EYT'de şart ve maaş hesaplamasında yeni gelişme! EYT'lilere son dakika uyarısı

EYT'de şart ve maaş hesaplamasında yeni gelişme! EYT'lilere son dakika uyarısı

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile ilgili son dakika gelişmesi. EYT'nin yürürlüğe girmesinin ardından gözler yurtdışında yaşayan ve emeklilik için gün sayan vatandaşlara çevrildi. Şu ana kadar EYT'ye başvuran 1.6 milyon kişiden 600 binine yakınının işlemleri bitti. Bu süreçte yurtdışında yaşayan vatandaşlarında emeklilik başvuru süreçleri devam ederken bir son dakika uyarısı yapıldı. EYT'de şart ve maaş hesaplamasında yeni gelişme! Hemen SGK'ya iletmeniz gerekmekte.

EYT ile ilgili son dakika gelişmeleri vatandaşların gündeminde. Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin yürürlüğe girmesinin ardından milyonlarca kişi başvuru süreçleri için SGK merkezlerine akın etti. Süreç devam ederken yurt dışında yaşayan binlerce Türk vatandaşına son dakika uyarısı geldi. YT'de şart ve maaş hesaplamasında yeni gelişme! Hemen Sosyal Güvenlik Kurumu'na giderek iletmeniz gerekiyor. Peki EYT başvuru şartları neler? EYT maaş hesaplama nasıl oluyor? EYT maaşları ne kadar? İşte son dakika EYT haberinin detayları...

yeni-hjhjhj-3.jpg

EYT BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR

EYT düzenlemesinden emekli olup işlemlerini tamamlayan kişilerin maaşları hesaplara yatmaya devam ediyor. Başvuru süreciyle ile ilgili son dakika gelişmeleri vatandaşlar tarafından tek tek araştırılıyor. İşlemlerini eksiksiz tamamlayan kişiler hiçbir hak kaybı olmadan bayram ikramiyesi dâhil fark ve aylıklar yatıyor. Başvuruda bulunanlar aylıklarını en geç mayıs içinde ödenmiş olacak, iddia edildiği gibi eylül ayına sarkması söz konusu olmayacak. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarından normal emeklilik sürecinde olduğu gibi EYT kapsamında binlerce başvuru geliyor.

EYT ŞART VE MAAŞLARIN SICAK GELİŞME

Bu süreçte bir son dakika uyarısı yapıldı. Türkiye'de hiç bir sigorta girişi olmayıp yurt dışında çalışan Türk vatandaşları borçlanma ile hizmet kazanarak EYT ile emekli olabilecek. Türkiye'nin sosyal güvenlik anlaşması bulunan 35 ülkede yaşayan Türk vatandaşları bu haktan yararlanabiliyor. Yurt dışında yaşayan ve yurtdışında kaldıkları sürelerin Türkiye'de geçmiş sigortalılık sürelerine eklenmesini isteyen vatandaşlar tarafından yurt dışı borçlanma yapılabiliyor. Yurt dışında geçirdikleri süreleri Türkiye'de sigortalılık sürelerine sayılarak ortaya çıkan borcun ödenmesiyle emeklilik hakkı doğuyor. Avrupa'da yaşayıp hiçbir işte çalışmayan ev kadınları da yurt dışı borçlanması yapabiliyor.

jhjjhhj-1.jpg

HEMEN SGK'DAN KONTROL ETTİRİN!

Borçlandırmadan yararlanmak için yazılı talebin yapılması gerekli. Önceden ya da yasa çıktıktan sonra yurtdışı borçlanmaya gidip EYT'ye başvuranların bulunduğu ülkede güncel hizmet belgesi alması zorunlu bulunuyor. Türkiye'deki çalışmalarıyla emekli olan biri yurt dışında çalışmaya başladığında Türkiye'den aldığı aylık kesilmiyor. Ancak yurt dışı süresini borçlanarak emekli olanlar yurt dışında çalışmaya başladığında emekli aylığı kesiliyor. 3201 sayılı kanun uyarınca yurt dışında çalıştıkları ya da sosyal yardım aldıkları müddetçe Türkiye'den emekli aylığı alamıyor. Bu nedenle yaşanan ülkedeki sigorta kasasından bu hizmet belgesi isteniyor.

kjkjkjj.jpg

EYT BAŞVURU SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

EYT başvuru sonuçlarının açıklanacağı tarihi ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmedi. Ancak sonuçların ilk başvurunun yapılmasının ardından 1 hafta-15 gün içinde açıklanması bekleniyor. Ayrıca EYT'liler ilk maaşlarını başvuru dilekçesi verilip süreç sona erdikten sonraki ay başından itibaren alabilecekler.

EYT BAŞVURU SONUCU NASIL ÖĞRENİLİR?

Emekli maaşının bağlandığını e-Devlet "Emekli Aylık Bilgisi" uygulaması üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca maaş bağlandıktan sonra telefona SMS bildirimi de gelecektir.

EYT BAŞVURU SONUCU SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

EYT EMEKLİ MAAŞI ÖDEME TARİHİ

SGK'dan gelen açıklamayla EYT maaş ödeme tarihleri belli oldu. EYT’li vatandaşların bağlanan emekli aylıkları tahsis numarasının (emeklilik sicil) son rakamına göre yatacak.

Buna göre 4/a (SSK) için her ayın 17 ila 26’sı arasında,

4/ b / (Bağ-Kur) için ise her ayın 25 ila 28’i arasında hesaplardan çekilebilecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN