EYT'lilere son dakika şoku! İmza detayına dikkat: Maaşlar düşecek mi? İşte o açıklama...

EYT'lilere son dakika şoku! İmza detayına dikkat: Maaşlar düşecek mi? İşte o açıklama...

Son dakika haberi... Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Milyonlarca kişi EYT'lilerin maaşlarının düşüp düşmeyeceğini merak ederken beklenen açıklama geldi. Konuya dahil olan Yargıtay son noktayı koydu. EYT'lilere son dakika şoku! Peki EYT'de maaşlar düşecek mi? 2023 EYT maaşları ne kadar? EYT'liler ne kadar bayram ikramiyesi alacak? İşte EYT ile ilgili tüm merak edilen soruların yanıtları...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile ilgili son dakika gelişmeleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Seçimlerin yaklaşması ile birlikte EYT ile ilgili detaylar netleşirken dikkat çeken bir açıklama geldi. Milyonlarca kişini merak ettiği 'EYT'lilerin maaşları düşecek mi?' sorusu yanıt buldu. Konuya el atan Yargıtay kararını verdi. EYT'lilere son dakika şoku! İmza detayına dikkat. Peki EYT maaşları ne kadar oldu? EYT'liler bayram ikramiyesi alacak mı? İşte son dakika EYT haberinin detayları...

EYT'LİLERİN MAAŞLARI DÜŞECEK Mİ?

Milyonlarca kişi EYT'lilerin maaşlarının düşüp düşmeyeceğini araştırmaya başladı. Beklenen açıklama ise Yargıtay'dan geldi. Yargıtay her ne kadar çalışma koşullarında tek taraflı değişiklik imkânını işverene bırakan sözleşme maddelerini kabul etse de, yapılacak değişikliğin ücrette düşüklüğe sebep olması halinde, verilen onayı yeterli görmemekte, değişiklik yapılacağı zaman işçiden ayrıca yazılı onay alınmasını arıyor.

ghhghghggh-1.jpg

İMZA DETAYINA DİKKAT!

Aynı zamanda EYT'de imza detayı ortaya çıktı. Şartları baştan belirlenen iş sözleşmesi, zamanla tarafların ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelebilir ve tarafların bu sözleşmeyi değiştirme ihtiyacı doğabilir. Bu değişiklik işverenin talep ettiği bir değişiklik ise, değişikliğin esaslı olup olmadığına göre tek taraflı veya onay ile yapılabilir.

İşçinin talep ettiği bir değişiklik ise, mevzuatta bu yönde bir hakkın tanınıp tanınmadığına, tanınmıyorsa işverenin bunu kabul edip etmemesine göre değişiklik yapılıp yapılmayacağı belirlenir. İşçiden gelen talepler için bazı durumlarda işvereni zorlayıcı bir kural olmasa da işçiye nihayetinde fesih hakkı tanınmıştır.

ghhghghg-40.jpg

Öte yandan iş sözleşmesinin temel unsurlarını değiştiren değişiklikler esaslı değişiklik kabul edilmektedir. Ücretin düşürülmesi, işin niteliğinin ağırlaştırılması, işyerinin ulaşımı daha zor olan bir yere taşınması ve çalışma sürelerinin artırılması esaslı değişiklik kapsamında sayılabilir. Fakat yapılmak istenen her değişiklik kendi içinde ayrı ayrı değerlendirilmesi, işçinin durumunu esaslı yönde ağırlaştırıp ağırlaştırmadığı etraflıca değerlendirilmelidir.

EYT MAAŞLARI NE ZAMAN YATACAK?

EYT'de nisan ayında maaş almaya hak kazananlar için ödemelere başlandı. Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş; Emeklilik şartlarını taşıyan çalışanlar mart ayı itibarıyla müracaatlarını gerçekleştirdi. Burada genel kural 1 sonraki ayın başından itibaren maaşlar hesaplanmaya başlar. SGK’nın birçok kontrolleri söz konusu. Bu arada geçen bir zaman söz konusu. Zamanın bitiminde daha sonra maaşınızı hak ettiğine karar getirilirse SSK emeklilerinin maaşlar 17, Bağ-Kur maaşları 21’inde yattığı için SSK emeklilerinin ayın 1’i ile 17’si arasında, Bağ-Kur emeklileri için ayın 1 ile 25’i arasındaki maaş farkı hesaplanır bunlar maaşlara artı olarak yatırılır. SSK emeklileri için 17 gün, Bağ-Kur emeklileri için 25 günlük maaş farkı söz konusu olacaktır." dedi.

hghghhgh.jpg

EYT'LERE BAYRAM İKRAMİYESİ VAR MI?

3 Mart tarihinde yayımlanan Resmi Gazete'yle beraber emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi hayata geçirildi. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin hayata geçirilmesinin ardından yaklaşık 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik hakkı doğdu.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesinden itibaren emekli olmak için başvuru yapanların sayısı 1,6 milyona ulaştı. Başvuru yapan 1,6 milyon EYT’liden 250 binden fazlasının işlemi tamamlandı. Bu kapsamında Maaş bağlama işlemi bitenlere fark ödemeleri başladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN