Gelir vergisi ve emlak vergisine rekor zam! Resmi Gazete'de yayımlandı: Tam yüzde 58

Gelir vergisi ve emlak vergisine rekor zam! Resmi Gazete'de yayımlandı: Tam yüzde 58

Yeni yılda gelecek zamlar belli oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre gelir vergisi ve emlak vergisinde rekor zam bekleniyor. TÜİK tarafından paylaşılan verilere göre, yıl başından itibaren vergilerde, cezalarda ve harçlarda büyük oranda zamlar gelecek. İşte gelir vergisi ve emlak verigisine gelecek zamlar...

Ülkemizde yükselen enflasyon karşısında her sene başında dev zamlar geliyor. Enflasyona göre belirlenen yeniden değerleme oranları; vergiler, harçlar ve cezalara yansıyor. 2024 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranı kapsamında gelecek olan zamlar paylaşıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan oranları gören vatandaşlar kafasını iki elinin arasına koyup düşünmeye başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 2023 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 58,46 olarak belirlendi. Kararda, Türkiye İstatistik Kurumu'nun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ndeki ortalama fiyat artış oranının Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ilan edilmesi gerektiği ifade edildi.

YENİDEN DEĞERLEME NEDİR?

Yeniden değerleme, sabit kıymetlerin zaman içindeki enflasyonist etkilerden korunması amacıyla güncellenmesini ifade eder. Genellikle gelir vergisi ve emlak vergisi hesaplamalarında kullanılan bir yöntemdir. Gelir vergisi hesaplamasında, işletmeye ait sabit kıymetlerin piyasa koşullarına göre değerinin yükseltilmesi amacıyla kullanılır. Aynı şekilde, emlak vergisi hesaplamasında ise takdir komisyonları tarafından belirlenen vergi değeri yeniden değerleme oranıyla birlikte dikkate alınır.

Yeniden değerleme oranının belirlenmesi, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği olarak Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girer. Özellikle emlak vergisi ödenen bina, arsa ve arazi gibi taşınmazların vergi değeri, belirlenen yeniden değerleme oranı ile birlikte takdir komisyonları tarafından belirlenen birim fiyatlar üzerinden hesaplanır.

spotgvuywu6cd75nubsa9a.webp

ÖRNEK HESAPLAMA

Örneğin, bir taşınmazın 2016 yılında 175.000 TL olan emlak değeri, %3,83'lük yeniden değerleme oranı ile 2017 yılında 181.702,50 TL'ye yükselir. Yönetmeliğe göre, 1000 TL'nin altında kalan küsurlu rakamlar vergi değerine dahil edilmez. Gayrimenkulün vergi bedeli, her yıl bir önceki yılın vergi değerinin, o yıl için belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı miktarında artırılmasıyla bulunur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN