Hazine'nin adımlarının piyasaya etkisi kısa sürdü: Dolar ve euro kritik seviyede

Hazine'nin adımlarının piyasaya etkisi kısa sürdü: Dolar ve euro kritik seviyede

TL'nin dolar karşısında ağır değer kaybına uğraması sonrası Hazine ve Maliye Bakanlığı, BDDK, SPK ve Merkez Bankası'ndan peş peşe açıklamalar geldi. Bu açıklamalar sonrası piyasalarda büyük dalgalanmalar meydana geldi. 17'nin üzerine çıkan dolar piyasaların bu müdahalesi sonrası tekrar 16,98 seviyesine indi.

Dolar karşısında büyük değer kaybına uğrayan ve 20 Aralık öncesi seviyeye geri dönen Türk Lirası, ekonomi kurumlarından ardı ardına yapılan açıklamalar sonrasında 16,98 seviyelerine geri döndü.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 'hızlı ve çözüm odaklı' olarak tanıttığı adımları açıklamasının ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), tüketici kredilerine kısıtlama getirdi.

Buna göre, 100 bin liranın üzerindeki bireysel kredilerin geri ödeme süresi 12 aya indirilirdi; 50 bin liradan 100 bin liraya kadar olan krediler için ödeme süresi 24 ay oldu.

"FAİZİ DÜŞÜRÜDÜK, DAHA DA DÜŞÜRECEĞİZ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta başında "Faizi düşürdük, daha da düşüreceğiz" açıklaması sonrası hareketlenen piyasalar, 17,37 seviyesini gördü.

Piyasanın endişeleri sonrası Hazine ve Maliye Bakanlığı önce atacağı adımları atacağını duyurdu, sonra da açıklama yaparak önlem maddelerini açıkladı.

Bakanlık'tan yapılan açıklama sonrası dolar 16,76 seviyesine kadar geriledi.

'GELİRE ENDEKSLİ SENET'

Hazine'nin açıkladığı Gelire Endeksli Senet (GES) modeli, TL'nin teşvik edilmesi için bu senetlerin ihraç edilmesini hedefliyor.

Sadece 'gerçek kişilere' sunulacağı belirtilen GES için 15 Haziran'dan itibaren talep toplanacağı belirtildi.

PİYASALARDA SON DURUM

Müdahaleler sonrası yabancı para birimleri karşısında bir miktar değer kazanan Türk Lirası'nın yabancı kurlar karşısında durumu şu şekilde:

Dolar 16,9530

Euro 18,0510

Altın 1,845,18

BİST 2,571,57

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN