Fitch'den dövize endeksli mevduat yorumu

Fitch'den dövize endeksli mevduat yorumu

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu dövize endeksli mevduatın döviz kurlarında yarattığı düşüşün sürdürülmesi halinde bunun Türk bankaları için pozitif olacağını belirtti. Fitch, Türk bankalarının kurdaki oynaklığa karşı kırılgan olduğunun da altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kurdaki dalgalanmayı durdurmak amacıyla nispi bir istikrar sağlamak için yeni araçların devreye alınacağını açıklamıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, dün yayımladığı yazılı açıklamayla "Dövize Endeksli Mevduat" ürününün detaylarını paylaştı.

Buna göre, üründe, gerçek kişilerin TL vadeli hesapları üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak, yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak.

''YENİ SİSTEMİN KAPSAMI VE ETKİSİ BELİRSİZ''

Bloomberg'de yer alan habere göre; uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 20 Aralık’ta duyurulan dövize endeksli mevduatıyla düşen kur ve azalan dolarizasyonun sürdürülebilirse Türk bankalarına olumlu olarak yansıyacak. Fitch, yeni sistemin kapsamının, etkisinin ve uygulamasının belirsiz olduğunun da altını çizdi.

Negatif reel faiz, para politikası belirsizlikleri ve enflasyon baskısının 2022 yılında kurdaki oynaklığın ana sebepleri olacağını belirten Fitch, yüksek seviyedeki refinansman gereklilikleri ve dolar mevduatları dolayısıyla Türk bankalarının kurdaki oynaklığa karşı kırılgan olduğunu belirtti.

''TL DAHA FAZLA ZAYIFLARSA..''

Türkiye’deki zorlu operasyonel ortamın, azalan güvenin ve TL'nin daha fazla zayıflama ihtimalinin makroekonomik ve finansal istikrar için risk oluşturacağını belirten Fitch, bunun Türk bankalarının kredi profili için negatif olacağını ifade etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN