Amerikan devi Morgan Stanley, Merkez Bankası için faiz beklentisini açıkladı

Amerikan devi Morgan Stanley, Merkez Bankası için faiz beklentisini açıkladı

Amerikan Yatırım Bankası Morgan Stanley, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) 20 Aralık'taki toplantısında politika faiz oranının 250 baz puan artırmasını beklediğini açıkladı.

Morgan Stanley ekonomistleri, TCMB'nin sözlü yönlendirmesi ve enflasyon görünümüne bağlı olarak faiz oranının 250 baz puan artırmasını bekliyor.

TCMB, 21 Ekim'de politika faiz oranını 100 baz puan artırarak yüzde 20'ye yükseltmişti. Bu, 2023 yılındaki üçüncü faiz artışıydı.

FAİZ ORANI YÜZDE 45'E ÇIKARILACAK

ekonomim'in haberine göre; Morgan Stanley ekonomistleri, ocak ayında gerçekleştirilecek 250 baz puanlık ek bir artış ile TCMB'nin politika faiz oranını yüzde 45'e çıkarmasını bekliyor.

Bankanın raporunda "Önümüzdeki aya ilişkin herhangi bir spesifik sinyal olup olmadığını görmek için gelecek haftaki toplantının karar metnini izleyeceğiz" değerlendirmesi yer aldı.

TCMB'nin gelecek haftaki toplantısında mevcut sıkılaşma döngüsünün sonuna ilişkin sinyal verilebileceğini ancak buna bağlı olarak gerekmesi halinde faiz artırımı kapısını açık bırakabileceğini öngören ekonomistler mevcut sıkılaştırma döngüsünün Ocak ayında sona ereceğini düşünüyor.

'ENFLASYON 2024'ÜN SONUNDA DÜŞECEK'

Morgan Stanley, TCMB'nin 2024 sonunda enflasyonun yıllık yüzde 36'ya inmesini beklediğini işaret ederek, burada öngörülen dezenflasyon politikası üzerinde yukarı yönlü riskler olduğunu belirtti.

Mayıs ayında yıllık enflasyonun yüzde 71, 6 ile zirve yapacağını öngören banka ekonomistleri Aralık 2024'te manşet enflasyonun yüzde 42,3'e gerilemesini bekliyor.

TCMB faiz kararını 21 Aralık Perşembe günü saat 14.00'te açıklayacak.

TCMB KARARI NEDEN ÖNEMLİ?

TCMB'nin 20 Aralık'taki faiz kararı, Türkiye'nin ekonomisi açısından önemli. Merkez Bankası'nın faiz artırımı kararı, enflasyonla mücadelede önemli bir adım olarak görülüyor.

Ancak, Uzmanlar TCMB'nin faiz artırımı kararının enflasyon üzerinde tek başına etkili olmayacağı da belirtiyor. Merkez Bankası'nın yanı sıra, iktidarın da enflasyonla mücadele için adım atması gerekiyor.

İktidarın, enflasyonu düşürmek için özellikle akaryakıt, elektrik ve doğalgaz gibi temel ihtiyaç ürünlerindeki vergileri düşürmesi gerektiği belirtiliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN