Gece tedbirleri işe yaramadı: İflas risk primi atağa geçti

Gece tedbirleri işe yaramadı: İflas risk primi atağa geçti

Türkiye'nin iflas risk primi şahlandı. Türkiye’nin beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS) primleri, 800 puanı aşarak 2008’deki küresel finansal krizden bu yana en yüksek seviyeye çıktı. CDS primi 8 Haziran'da 740 baz puan olarak duyurulmuştu. Dolardaki son artış risk priminin son iki günde 60 puan artmasına neden oldu.

KARAR

Kredi temerrüt takası (CDS), yani kredi risk primi, ülkelerin ekonomik ve politik risk gelişmesine göre her geçen gün değişiyor. Kredi dereceleme kuruluşlarının ülkelere verdiği notlarından daha dinamik bir gösterge haline gelen bu değer, ‘risk barometresi’ gibi piyasalar tarafından izleniyor.

2008'DEN BU YANAKİ EN YÜKSEK SEVİYE

Bir ülkenin ya da şirketin CDS primi ne kadar yüksek olursa borçlanma maliyeti de o kadar yükseliyor. Türkiye’nin CDS priminin yükselmesi halinde, piyasaların gerilimi de artıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın dün açıkladığı önlemler, piyasayı memnuniyetle karşılanmayınca CDS’nin yükselişi de hızlandı. CDS bugün 800 baz puan seviyesini aşarak 2008’den bu yana kaydettiği zirveyi yeniledi. Ekim 2008’de Türkiye’nin risk primi 904 baz puanı görmüştü.

Türkiye'nin CDS pirimi 8 Haziran'da 740 baz puan olarak duyurulmuştu. Dolardaki son artış risk priminin son iki iki günde 60 puan artmasına neden oldu.

16 MAYIS'TA 714 PUAN OLARAK AÇIKLANMIŞTI

Türkiye'nin 16 Mayıs'ta açıklanan 5 yıllık kredi temerrüt takası (CDS) 714 baz puan olarak açıklanmıştı. Bu seviye Ekim 2008'den bu yana risk priminde görülen en yüksek seviye olarak açıklanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN