Güneş enerjisi sistemi kurarak elektrik faturanızı 'sıfır'layın

Güneş enerjisi sistemi kurarak elektrik faturanızı 'sıfır'layın

Anadolu kentlerinde sıkça kullanılan güneş panelleri, elektrik faturalarına gelen yüksek zamlardan sonra İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerde de apartmanların çatılarına monte edilmeye başlandı. Zira, güneş enerjisi sistemiyle bir aylık elektrik faturasını ödemek mümkün. İşte, güneş enerjisinin faydaları...

Son zamanların popüler enerji sistemlerinden birisi olan güneş enerji sistemi, kullanımı giderek artan bir yapıda olarak elektrik tasarrufu yapmanızı sağlıyor. Yaklaşık olarak yüzde 90 oranında hidrojen elementinden oluşan güneş, bu hidrojenlerin helyuma dönüşmesi sonrasında ortaya güneş enerjisi çıkarıyor.

GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMİ NEDİR?

Solar panel vasıtasıyla güneş ışığını, fotovoltaik bir etki ile direkt olarak elektrik enerjisine çevirlmesine 'güneş enerjisi sistemi' (GES) denir.

Bu sistem, genel olarak solar panellerden faydalanır ve güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirir. Solar panellerin neredeyse tamamına yakını silisyumdan üretilir. Güneş ışığında yer alan fotonlar, bu yarı iletken malzemeye çarpınca elektronlar serbest kalarak ortaya elektrik enerjisini çıkarır.

Şebekeye bağlı olan güneş enerjisi sistemi, solar paneller tarafından üretilen DC akım enerji, AC enerjiye dönüştürülür ve buradan şebekeye verilir. Çok sayıda solar hücre bir araya gelerek güneş panelini, birçok sayıda güneş paneli bir araya gelerek de güneş enerjisi sistemini oluşturur. Bu sistemde ne kadar çok solar modül yer alırsa, sistemin kurulum gücü de o derece yüksek olacaktır.

GÜNEŞ ENERJİSİ NE KADAR TASARRUF SAĞLAR?

Gerekli olan güneş enerjisi elektik üretimi sistemini tercih etmek için elektrik faturanızda yer alan aylık elektrik tüketiminizi (kw) ve bu tüketim için ödediğiniz bedeli (TL) tespit edin. Bu sayede bu tüketim değerleriniz için kaç kw güneş enerjisi elektrik üretim sistemi kurmanıza karar verebilirsiniz.

* Elektrik faturası 200 TL civarında geliyorsa 3 kw çatı üstü güneş enerji sistemi kurmanız yeterli olur. 3 kw çatı üstü güneş enerji sisteminin Türkiye coğrafi konumu ve enerji maliyetleri dikkate alındığında aylık getirisi 240 TL civarında olur.

* Elektrik faturası 400 TL civarında geliyorsa 5 kw çatı üstü güneş enerji sistemi kurmanız yeterli olur. 5 kw çatı üstü güneş enerji sisteminin Türkiye coğrafi konumu ve enerji maliyetleri dikkate alındığında aylık getirisi 470 TL civarında olur.

* Elektrik faturası 800 TL civarında geliyorsa 10 kw çatı üstü güneş enerji sistemi kurmanız yeterli olacaktır. 10 kw çatı üstü güneş enerji sisteminin Türkiye coğrafi konumu ve enerji maliyetleri dikkate alındığında aylık getirisi 970 TL civarında olur.

Güneş enerjisiyle sıcak su ve elektrik üreterek bir evin ihtiyacı olan enerjinin tamamında yıllık yaklaşık 7 bin TL tasarruf sağlanabiliyor. Hatta bu sistem, ihtiyaç fazlası bir üretim yapacak şekilde tasarlandığında gelir elde etmek bile mümkün. Güneş enerjisi sistemiyle ısı sağlarken, aynı anda hem ısı hem elektrik üretilebilir ve bu yatırımı 6-7 yılda amorti edebilirsiniz. Bu sistemde ayrıca eskisi gibi çatıda görüntü kirliliği de oluşmuyor.

2022 GÜNEŞ ENERJİSİ FİYATLARI NE KADAR?

Güneş paneli fiyatları markalara göre farklılık gösteriyor. Piyasada kullanılan güneş enerjisi panellerinin bazılarının fiyatları şöyle:

* Alfa Solar Polikristal 265 watt güneş paneli fiyatı 780 TL

* Axitec Solar Polikristal 260 watt güneş paneli fiyatı 702 TL

* Csun Polikristal 260 watt güneş paneli fiyatı 690 TL

* CW Enerji Polikristal 260 watt güneş paneli fiyatı 741 TL

* Gazioğlu Solar Polikristal 260 watt güneş paneli fiyatı 672 TL

* Jinko Solar Polikristal 260 watt güneş paneli fiyatı 747 TL

* Plurawatt Polikristal 260 watt güneş paneli fiyatı 706 TL

* Schmid-Pekintas Polikristal 260 watt güneş paneli fiyatı 755 TL

* Sharp Solar Polikristal 260 watt güneş paneli fiyatı 717 TL

* Solartürk Polikristal 250 watt güneş paneli fiyatı 690 TL

10 KW GÜNEŞ PANELİ FİYATLARI

En ucuz 10 kW güneş paneli fiyatı 672TL x 38 adet = 25.536 TL

En pahalı 10 kW güneş paneli fiyatı 780TL x 38 adet = 29.640 TL

5 KW GÜNEŞ PANELİ FİYATLARI

En ucuz 5 kW güneş paneli fiyatı 672TL x 19 adet = 12.768 TL

En pahalı 5 kW güneş paneli fiyatı 780TL x 19 adet = 14.820 TL

3 KW GÜNEŞ PANELİ FİYATLARI

En ucuz 3 kW güneş paneli fiyatı 672TL x 12 adet = 8.064 TL

En pahalı 3 kW güneş paneli fiyatı 780TL x 12 adet = 9.360 TL

GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

Kurulum işlemlerine başlamadan şu malzemeleri temin etmek gerekiyor:

* Solar kablolar
* Sigma profil
* Güneş paneli
* Solar konnektörler
* Orta kelepçe
* Somunlu vida
* Kenar kelepçe
* Alyan anahtarı
* Alt konstrüksiyon malzemesi

Bu malzemeler ile güneş paneli kurulumunun zemin için ya da çatı için yapılabilmesi mümkün. Bu noktada 3 şekilde kurulum işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bunlar zemin tipli olarak panel kurulumu, kiremit çatı tipli olarak panel kurulumu, alüminyum ya da sandviç tipli panel kurulumu şeklinde şekillenmektedir.

Çatınızın güney cephesine bakan yüzeyini tercih edin ve eğimin yüzde 25 olduğu bir yüzeyi seçin. Bu noktada güneş paneli kurulumu için çatı kiremit ayaklarını, kiremitlerin altında yer alan konstrüksiyonlara ya da tahtalara vidalar yardımıyla tutturmanız gerekiyor.

Sigma profilleri, sabitlediğiniz çatı kiremitin kancalarının üst tarafında yer alan deliğe vida yardımı ile oturtun ve sonrasında sıkıştırın. Bu işlem aralarında 1 metre boşluk kalacak şekilde yapılmalıdır. Sonraki aşamalarda kenar kelepçe ve orta kelepçeler takılarak sabitleme işlemi yapılabilir.

GÜNEŞ PANELİ KURULUMU NASIL YAPILIR?

1) Güneş enerjisi sistemi kurulumuna en tepeden, yani güneş panelinden başlamanız gerekmektedir. Bunun için çatınızın güney cephesine bakan bir yerine güneş panelini sabitleyin.

Sabitleme işleminde sağlamlığa dikkat etmeniz gerekir ki panel sert rüzgarda uçup gitmesin. Güneş paneli çatıya yerleştirildikten sonra panelden çıkan iki adet kabloyu MC4 uçlarından şarj kontrol cihazına bağlayın.

Bu kablolar + ve – olmak üzere iki uçludur ve bu noktaları işaretlemeniz gerekmektedir. Kabloları aşağı çektiğinizde hangi ucun artı hangi ucun eksi olduğunu bilmek işinizi kolaylaştıracaktır.

2) Güneş panelinden çıkan kabloların ucunu şarj kontrol cihazında yer alan girişlere göre soyarak yerleştirin ve iyice sıkılayın. Bu noktada artı kısmın artı kutba, eksi kısmın eksi kutba gelmesine özen gösterin.

3) Bu aşamadan sonra şarj kontrol cihazında yer alan akü artı ve eksi kısımlarından çift kablo ile aküye bağlantı çekin. Yine artı ve eksi kutupların bağlantısına dikkat edin.

4) Sonraki aşamada inverter ve akü bağlantısını yapınız. Bu bağlantıyı sağlarken oldukça dikkatli olun ve ters bir bağlantı yapmayın.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN