EYT'lilere büyük müjde! Bir saat içinde aylıklarını alabilecekler... Prof. Dr. Cem Kılıç canlı yayında duyurdu

EYT'lilere büyük müjde! Bir saat içinde aylıklarını alabilecekler... Prof. Dr. Cem Kılıç canlı yayında duyurdu

EYT'lilere bir müjde daha... 15-20 günü bulan başvuru süreci saatlere hatta dakikalara kadar iniyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Prof. Dr. Cem Kılıç, normalde 20 günü bulabilen aylık bağlama sürecinin çok kısa sürelere indirileceğini söyledi.


Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi Meclis'ten geçti. "Başvurular ne zaman başlayacak? İlk maaşlar ne zaman yatacak? Emekli olabilmek için işten istifa etmek gerekiyor mu?" gibi sorular ise EYT'liler için büyük merak konusu oldu.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Prof. Dr. Cem Kılıç, NTV yayınında Meclis'te kabul edilen EYT düzenlemesiyle ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

ŞU AN YAPILAN EYT BAŞVURULARI GEÇERLİ Mİ?


EYT düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe gireceğini vurgulayan Prof. Dr. Cem Kılıç, "Duyumlar alıyorum bazı vatandaşlarımız heyecanla başvuru yapmaya çalışıyorlar ama bunlar geçersiz sayılır. Şu an için aman dikkat diyelim çünkü Sayın Cumhurbaşkanı onaylayacak, onayladıktan itibaren Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra başvurunuzu yapabilirsiniz. Şimdi bekleyeceğiz yani Resmi Gazete'de EYT ile ilgili kanunun yayımlanmasını bekleyeceğiz. Tahmin ediyorum bir iki güç içerisinde zaten yayımlanacak." dedi.

gacs6fo4muqfcdorpah2-a.webp


"E-DEVLET ÜZERİNDEN ÇOK DAHA KOLAY VE HIZLI"


Prof Dr. Kılıç, "Doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ünitelerine de başvurabilirsiniz ama online da başvurabilirsiniz e-devlet üzerinden çok daha kolay olur" diyerek başvuru sürecini anlattı.


EYT'LİLER İLK MAAŞLARI NE ZAMAN ALACAK?


EYT'lilerin cevabını merakla beklediği bir soru da ilk maaşların ne zaman yatırılacağı. Prof. Dr. Kılıç, aylıkların bağlanma sürecinin hızlandırılacağını belirterek, "Şimdi normalde aylık bağlama sürecimiz 15-20 günü bulabiliyodu. SGK, ifade edildiği şekilde hemen aylık bağlama sistemine geçecek. Çok kısa süreçte bu aylıkların bağlanacağına ilişkin bilgiyi aldım. Bu konuda bir düzenleme yapılıyor herhalde içeride. Ama kim yaparsa eline sağlık sigortalının beyanına göre beyan çıkışı yapılacak aylık beyan şartları oluşuyorsa kişi hemen online üzerinden emekli aylığı bağlanacak." dedi.


Başvurunun kabul edilmesinin ardından ilk maaşın yatacağı tarihle ilgili sorulara ise Kılıç, "Genel bir kural vardır talep ettiğiniz dilekçeyi verdiğiniz ayı izleyen aybaşından itibaren başlanır dolayısıyla bu ay müracaat olursa 1 Nisan'dan itibaren hak sahibi olursunuz." cevabını verdi.


EYT'LİYE PRİM GÜNÜ ŞARTI VAR MI?


Prim gün şartının devam ettiğini vurgulayan Kılıç, "Tabii bu da bu süreçte çok tartışıldı. EYT konusunda talep şartı olanlar aynen 8 Eylül 1999 koşulların geçerli olmasını istiyorlardı orada kademeli prim günü sistemi yoktu ama bu çıkarılan kanunla 5 bin gün üzerinde prim koşulu var çıkarılan kanun sadece yaşı ortadan çıkardı. Diğer şartlar aynı kaldı." dedi.


BAŞVURU İÇİN İŞTEN AYRILMAK ZORUNLU MU?


Emeklilik başvurusu yapacak EYT'li çalışanların işten ayrılması gerekiyor mu? sorusuna Prof Dr. Kılıç, "Emeklilik kişiye bağlı bir tasarruf işyerinizden emeklilik sebebiyle ayrılıyorsunuz dolayısıyla işten ayrılmanız gerekiyor bizim SGK'da işlem kodları var. 08 yazısıyla işten çıkarılması gerek. İşten çıkış alacaksınız işvereninize emeklilik nedeniyle istifa ediyorum dilekçesini verecekler işveren de çıkışınızı yaptıktan itibaren online emekillik talebinde bulunabilirsiniz." yanıtını verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN