EYT'liler için yardım edilmediğini söyledi.

dffddf-26.jpg

Yaş sınırının kalktığının ancak EYT'de prim gün sayısının arttığını vurgulayan Aziz Çelik, şu ifadeleri kullandı:

"EYT yasa teklifi beklentileri karşılamaktan oldukça uzak ve Türkiye'de emeklilikle ilgili oluşmuş sorunları karşılamaktan oldukça uzak. EYT düzenlemesi bilindiği gibi 8 Eylül 1999'dan önce işe girenlerin yaş koşuluna tabi olmaksızın emekli olmaları talebiydi. 1999 öncesinde emekli olabilmek için kadınların 20 erkeklerin 25 yıl çalışmış olması ve 5000 gün prim ödemiş olmaları koşulu yeterliydi. Düzenlemede yaş koşulu kaldırılmış durumda. Prim gün koşulu için yaklaşık 5 bin 750 ile 5 bin 975 gün arasında bir prim ödenmesi gerekiyor. 750 ile 975 gün daha fazla prim gün ödenmesi gerekiyor bu işçiler için. Esnaf ve memurlar sözkonusu olduğunda da bu 7 bin 200 ila 9 bin güne kadar çıkabilecek, dolayısıyla prim gün sayısı açısından beklentileri karşılamaktan uzak bir düzenleme oldu."

EYT'DE İLK MAAŞLAR NE ZAMAN YATACAK?

EYT düzenlemesinin meclise sunulmasının ardından EYT'de ilk maaşların Mart ayı içerisinde hesaplara yatırılacağı Ak Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu tarafından duyuruldu.

fdfdfd-47.jpg

EYT'LİLER NE KADAR PROMOSYON ALACAK?

EYT kapsamında emekli olacak olan 2 milyon 250 bin kişinin alacağı emekli maaşları yapılacak olan banka tercihine göre belirlenen bankalardan alınacak. Bankalar şimdiden EYT'liler için promosyon yarışına girerken Promosyon ücretlerinin maaş tutarlarına göre şekillenmesi beklenecek. Net rakamların düzenleme meclisten geçtikten sonra açıklanması bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN