Gram altın biriktirenler dikkat! Ünlü ekonomist 1 Aralık'tan sonra altın fiyatlarının akıbetini açıkladı!

Gram altın biriktirenler dikkat! Ünlü ekonomist 1 Aralık'tan sonra altın fiyatlarının akıbetini açıkladı!

Yatırım yapmak için gram altın biriktirenlere açıklama ünlü Ekonomist Hikmet Baydar'dan geldi. Gram altının seyri hakkında önemli açıklamalarda bulunan Baydar, 1 Aralık tarihini işaret ederek uyarılarını peş peşe sıraladı. Peki, faiz artışları borsa yönünü nasıl etkiler? Altında döviz beklentileri nelerdir? İşte merak edilen soruların yanıtı…

HİLAL NAS | KARAR

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası tarafından açıklanan faiz kararının ardından Kasım ayı toplantısı ile birlikte şahin faiz artışına giderek politika faizi 500 baz puan artırıldı. Politika faizi ise %40 seviyesine yükselirken faiz artışları da yatırımcıları mevduata yönlendirdi. Borsa için negatif bir durum görülürken faiz artışlarının borsa yönünü nasıl etkileyeceği de merak ediliyor. Peki, faiz artışları borsa yönünü nasıl etkiler? Altında döviz beklentileri nelerdir? İşte merak edilen soruların yanıtı…

BORSA VE ALTINDA SON DURUM

Ünlü Ekonomist Hikmet Baydar, borsa ve altın tahminleri için konuştu. Baydar “TCMB’nin piyasa beklentilerinin üzerinde bir faiz artırımı yaparak 500 baz puan artışla politika faizini %40 seviyesine getirmesi dövizde çok zayıf bir satış getirse de daha sonra bu sınırlı düşüşün telafi edildiğini gözlemledik.” dedi.

altinlar.jpg

Dolar/TL’de 28,55 seviyesinde sınırlı bir gerileme görülürken Euro/TL paritesinde neredeyse hiç satış gelmediği aktarıldı. Artan faizlerin dövizde kalıcı bir aşağı yönlü harekete yol açtığını ifade eden Baydar, gelecekte yükselebilecek mevduat faizleri gibi gelişmelerle yabancı girişinin sağlanması durumunda dövizde aşağı yönlü hareketlenme ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

BORSADA İLERLEYİŞ NE OLACAK?

Baydar, “Gerek ratingler gerekse gri liste sorunları nedeniyle bu verilerle hareket edenlerin kısa vadede gelmesini pek olası görmüyoruz. Ancak daha spekülatif hareket eden fonların kısa vadede kar etme amacıyla gelerek piyasada dalgalanmalara yol açması her zaman ihtimal dahilindedir.” dedi.

borsa-dusus.jpg

Faiz artışı aynı gün borsada sınırlı bir düşüşe neden olurken endeksin daha sonra toparlama denemelerinin 8.000 seviyesinin üzerinde kalamadığını işaret eden Hikmet Baydar, düşüş yaşanabileceğini belirtti. Yükselen faizlerin finansman maliyetlerini artırıcı bir etkisi olduğunun altını çizen uzman isim, iç piyasayı daraltıcı tedbirler nedeniyle de ciro ve karlılık üzerinde aşağıya yönlü bir baskı oluşacağını söyledi. Hisse senedi bulunan kişilerin de hedef karlılıklarının düşebileceğini aktaran Baydar, global yavaşlama, yükselen faizlerle birlikte sürecin hızlı bir şekilde gelişebileceğine değindi.

HIZLI PARA KAZANMAK İSTEYENLER DİKKAT!

Borsadaki yatırımcı profiline bakıldığında daha çok genç ve hızlı para kazanmak isteyen kişilerin olduğunu dile getiren Baydar, bu kişilerin mevduat yatırımcısı profiline uymadığını belirtti. Bu nedenle borsadan mevduata ciddi bir kayma beklentisi olmadığını vurgulayan Hikmet Baydar, “Borsada gelecekte yabancı yatırımcı gelir ve dolar bazında zirvelere doğru yol alabilir beklentisi var. Sayın Mehmet Şimşek’in yabancı yatırımcılarla sık sık bir araya gelmesi bu ihtimali de artırıyor. Ancak yabancı yatırımcının kurlarda aşağı trendin olduğuna emin olması çok önemli. Aksi halde dolar bazında kayıp riskiyle karşı karşıya kalabilir.” ifadelerini kullandı.

borsa-istanbul.jpg

Gelecek süreçte hem artan faizlerin hem de ekonomik konjonktürün borsanın lehine olmadığını aktaran uzman isim, artan finansman maliyetleri ile birlikte global durgunluk nedeniyle ihracatta yavaşlama durumunun gözlemlenebileceğini vurguladı. Borsanın gelecekteki hedef fiyatlarına olumsuz etkileyebileceğini aktaran Baydar, bununla birlikte olası not artırımları ile gri listeden çıkma konusundaki pozitif gelişmelerin borsada yukarı yönlü bir hareketlenmeye neden olabileceğine değindi.

TEMKİNLİ DAVRANILMASI GEREKİYOR

8500'ün teknik olarak son derece önemli bir direnç haline geldiğinin altını çizen Baydar, bu direnç noktasının kırılması için gelişmelere ihtiyaç olduğunu söyledi. Hikmet Baydar, “Yabancı girişi olmazsa, faizler artmaya devam ederse mevcut işlem hacmiyle 8500 seviyesinin aşılması oldukça zor görünüyor. Şimdilik teknik olarak yukarı sinyalleri devam etse de mevcut yetersiz işlem hacmi biraz temkinli durmamıza neden olmaktadır.” dedi.

altin-piyasa.jpg

GRAM ALTIN YÜKSELECEK Mİ DÜŞECEK Mİ?

ABD Merkez Bankası’nın faizleri artıramayacağı görüşünün bulunduğuna değinen Baydar, 2024 yılı başında faizlerin düşürülebileceği algısının oluştuğunu söyledi. Bu durumun doların nispeten zayıflamasına neden olduğunu aktaran uzman isim, EUR/USD paritesinin 1.09’ların üzerine çıkmasının bu nedenden dolayı olduğunu aktardı. Zayıflayan dolar altın fiyatlarında yukarı yönlü bir harekete neden olurken Ons/USD haftalık kapanışı 2002 dolar seviyesine çıkarak yola devam edeceği sinyalini verdi. Teknik açıdan yukarı yönlü sinyaller vermesinin 2015 - 2021 Dolar bandına kadar çıkış yapma ihtimalini arttırdığını ifade eden Baydar, gram altındaki ilerleyişin Dolar/ TL hareketlerine bağlı olduğunu dile getirdi.

altin-borsa.jpg

ALTIN VE BORSA ARALIK TAHMİNLERİ

Aşağı yönlü bir sinyal olmaması nedeniyle borsanın düşüşe direnebileceğini belirten Baydar, düşük hacim de olsa 8000 - 8.500 bandında Aralık ayını kapatma ihtimalinin fazla olduğu belirtti. Hikmet Baydar, “Gram altın için ise yukarı trend içerisinde olması ve yurt dışında havanın altının lehine olması nedeniyle 2000 liraya doğru yoluna devam edecek gibi görünüyor.” sözlerini dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN